E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'ye Rusya'yı devre dışı bırakacak ortaklık teklifi!---

Türkiye'ye Rusya'yı devre dışı bırakacak ortaklık teklifi!

Türkiye'ye Rusya'yı devre dışı bırakacak ortaklık teklifi!
15 Mart 2022 - 15:48 borsagundem.com

Avrupa Bina Performans Enstitüsü Başkanı Julian Popov, 'Eminim ki birlikte çalışırsak, ithal gaza bağımlılığı, özellikle de Rus gazına, hızlıca düşürebiliriz ki bu şu anda en temel hedef.' dedi.

Avrupa Bina Performans Enstitüsü (BPIE) Başkanı Julian Popov, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeline dikkati çekerek, "Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) enerji dönüşümü için ortak stratejisinin olması çok önemli. Bu daha önceden de olmalıydı ama şimdi Rusya-Ukrayna kriziyle problem daha şiddetli ve acil bir hal aldı." dedi.

Popov, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyesi olmadığı için çoğunlukla göz ardı edildiğini ancak bunun çok ciddi bir yanlış olduğunu söyledi.

Daha önce Bulgaristan Çevre Bakanlığı da yapan Popov, Türkiye ve Avrupa enerji sistemlerinin kısmen birbiriyle entegre olduğunu anımsatarak, "Türkiye'de olan gelişmelerin Avrupa'da da etkisi oluyor. Bu nedenle, Türkiye'nin kısa ve orta vadede enerji verimliliği çözümleri ve alternatif kaynakları hızla devreye alması Türkiye için olduğu kadar Avrupa için de önemli, özellikle Güney Doğu Avrupa için. Yıllardır söylediğim bir şey var. Türkiye'nin AB üyeliği başvurusunun enerji faslından bağımsız şekilde Türkiye-AB enerji platformu ve müzakerelerine ihtiyacımız var. AB faslı politik nedenlerden dolayı erteleniyor ama bunu beklemenin bir manası yok." diye konuştu.

Ortak çalışma grupları önerisi

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesi ve potansiyeline dikkati çeken Popov, şöyle devam etti:

"Türkiye ve AB'nin enerji dönüşümü için ortak stratejisinin olması çok önemli. Bu daha önceden de olmalıydı ama şimdi Rusya-Ukrayna kriziyle problem daha şiddetli ve acil bir hal aldı. Şahsi fikrim, Avrupa Komisyonu, (Türkiye'nin) komşu ülkeleri Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile acilen ortak çalışma grupları oluşturulması ve geliştirilebilecek ortak adımların belirlenmesi gerektiği yönünde. Bu adımlardan ilki, enerji tüketiminin düşürülmesi. Bir diğer adım da sınır ötesi elektrik şebekesinin kapasitesinin artırılması sağlanarak Türkiye ve AB arasında elektrik ticaret hacmi büyüyebilir. Bu da daha fazla yenilenebilir enerji kaynağının entegre edilmesine imkan verir."

Popov, özellikle elektrikte sınır ötesi hat bağlantılarının kritik önemde olduğunu vurguladı.

Türkiye'de yaygın kullanılan güneş enerjisiyle ısıtma sistemlerine işaret eden Popov, bu teknolojinin Avrupa'da göz ardı edilmiş bir sistem olduğunu aktardı.

Popov, güneş enerjisiyle ısıtma sistemlerinin ısınmada kullanılan doğal gaz ihtiyacını büyük ölçüde düşürdüğünü ifade ederek, "Avrupa’da doğalgazın önemli bir kısmı ısınma için tüketiliyor. Bu teknolojiler ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde iş birliği yapmak oldukça fayda sağlayacaktır. Her zaman Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde tam anlamıyla bir cennet olduğunu söyledim ve bunu düşük maliyetle yapmak mümkün. Şu anda yenilenebilir enerji her şeyden daha ucuz." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrasında AB'nin Rus gazına bağımlılığını hızla azaltmak için çözümler aradığını anımsatan Popov, Rusya'nın Ukrayna saldırısını enerji güvenliği açısından "şiddetli bir alarm" olarak nitelendirdi.

Popov, bu alarmın enerji güvenliği konusunda ciddi şekilde düşünülmesini gerektirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Enerji güvenliğinin doğası da değişiyor. Enerji güvenliği sadece gaz, petrolle ilgili değil. Yenilenebilir enerjide tedarik zinciri, bataryalar, güneş panelleri ve rüzgar türbinleri için ihtiyaç olan kritik mineraller hepsi buna dahil. Enerji güvenliğiyle ilgili ilk nokta, artık enerji güvenliğinin gaza erişimden çok daha fazlası olduğunu düşünmeye başlamamız gerektiği. Enerji dönüşümü, doğal gazdan gelecek 10-20 yıl içinde bir şekilde vazgeçeceğimizi açıkça gösteriyor. Bu nedenle, doğal gazın 'geçiş kaynağı' olarak görülen rolünü de yeniden düşünmek gerekir. Gaz bir geçiş kaynağı değil."

Gelişen teknolojiler ve mevcut gelişmeler ışığında Türkiye ve AB'nin iş birliği yapmasının kritik olduğunu vurgulayan Popov, "Bu iş birlikleri sonucunda enerji güvenliğinde birçok yeni çözümler oluşabilir. Eminim ki (Türkiye ve AB) birlikte çalışırsak, ithal gaza bağımlılığı, özellikle de Rus gazına, hızlıca düşürebiliriz ki bu şu anda en temel hedef. Aynı zamanda Rus petrolüne de." dedi.

Avrupa'da doğalgaz fiyatları yükselişe geçti

 

Azerbaycan Avrupa'ya gaz akışını artıracak

 

Gazprom'un doğal gaz ihracat geliri 9,5 milyar dolara yükseldi

 

AB'den Rus doğalgazı planı: 3'te 2 oranında azaltılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arif gsli 16 Mart 2022 20:56

    Yunanlıları denize döktüğümüzde, yarısı içimizde kalmış. Onlarıda ayıklamassak anca oyalanırız.

  • Ali16 Mart 2022 06:52

    Keşke güvenebilsek nerde.

  • Horoz 15 Mart 2022 22:56

    Iki yüzlü domuzlar Birliği, daha kısa bir süre önce türkiye'yi doğal gaz aramasın diye yapmadığınız kalmadı...

  • Ege denizi sorunu15 Mart 2022 22:05

    Avrupa bence Yunanistani tamamen bize karşı desteklemeyi bırakmali ve biraz adil olmalari gerekir Turkiye ye karşı. Ege denizi sorununu da çözümlenmesi gerekir. Dibimizde Yunanistan adası tamamen mantiksiz

  • Kurt dişli15 Mart 2022 19:02

    Zamanında almanyası avrupası bizde krizler yaptılar fırsat bu deyip ellerinden ne geliyorsa yaptılar kurt yediği ayazı unutmaz

  • www15 Mart 2022 17:36

    Rusya komşumuz ve ticaret yaptığımız ülke. Çeşitli zaruri kalemlerde birbirimize muhtacız. Günel ülkesiyiz. Teknoloji bu yolda ilerlemeli. Ayrıca Bor madenini ham ihrac etmeyip mamul olarak ihraç etmeliyiz

  • Öztürk15 Mart 2022 16:19

    Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseriz Avrupa ya güven olmaz Türk ün Türk ten başka dostu yoktur