E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÜnlü iktisatçı Mahfi Eğilmez'den 'klozetli' anlatım---

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez'den 'klozetli' anlatım

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez'den 'klozetli' anlatım
20 Nisan 2024 - 15:00 borsagundem.com

Meşhur iktisatçı Mahfi Eğilmez 'tüketici alışkanlıklardaki bozulmayı' hayatından verdiği 'klozet' örneğiyle açıkladı.

Yüksek enflasyon Türkiye ekonomisi için en büyük sorun olmaya devam ediyor. Talebin artması, maliyetlerin yükselmesi ve para arzının artmasının yanı sıra tüketicilerin gelecekte fiyatlar artacak beklentisiyle davranışlarını değiştirmesi enflasyonun yükselmesinin ana nedenleri. Tüketici davranışlarının değişmesinde de faiz politikalarının önemi çok büyük.

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, TV programında kendi yaşamından verdiği klozet örneği ile düşük faiz ve insanların harcama alışkanlıklarının bozulması arasındaki ilişkiyi anlattı.

Mahfi Eğilmez Oksijen TV'de yayınlanan programa konuk oldu.

Türkiye'de faizin yanlış belirlediğini ifade eden Dr. Mahfi Eğilmez, teorik fizikçi Albert Einstein'ın "Birleşik faiz evrendeki en büyük güçtür" sözüne de atıf yaptı.

Faiz düşük tutulduğu için insanların gereksiz alışveriş yaptığını ifade eden Eğilmez, bozulan klozet iç takımı üzerinden verdiği örnekle harcama alışkanlıklarının nasıl bozulduğunu ortaya koydu.

Mahfi Hoca'nın "Bir daha bulamam diye 350 liraya iki tane aldım" diyerek anlattığı klozet hikayesi şöyle:

"Klozetin iç takımı bozuldu, ben tamir edeyim diye gittim. Bir önceki adama sordum, dedi ki 500 lira. Biraz fazla geldi, plastik bir takım bu sonuçta. Bir sonrakine gittim, 350 lira. Dedim ben bunu bir daha 350 liraya bulamam, iki tane aldım.

"Bütün Türkiye böyle davranıyor. Ucuzsa, indirim yakaladıysa alacağı şeyi iki tane alıyor. Eskiden böyle değildi. Mesela 2004-2014 arasını hatırlayın. Kur sabit, enflasyon da düşük. Hiç kimse böyle ikişer, üçer tane almıyordu. İhtiyacı neyse onu alıyordu, sonra yine alırım diyordu.

Böyle olunca gereksiz bir satın alma ortaya çıktı. Biz böyle büyüdük. Tüketimi artıra artıra büyüdük. Çin kredileri artırıp hayalet kentler kurarak büyüdü, biz tüketimi artırdık."

Eğilmez, borsada durumun farklı olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Borsa da tam bunun yansıması değil. Birincisi borsada değerler zaten düşüktü, Bizim şirketlerimiz de değerli şirketler. Bu bir. Ama esas olan faiz düşük. Borsa faizin bir şekilde alternatifidir. Sen desen ki faizi yüzde 75 yaptım, çok insan borsadan çıkıp mevduata girer. Şimdi herkes mevduattan çıktı ya borsaya girdi ya banka fonlarına girdi, çünkü onlar daha çok vaat ediyordu. O yüzden değerler artıyor diye girdi."

Eğilmez, TV'deki sohbetinde klozet örneğinin dışında başka çarpıcı örnekler de verdi. İşte onlardan bazıları:

"Faizi yanlış belirlerseniz üretimi durdurursunuz. Türkiye ne yaptı? Faizi enflasyonun altında belirledi. Hala da öyle. Bu insanların davranışını etkiledi. Faiz düşük olunca insanlar tasarruflarını harcamaya yöneldiler. Enflasyonun yüzde 70-80 hatta gerçeğinin yüzde 125 olduğu ülkede bankada yüzde 45'le yüzde 50 ile para tutmak zarar ettiriyor insana. Ne yapacak o zaman? Mal alacak kendini korumak için. İnanılmaz bir tüketim artışına yol açtık. Parası olan ikinci, üçüncü evini aldı hiçbir şeyi olmayan evini şampuan, deterjan deposu haline getirdi. Bunu kırmak için önce gerçekle yüzleşmemiz gerekir. Gerçek nedir? Yüzde 125 enflasyon. Tamam kardeşim faizi buraya getireceğiz. Bunu yaparsak diğer olaylara zamanımız kalacak. Yapmazsak böyle boğulup gideriz maalesef."

