E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü fonu yöneticisi Wall Street’te %15’lik düşüş bekliyor---

Ünlü fonu yöneticisi Wall Street’te %15’lik düşüş bekliyor

Ünlü fonu yöneticisi Wall Street’te %15’lik düşüş bekliyor
11 Şubat 2022 - 11:08 borsagundem.com

ABD borsaları kâbus gibi geçen bir Ocak ayının ardından Şubat ayı başında bir toparlanma sürecine girdi. Ancak piyasalara ilişkin son dönemdeki olumsuz veriler borsalardaki yeni düşüşleri tetikleyebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü hedge fonu yöneticisi Doug Kass ABD borsalarında dipten almak için bekleyen yatırımcılara daha iyi pazarlık şansları için bir süre daha sabretmeleri gerektiğini söyledi. MarketWatch’un haberine göre Kass borsalarda daha kötü zamanların gelmekte olduğunu belirtiyor.

Yatırım şirketi Seabreeze Partners Management’ın Başkanı Kass, müşterileriyle paylaştığı notta “Benim görüşüme göre, Ocak ayının son iki günü ve Şubat ayının ilk haftasındaki rallinin bir ayı piyasası rallisi olma ve ilk uyarı işaretini gösterme ihtimali yüksek. Bu piyasa hareketi harika bir ticaret fırsatı sağlıyor, ancak muhtemelen yeni bir boğa piyasasının temelini oluşturmuyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları yüksek getirili bir 2021 yılının ardından yeni yıla oldukça zayıf bir performansla başladı. S&P 500 Endeksi yılbaşından itibaren %5 oranında düşüş gösterirken Nasdaq Endeksi ise 2008 yılından bu yana yeni yıla en kötü başlangıcını yaptı. Endeksler şubat ayında ise bir miktar toparlandı ve sırasıyla %1,3 ve %1,6 oranında yükseliş gösterdi.

Kass borsaların yakın zamandaki bu zayıf performanslarını ve piyasalardaki olumsuz gelişmeleri ayı piyasası görüşlerine gerekçe olarak gösterdi. Hedge fonu yöneticisi enflasyonu ve faiz artışı beklentilerini yavaşlayan bir ekonominin işaret olarak görüyor. Kass bu dönemde şirketlerin tedarik sıkıntıları ve fiyat baskıları nedeniyle kâr ve getirilerini büyütmekte zorlanacağını öngörüyor.

Ünlü hedge fonu yöneticisi ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını artırmak için çok fazla beklediğini ve gelişmekte olan piyasalarda ve tahvil piyasalarında başlayacağını düşündüğü bir krizin risklerini taşıdığını da söyledi. Kass, hisse senetlerindeki aşırı değerlemelere ve piyasalardaki karamsar atmosfere dikkat çekerek önümüzdeki iki yıl içinde korkutucu bir enflasyon tablosu konusunda uyardı.

Geçtiğimiz gün ABD Ticaret Bakanlığı Ocak ayı tüketici fiyat endeksi rakamlarını açıkladı. ABD’de enflasyon yıllık bazda %7,5’e kadar yükseldi ve 40 yılın üzerindeki bu enflasyon rakamları hisse senetlerine de baskı uyguladı. 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri 2019’dan bu yana ilk kez %2’ye yükseldi.

Kass Salı günü paylaştığı notta, devam eden lojistik ve tedarik zinciri sorunlarının durumu daha da kötüleştireceğini söylemişti. Borsa uzmanı, “Bu sorunlar bir yıl içerisinde çözülmeyecek. Bunu görmek için sadece çevrenizdeki yerel Stratbucks bayisine bakın. Çalışan eksikliğinden dolayı öğlen 12’de kapanıyorlar” açıklamasında bulundu.

Hedge fonu yöneticisi hisse senetleri için negatif bir yıl olacağını ve %15’lik geri çekilmenin normal olacağını söyledi. Kass hisse değerlemeleri yükseldiği ve FED’in faiz oranlarını 100 baz puan artırdığında dönemlerde bu tip bir düşüşün tarihsel olarak da tutarlılık gösterdiğini söyledi.

Kass yatırımcıların Facebook’un çatı şirketi Meta, video konferans şirketi Zoom, uzaktan çalışma uygulaması DocuSign ve fitness uygulaması Peloton gibi şirketlerde beklentilerini düşürmesi gerektiğini söyledi. Hedge fonu yöneticisi pandemi döneminde bu hisselere olan yüksek talebin hızlı bir şekilde geri çekildiğini ve bu hisseler için zorlu bir sürecin yaklaşmakta olduğunu söyledi.

Borsa uzmanına göre spekülatif hisselere yönelen perakende yatırımcıların da etkinlikleri büyük oranda son buldu. Kass kripto para birimlerinde düşüşlerin de borsalar için endişe kaynağı olduğunu söyledi. Hedge fonu yöneticisine göre son aylarda Bitcoin’de görülen %50’lik düşüş piyasalara “psikolojik olarak zarar verebilir.”

Kass, küresel tahvil piyasalarında oldukça nadir bir olayın meydana geldiğine dikkat çekti. Borsa uzmanı, “Sabit gelir yatırımı fiyatlarının 2 yıllık süre boyunca düştüğü borsa tarihinde sadece 2 örnek var. (1952-53 ve 1968-69) 2022’de ise bu serinin üçüncüsü olabilir” dedi.

Borsa uzmanı bir diğer uyarının da yüksek getirili tahviller konusunda yapılması gerektiğine dikkat çekti. Kass, “Piyasalardaki son zayıflık devam ederken her zaman anlatılanlara ve erken uyarı işaretlerine bakarız. Bunun en iyi yolu çürük tahvil piyasalarından özellikle de bu piyasanın volatilitesinden başlar” dedi. Hedge fonu yöneticisi çürük tahvillerdeki yüksek volatilitenin borsalarda daha geniş bir krize işaret edeceğini söyledi. Çürük tahvil varlıkları volatilite endeksi aralık ayı ortalarından bu yana keskin bir biçimde artıyor.

Borsa uzmanı aynı zamanda borsa yatırım fonları ve nicel stratejilerin hakimiyeti altındaki piyasa yapısının değişmekte olduğu konusunda uyardı. Kass, “Aktif fon yönetiminden pasif yönetime doğru olan tehlikeli değişim benzeri görülmemiş piyasa volatilitesine yol açtı. Gün ortası endekslerindeki %2-3 veya daha fazla değişimler sıradan hale geldi. Bu tür bir düşüş uzun bir süre bizimle beraber kalacak gibi gözüküyor” dedi.

Doug Kass son olarak, Rusya'nın Ukrayna konusunda Batı ile olan anlaşmazlığının jeopolitik tabloyu da karamsar hale getirdiğine dikkat çekti. Hedge fonu yöneticisi küresel ekonomik büyümenin motoru niteliğindeki Çin’in emlak krizi nedeniyle ekonomisin yavaşlama gösterdiğine de işaret etti.

Yatırımcıların daha ucuza alım ihtimali için sabırlı olması gerektiğini söyledi. Kass, “Hisse senetleri geçen hafta ani bir ilerleme kaydettiği için risk ve kazanç arasındaki ilişki ise riskleri daha da kötüleştirdi. Yükselen varlık fiyatları rasyonel alıcıların düşmanıdır” dedi.

Bireysel yatırımcıların borsalar üzerindeki etkisi azalıyor

 

BlackRock: Fed tahvil alımlarını durdurmalı

 

FED'in başlangıç faiz kararı ne olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)