E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiWall Street resesyon olmadan da çakılabilir---

Wall Street resesyon olmadan da çakılabilir

Wall Street resesyon olmadan da çakılabilir
09 Mayıs 2023 - 18:53 borsagundem.com

ABD için olası bir resesyon beklentisi son dönemde ekonomi çevrelerinin en sık seslendirdiği felaket beklentileri arasında. Ancak WSJ haberine göre ABD borsaları bir resesyon yaşanmasa dahi düşmeye mahkum olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde bir resesyon gerçekleşmeyebilir. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre bu durum ABD borsalarının sert düşüşlere maruz kalmayacağı anlamına gelmiyor.

Piyasa çevreleri bir süredir ABD ekonomisinin bir resesyona girmek üzere olduğundan endişeleniyor. Şimdiye kadarsa böyle bir durum gerçekleşmedi. Amerikan ekonomisi büyümeye devam ediyor, istihdam piyasası güçlü. Silicon Valley Bank, Signature Bank ve en son First Republic Bank’in iflasından sonra bile büyük teknoloji hisseleri sert bir satış dalgasına uğramadı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell geçen hafta çarşamba günü gerçekleştirilen faiz artışının ardından yaptığı açıklamada, “Bir resesyondan kaçınma ihtimali benim görüşüme göre bir resesyonla karşılaşma ihtimalimizden daha olasıdır” dedi.

WSJ haberinde ise bundan sonrası için olası görülen senaryolara işaret ediliyor. Resesyondan kaçınmak için ilk ve en açık şekilde gerekli olan gelişmeler bölgesel bankaların karşı karşıya olduğu sorunların kontrol altına alınması ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri ile Beyaz Saray arasındaki borç tavanı tartışmalarının çözülmesi gerektiği. Daha geniş çerçevede ise istihdam artışının işsizlik artışı olmadan ılımlılaşması, enflasyonun FED’in hedef seviyesine yaklaşması ve ABD ekonomisinin büyümeye devam etmesi gerekiyor.

Bugüne kadar açıklanan veriler bu senaryonun gerçekleşmesi için umut ışığı veriyor. Cuma günü ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı istihdam raporu ABD ekonomisine 253 bin çalışanın istihdam edildiğini gösterdi. Bu aynı zamanda işgücü piyasası yavaşlarken istihdamın hâlâ sağlam bir şekilde büyüdüğünü işaret ediyor.

Enflasyon yüksek kalmaya devam etse de ateşi düşmeye başladı. Hane halkı bilançoları, pandeminin ilk aşamalarında biriken tasarrufların zor zamanlara karşı bir tampon sağlaması sayesinde güçlü görünüyor.

Birçok büyük teknoloji şirketi ve mal üretme, taşıma ve satma işinde olanlar gibi pandemiden yararlanan işletmeler yavaşlayan bir taleple karşı karşıya kaldı. Ancak insanlar pandemi öncesi faaliyetlerle yeniden ilgilenmeye devam ettikçe hizmet sektöründeki birçok işletme iyi bir performans gösteriyor gibi görünüyor.

Resesyonsuz senaryo borsalar için parlak değil

Resesyonun görülmeyeceği bu senaryoda hizmetler sektörü ürün odaklı sektörlerdeki yavaşlamayı sürdürülebilir hale getirebilir ve iki sektörün tüketici harcamalarındaki toplam payını 2019 seviyelerine geri getirebilir. Bunların hepsi bir kerede gerçekleşirse, hizmetlere yapılan harcamalar ilk çeyreğe göre %3,8 daha yüksek olacak ve mallara yapılan harcamalar %7,6 daha düşük olacaktır.

Tüm bu gelişmelerin hepsi bir kalemde gerçekleşmeyecek. Ancak üretim mallarına olan talebin genel ekonomiden çok daha yavaş büyümesini beklemek makul görünüyor. Bu tablo bir bütün olarak borsa için iyi haber sayılmaz. Zira Amerikan borsasındaki şirketler ekonomiden çok mal satışlarına bağlı olarak hareket ediyor. 

Örneğin FactSet verilerine göre geçen yıl sanayi şirketleri ve perakendeciler S&P 500 Endeksi’ndeki satışların yaklaşık yarısını oluşturdu. Ancak ABD Ticaret Bakanlığı'na göre, bu iki endüstri, brüt çıktıyla ölçüldüğü takdirde, toplam ABD özel sektör satışlarının yalnızca dörtte birinden azını oluşturuyordu.

Dahası, bu senaryoda, hizmet sektöründeki çalışanlara olan talep nedeniyle, genel ücret artışı resesyon ihtimaline göre daha sıkı kalacaktır. Bu nedenle, mal odaklı şirketler işgücü maliyetlerini düşürmekte zorlanacak ve sonuç olarak kâr marjları üzerinden baskı altına kalacaktır.

Bir resesyon gerçekleşmezse FED’in faiz oranlarını keskin bir şekilde düşürmesi için de bir neden olmayacak. Bu durumda, uzun vadeli faiz oranları muhtemelen şu anda bulundukları yerden düşmeyecek ve hatta daha yükseğe dahi çıkabilir.

FED çarşamba günü politika faizlerini %5 ila %5,25 aralığına getirdi. Buna karşılık, yatırımcıların önümüzdeki on yıl boyunca politika faizlerinin ortalama seviyesine ilişkin değerlendirmesini yansıtması gereken 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise yaklaşık %3,5 seviyesinde hareket ediyor. Daha yüksek uzun vadeli faizler, elbette birçok yatırımcının paralarının tahvillere daha fazla yatırmasına ve hisse senetleri gibi riskli yatırımlardan kaçmaya ikna edecektir.

WSJ haberine göre ekonomi çevrelerinin tamamı FED Başkanı Powell’ın haklı olmasını ve ABD’nin bir resesyondan kaçınmasını umuyor. Ancak bu gerçekleşse bile hisse senetleri için tablo beklendiği kadar parlak olmayabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ09 Mayıs 2023 23:36

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)