E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÜnlü milyarder uyardı: ABD’de enflasyon çok sert düşecek---

Ünlü milyarder uyardı: ABD’de enflasyon çok sert düşecek

Ünlü milyarder uyardı: ABD’de enflasyon çok sert düşecek
11 Nisan 2023 - 16:35 borsagundem.com

4,6 milyar dolarlık serveti bulunan ünlü yatırımcı Barry Sternlicht FED’in faiz artışlarının TÜFE’deki etkisinin geç görüldüğünü söyledi. CEO’ya göre FED’in yanlış hesabı yüzünden enflasyon çok sert düşecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sermaye yönetimi şirketi Starwood Capital’ın milyarder CEO’su Barry Sternlicht enflasyonun düşmeye devam edeceğini düşünüyor. Üstelik 4,6 milyar dolarlık servete sahip olan Sternlicht bu düşüşün beklenenden çok daha sert olacağını öngörüyor.

CNBC’nin haberine göre Sternlicht JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon’ın yıllık hissedar mektubuna yanıt veren milyarder yatırımcı, Dimon’ın enflasyon konusunda yanıldığını düşünüyor. JPMorgan CEO’su şu anki ekonomik durumun “daha fazla riske ve potansiyel olarak daha yüksek enflasyona” neden olacağını ve daha yüksek faiz oranları beklediğini söylemişti. Dimon’ın büyük bir hayranı olduğunu ve “muhtemelen dünyanın en iyi bankalarından birini” yönettiğini söyleyen Sternlicht, yine de “her konuda Dimon’a katılmadığını” ifadelerine ekliyor.

Sternlicht enflasyon konusunda daha önce de dikkat çekici ifadeler kullanmıştı. Geçen yılın sonlarına doğru, Sternlicht, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarını " intihar" olarak nitelendirdikten sonra, "ekonomi kendi kendine yavaşlıyor" demişti.

Fortune’da yer alan bir diğer açıklamasında ise milyarder FED Başkanı Jerome Powell’ı ve onun “neşeli deliler grubunun” kapitalizme olan inancı yok ettiğini ve önünde sonunda “toplumsal huzursuzluğu” tetikleyeceğini söylemişti.

FED yönetimine muhalif kimliğiyle bilinen milyarder merkez bankasının “eski verileri” kullanarak karar verdiğini ve bu verilerin agresif faiz artışının gerisinde kaldığını düşünüyor. Daha önce de “enflasyonun sert bir şekilde düşmekte olduğu” fikrini seslendiren Sternlicht son röportajında bu uyarısını yineledi.

Ünlü milyarder bu hafta yaptığı açıklamada konaklama ücretlerinin tüketici fiyat endeksi verilerinin üçte biri ağırlığında olduğunu hatırlattı. Sternlicht ağırlıklara göre düzenleme yapılması halinde manşet enflasyonun yaz sonundan ve sonbahar aylarının başlarından itibaren düşmeye başladığının görülebileceğini iddia ediyor. Milyarder, “Yani diğer her şey eşit olduğunda enflasyon düşüyor” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD enflasyonu haziran ayında %9,1 ile zirve yapmasının ardından TÜFE ile ölçülen enflasyon şubat ayı itibariyle %6’ya kadar geriledi. Endeksteki barınma ücretleri kalemi artışa en büyük katkıyı sağladı ve enflasyondaki artışın %70’inden fazlasını oluşturdu.

Bununla birlikte, Rent.com'e göre, kira artışları şubat ayında yavaşlamaya devam etti ve ABD’nin genelinde art arda altıncı ay tek haneli artış gerçekleştirdi. Sitenin raporuna göre, medyan aylık kira aydan aya %1,7 seviyesindeydi. Ancak artışlar yıllık bazda %0,25 düştü. Medyan kiralar ABD’de eyalet bazında emlak piyasalarının %60’ında aylık bazda düştü. Yıllık bazda eyaletlerin sadece %16’sında yükseliş görüldü.

FED’in kira verilerinin ulusal kira fiyatları veri bankasından geldiğini belirten Sternlicht bu rakamların ülkenin tamamı için geçerli olamayacağına dikkat çekti. FED yönetimi ile dalga geçmeyi sürdüren milyarder kiralar %20 yükseldiğinde “TÜFE’yi asıl yükselten şey buydu” dedi ve ekledi: “Böyle bir yanlışın FED için alışılmadık bir yaklaşım olmadığını zaten biliyoruz.”

Sternlicht, düşen enflasyonun emlak piyasası, ticari veya konut için ne anlama geldiği konusunda yorum yapmadı. Ancak her iki sektörün de faiz artışlarına karşı son derece hassas olduğu ve faiz oranları yükseldiğinde mülk değerlerinin düşebileceği biliniyor. Ancak Sternlicht enflasyonun düştüğünü savunsa da ABD’nin "ciddi bir resesyona” girmekte olduğunu düşünüyor.

Paul Singer: Düşük getiri dönemi uzun sürecek

 

Rockefeller Küresel Başkanı: Wall Street tekellerin elinde

 

Ed Yardeni: 'Fed Put' geri döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)