"Çin'den alıp Türkiye'ye model ekonomisi uygulamak tabii ki olablir. Ama bilimden sapmadan. 'Faiz sebep enflasyon sonuçtur' diye şeylere girmemeiz lazım. Ona gidersek saçma sapan bir yerelere gidiyoruz. Hemen de dönemedik buradan 2,5 sene sürdü. Sonra da önümüze 800 küsür milyarlık fatura çıktı maalesef. Eksi 65 milyar dolarlık rezervle.

"Faizi yanlış belirlerseniz üretimi durdurursunuz. Türkiye ne yaptı? Faizi enflasyonun altında belirledi. Hala da öyle. Bu insanların davranışını etkiledi. Faiz düşük olunca insanlar tasarruflarını harcamaya yöneldiler. Enflasyonun yüzde 70-80 hatta gerçeğinin yüzde 125 olduğu ülkede bankada yüzde 45'le yüzde 50 ile para tutmak zarar ettiriyor insana. Ne yapacak o zaman? Mal alacak kendini korumak için. İnanılmaz bir tüketim artışına yol açtık. Parası olan ikinci, üçüncü evini aldı hiçbir şeyi olmayan evini şampuan, deterjan deposu haline getirdi. Bunu kırmak için önce gerçekle yüzleşmemiz gerekir. Gerçek nedir? Yüzde 125 enflasyon. Tamam kardeşim faizi buraya getireceğiz. Bunu yaparsak diğer olaylara zamanımız kalacak. Yapmazsak böyle boğulup gideriz maalesef."

Faiz enflasyonun önüne geçmeli

"Bugün enflasyon yüzde 68 ise sen faizi yüzde 70 yapacaksın önüne geçeceksin. Sonra yavaş yavaş geri gelmeye başlayacaksın. Yani tersini yapacaksın. Biz enflasyonu kovalıyoruz. Kovalayarak yakalayamazsın. Onlar temmuz, ağustos için baz etkisine güveniyor. Bu ayrı bir şey. Bu olayı çözdüğün anlamına gelmiyor. Tabi bu çok kolay mı değil? Biz bu kadar rahat konuşuyoruz ama. Yüzde 70'e çıkardığında çok batış da olur. Çok KOBİ elimizde kalır. Bunu yavaş yavaş getirebilirdiler bugüne kadar."

"Müdürler Mercedes'ten inmiyor"

"Bütçe açığında kamunun harcamaları çok yüksek. Bir ülkede isanlar için kural koyuluyorsa önce kural koyanların onlara uyması gerekir. Kural koyanlar tasarruf çağrısı yapıyor. Ama kendileri yapmıyor bunu. İnanılmaz bir kamu harcaması var. Ben 1997'de Hazine müsteşarıydım benim arabam Reno'ydu (Renault). Devletin tahsis ettiği arabaydı. Şimdi en basit il müdürüne bakıyorsunuz altında Mercedesler, Audiler var. Biz buradan çıkamayız. Sonuçta topladığın vergiyi harcıyorsun. Her yer böyle. Biz başkanlık sisteminde kalacaksak 150 milletvekili yeter. Meclis'in eski etkisi yok ki... Niye 600 kişiye bu maaşları verelim?

"Faizi doğru belirlemezseniz döviz de gidiyor. Ben gelecek enflasyonun yüzde 36 olmayacağını düşünüyorum. Gelecek enflasyon yüzde 50'lerde olacak. Türkiye faizde 60-70'lere gelirse kur da düşer."

Dr. Mahfi Eğilmez İnfo Yatırım yatırımcıları ile bir araya gelecek

 

Mahfi Eğilmez akaryakıt ve doğalgaz zammını analiz etti

 

Mahfi Eğilmez, TL'deki değer kaybının nedenlerini sıraladı

 

İnfo Yatırım Şampiyonlar Ligi'nde Dr. Mahfi Eğilmez konuk

 

Mahfi Eğilmez, TCMB'nin olası faiz indirimi kararını yorumladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • misafir22 Nisan 2024 00:12

    Tipik mandacı bu mahfi.

