E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsaları savaşın ortasında nasıl geri döndü?---

Wall Street borsaları savaşın ortasında nasıl geri döndü?

Wall Street borsaları savaşın ortasında nasıl geri döndü?
25 Şubat 2022 - 11:54 borsagundem.com

ABD borsaları geçtiğimiz gün sert bir satış dalgasının ardından aynı hızla yükselişe geçti. Uzmanlar bu geri dönüşlerde birden fazla unsurun etkili olabileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsa yatırımcıları, Rusya'nın Ukrayna'yı nedensiz bir şekilde işgal etmesinden sonra Perşembe gününü pozitif seyirde tamamladı. Gün içerisinde %3,45 oranında düşen teknoloji endeksi Nasdaq gün sonunda ise %3,34 yükseldi. Teknoloji hisselerindeki yükselişte dev sermayeli teknoloji hisselerinde ve siber güvenlik sektöründe kaydedilen büyük kazançlar etkili oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dow Jones verilerine göre, Nasdaq Endeksi en son 24 Ocak 2022'de %4,90 düşüşün ardından bu tür bir geri dönüş gösterebilmiş ancak gün sonunda yalnızca %0,63 yükseliş sağlayabilmişti. Nasdaq Endeksi’nin daha önce gün içerisinde %3’ün üzerinde gerilediği ve günü pozitif bitirebildiği sadece 8 işlem günü bulunuyor.

Nasdaq Endeksi’ndeki geri dönüş ABD borsalarında daha geniş çaplı bir toparlanma çabası olarak da yansıdı. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri her ne kadar düzeltme bölgelerine yakın seyretseler de tıpkı Nasdaq gibi günü pozitif seyirde tamamladılar. Dow Jones Endeksi seans içerisinde 860 puana yakın bir düşüş göstermesine rağmen günü %0,28’lik yükselişle tamamladı. S&P 500 ise %2,55’lik gün içi düşüşün ardından %1,5 oranında yükseldi.

Wall Street’te kaydedilen bu kazançlar tahvil piyasalarına da yansıdı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %1,85’e düşmesinin ardından %1,969 seviyesine kadar yükseldi. MarketWatch’un haberinde bu ani geri dönüşün nedenlerine dikkat çekiliyor.

SWIFT endişeleri azaldı

Wall Street'teki olağanüstü düşüş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya özel operasyon emri vermesinin ardından gerçekleşti. ABD ve uluslararası toplumun büyük bir kısmı bu hareketi bir işgal olarak nitelendirdi. ABD yönetimi, Rus bankalarını, ülkenin elitlerini ve en büyük devlet işletmelerini dahil ettiği yeni yaptırım paketini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü akşam saatlerinde “Saldırgan olan Putin’dir. Bu savaşı Putin seçti ve şimdi o ve ülkesi sonuçlarına katlanacak” açıklamasında bulundu.

Ancak habere göre piyasa katılımcıları, Biden'ın Rusya'yı SWIFT ödeme ağından henüz çıkarmamış olmasıyla teselli bulmuş olabilir. SWIFT (Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği) bankalara dünya çapında finansal işlemler gerçekleştirmelerine yardımcı olan ödemelerle ilgili bir mesajlaşma hizmetidir.

Böyle bir yaptırımın uygulanması piyasalarda Avrupa’daki bazı ekonomilere zarar verebileceği şeklinde değerlendiriliyordu.

6 soruda Swift yaptırımları

Dipten alım mı gerçekleşiyor?

Yatırımcılar ucuzdan hisse alımı telaşına kapılmış ve dipten almaya yönelmiş olabilir. Ancak habere göre bu riskli bir yatırım olur. Zira Kiev’deki gelişmeler henüz net değil ve Rusya Doğu Avrupa’daki Sovyet dönemi bloğunu restore etmek gibi bir hedef belirlediyse Ukrayna’nın komşusu ülkeler de risk altında olabilir.

Schwab Finansal Araştırma Merkezi Genel Müdürü Randy Frederick borsalardaki toparlanmayla ilgili verdiği demeçte, "Bu oldukça dikkat çekici bir geri dönüş" ifadelerine yer verdi.

Schwab Analisti Liz Ann Sonders ise CNBC'ye verdiği demeçte, piyasanın tehlikeleri atlattığını düşünmediğini, ancak algoritmik veya bilgisayar odaklı ticaretin geri dönüşe katkıda sağlamış olabileceğine inandığını söyledi. Sonders piyasalarda muhtemelen “Söylentinin satın al, gerçekleşeni sat” görüşünün bir versiyonunun gerçekleşmiş olabileceğini de sözlerine ekledi.

Teknik veriler

Yatırımcılar, piyasada bulunan ve sonuçta teknik alım telaşlarına yol açan aşırı satış koşullarına da yanıt vermiş olabilir. Perşembe günü öğlen seansına yakın, hacim ağırlıklı bir genişlik ölçeği olan Arms Endeksi borsadaki satış dalgası sırasında panik görülmediği verisini paylaştı. Habere göre bu gibi göstergeler satışların ciddi bir seviyeye ulaşmasına rağmen fırsatçı yatırımcıları alım pozisyonuna geçmeye yöneltti.

'Anlaştık' diyen Biden, Rusya'yı sarsacak kararları duyurdu

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Buğday fiyatları son 14 yılın zirvesine yükseldi

 

ABD borsaları günü yükselişle kapadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • www25 Şubat 2022 16:35

    Swift kaldırılırsa bizim için de hiç iyi olmaz. İthal girdilerin parasını nasıl öderiz . Bavulla dolar taşıyarak mı..

  • Kumarcı Karısı Binnaz25 Şubat 2022 13:52

    Ne oldu dün çıkan savaş bittimi? Deli gibi alıyorlar dün tabandan alıcı yoktu?? Burası borsa değil kımarhane işeticiside belli bu kadar basit.

  • VATANDAS25 Şubat 2022 12:49

    TR DE BU KERIZ HALKA DOLAR PAZARLAYAN MORONLAR DUNYADA PARA NEDIR NE DEGILDIR BILMEZ AMA KALPAZAN DUZENIN MAASLI BESLEMELERI OLRAK TOPLUMLARI MANIPULE EDER...

  • Nakit Müdürü25 Şubat 2022 12:34

    Çok güzel döndü bizimkide döndü nereye döndü?? Tabi ki kenarda bekleyenleri trene bindirmeye bakın düşmüyoruz yapıyor az kaldı saat 15-16 gibi son tango çalmaya başlar nakit candır.