  • FİNANS DÜNYASI21 Nisan 2024 12:21

    Artık ülkemizde üretilmeyen hiç bir otomobilin satılmasına izin verilmemeli ve milletvekili belediye başkanları ve bunların uzantılarının altından lüks otomotivler alınıp yerlerine yerli üretim otomotivler verilmelidir.

  • ALİ KODUŞ21 Nisan 2024 10:01

    Sayın hocam siz bu ülkenin en önemli ekonomistlerinden birisi olarak maaşınızen az 150 000-350 000 TL arasında olabilir ve birikimleriniz ve servetinizde milyonlarca TL dir. sizde 350 TL den şikayet ediyorsanız bizler ne yapalım asgari ücret ile.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ21 Nisan 2024 09:58

    Bu ülke Anayasa Tepeden aşağıya değişmeden. Vatanhainlerine, teröristlere, devleti soyanlara, katillere  ve vergi kaçıranlardan acilen idam cezası gelmeden, Milletvekili sayısı 600 dan 250 ye, milletvekillerine 5 senede kıyık emekllik sistemi kaldırılmadan , millitvekilliği cumhuriyeti kapatılmadan, bir partide 3 -5sene iktidara gelemeyen partilerdeki milletvekillerine otomatik istifa sistemi gelmeden   milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılmadan ve bir milletvekilinin maaşı hanği yüksek ise en yükseği verilmeli olmadan, muhtarlar sistemi kalkmadan , Liyakat sahibi olanların mevkilere gelmesi yerine hayık olmayanlar görevlere getirilir Tüketim ekonomisi yerine ülke ekonomisi gerekliliği ekonomisi getirilmeden bu ülkeyi kralı gelse hiç bir şey yapamaz kimse kimse kandırmasın.Bizde bir siyasi partiyi tutmak işe girmek ihale alma menfaat için yapılmaktadır.

  • Pala21 Nisan 2024 07:35

    Alman makam araba sevdası bitmeden bu ekonomi düzelmez

  • Mucise Reis : )20 Nisan 2024 21:18

    Yabancı firm aişin anlet yapan bir araştırmacı forumda görüştük. TC de siyasi değişim nedenini araştırmışlar rapor. özet şu : orta direkt ekonımıde değişimi 2 seçin önce anladı. muhalefet=iktidar arasındaki fark bu bağlamda değişti. 1 seçim dönemi öncesinde orta direket vergi artışlarını ve gelir maaş ücret azalışlarını dahada hissetti. Alt kısımdaki emeklü ücretli köylü çiftçi öğrenci ise son dönem dibe gelen ekonomık sorunu birebir ceplerinde hissetti. bu durumda en son seçimlerde gerçekleşti. şuan reel ekonomık sorunları orta direk 2 seçim, diğer bütün kitle en son belediye seçimlerde hissetti. bu ekonomık kriz bazıları için söylemdi. şuan ise hayatın realitesi oldu. bu durumdada seçimlerde ibre muhalefete geçti. sorunlar dahada derinlemesine yeni ekonomık modelde sürüyor. bugun seçim olsa muhalefet zafet yapar. bu yabancı için anket çalışması özeti. neyse paylaştım ama :D olsun ülke için feda.

  • Güler misin ağlar mısın20 Nisan 2024 19:45

    Ekonomistler, vatandaş teknik terimlerde boğulmasın, anlatılanı kolay anlasın diye değişik örneklerle konuşmalarını süslerler. Örneğin merhum Güngör Uras örneklerini hep 'Ayşe Teyze' üzerinden verirdi. Yine merhum Erdoğan Alkin pazar örneklerinde 'Haminnem' örneğini verirdi. Ne Uras üstadın bir Ayşe Teyzesi vardı ne de Alkin hocanın bir haminnesi. Aynı şekilde ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez de daha anlaşılır olması için kendi başından geçmiş gibi örnekleme yapıyor. Ama ne gezer. Yorumlara bak. Güler misin, ağlar mısın! Cahil diyen de var, pratiği yok diyen de, cimrilikle suçlayan da... Anlattıklarına değil de hocanın örneğine takılan topluma doğru adına ne öğretilebilir ki... Aslında bir şey öğretmeye de gerek yok. Bu insanlar her şeyin en iyisini biliyor değil mi...

  • IDAM20 Nisan 2024 18:40

    son 20 senedir bu ulkede ve dunyada  yasananlar baska bir hukumetin basina gelseydi ,coooktan koalisyonlar=kaos yillarina geri donmus olurduk.....laf basi geldimi mangalda kul birakmazlar ,cunku tarafsiz deyiller.....

  • IDAM20 Nisan 2024 18:36

    iktisatci diplomasi almis ama ,prqatik dusunce diye birsey yok=akil

  • mezarci 20 Nisan 2024 18:33

    altini kacirmamak icin birtanede yedek almis ,kendini kontrol etmesini bilmiyorsa on tanede klozet alsan az gelir

  • AHMET ÖZBİLEN20 Nisan 2024 17:23

    Atalarımız Balık baştan kokar demişlerdir.600 milletvekili acilen 200 indirilmeli, 5 yıl milletvekilliği yapanlara kıyat ve süper emeklilik kaldırılmalı onlarda bizim gibi prim ödeyerek  7200 -9000 prim ödeyerek emekli olmalı, Milletvekilliği cumhuriyeti kaldırılmalı.emekli olan ve hala çalışan milletvekillerine veya başka şirketlerde görev yapıyor görünüyorlar ise yalnızca en yüksek maaşı nereden alıyor ise tek maaş almalı.muhtarlık sistemi kaldırılmalı.Belediye başkanlarına lüks otomobiller yerine yerli otomotivler makam aracı olarak verilmelidir.yoksa enflasyon asla düşmez.

  • Tufan 21 Nisan 2024 10:08

    Mv'leri mv olarak 7200-9000 gün doldurmadan 5 yılda emekli olamaz. Öğrenin artık şunu her yerde aynı yalanı yazmayın. Sgk çıktı 40 defa anlattı yok arkadaş anlamıyorsunuz. Ha 9000 günde emeklilik mi olur orasıda ayrı. 18000 günden önce emeklilik ülkeyi bu hale getirdi. 20 milyon emekliye biz nasıl bakalım diyen yok.

  • borsacı20 Nisan 2024 16:56

    katılmamak elde degil akıl dışı şeylere yatırım yapılıp akıl dışı gelir elde ediliyor insanlar TL tutmaktan ürker hale geldi.

  • azmi20 Nisan 2024 16:41

    Bu adamların sözlerine kulak verilmemesi yüzünden bu hallere düştük...

  • DOĞRU20 Nisan 2024 15:44

    bu ülkede doğru söyleyeni sevmezler...

  • pazarci20 Nisan 2024 15:43

    sen git bir tanedaha wc kloseti al kendine ,duruma bakilirsa yakindir altina kacirmayasin

  • misafir20 Nisan 2024 15:40

    neden 2 tane aldın. çünkü kanaatsizsin. 

  • Tufan20 Nisan 2024 15:30

    Hoca güzel anlatıyorsun da pandemi ve depremden bahsetmiyorsun. Bunların ülke ekonomisine açtığı deliği makam aracıyla kıyaslıyorsun. Bir ekonomist eğer makam aracı muhabbetini sadece kamu için yapıp muhalefet belediyesi ve partilerinin yaptığı israftan bahsetmiyorsa art niyetli ve muhaliftir. 2000 tane makam aracı mı gözünüze battı? Depremin verdiği zararın milyonda biri değil o. Muhalif kafalı ekonomist yalancılarından da bıktık bir bitmediler. Ülke suriyede libyada ırakta akdenizde savaşta egede savaşta farkında mısınız? Bunlara harcanan tonla askeri harcama var. Siz gidin chpdem belediyelerindeki israfı konuşun tıpanız yiyorsa!!!

  • Kerim21 Nisan 2024 08:23

    Sanki pandemi deprem tek Turkiyede oluyor..Enflasyon enbas sebebi ahlahsizlik hirsizlik adaletsizlik liyakatsizlik vb.

  • eyup20 Nisan 2024 15:28

    sayın hocamın ropojtajını dinlemistim  ekonomi ve iktisatta cok bilgili ama teknik konularda bilgisi yetersiz kaliteli tek urun alıp en az 10 kullanırdı yani iki urun almıs kalitesine gore en az 3 yıl veya 5 yıl bozulmadan kullanır ama en kalitesini en az 10 yıl kullanır teknik bir insandan tavsiye alsaydı 2 ci urune asla para vermezdi :)  :)  :)