E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin ilk petrol kuyusunda yeniden sondaj yapılıyor---

Türkiye'nin ilk petrol kuyusunda yeniden sondaj yapılıyor

Türkiye'nin ilk petrol kuyusunda yeniden sondaj yapılıyor
03 Mayıs 2022 - 11:30 borsagundem.com

Türkiye'nin ilk petrol kuyusunda 88 yıl sonra yeniden sondaj yapılıyor. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından 1,5 ay önce yine aynı noktada bu kez 'Basbirin-2' adı verilen kuyu açılarak sondaj çalışmalarına başlandı.

Türkiye'de Petrol Arama ve İşletme İdaresi'nin 20 Mayıs 1933 tarih ve 2189 Sayılı Kanun ile kurulmasıyla, petrol arama çalışmalarına ağırlık verildi. Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı olan Mağara köyü yakınındaki Türkiye'nin ilk petrol arama kuyusu 'Basbirin-1', dönemin Maliye Bakanı olan eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından 13 Ekim 1934'te törenle açıldı.

Sondaj çalışması için de Türkiye'de bulunmayan buharlı, darbeli ve ikinci el bir sondaj makinesi 44 bin liraya satın alınarak yurt dışından getirildi. Çalışmalar sırasında 1324 metre derinlikte petrole rastlandı. Ancak yeterli rezerv olmadığı gerekçesiyle 15 Haziran 1936'da çalışmalar 1351 metrede sonlandırıldı.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından 1,5 ay önce yine aynı noktada bu kez 'Basbirin-2' adı verilen kuyu açılarak sondaj çalışmalarına başlandı.

Gece gündüz çalışılan sahanın güvenliği jandarma tarafından sağlanırken, petrol umudu çevre köylüleri heyecanlandırdı.

Petrolde Çin etkisi ve ambargo planları

 

Petrol fiyatları iki kıskaç arasında

 

Baerbock: Almanya petrol ambargosuna hazır

 

Rus petrolü taşıyan gemi Amsterdam açıklarında bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ03 Mayıs 2022 18:32

    Daha önceleri abd ve ingiliz şirketler buralarda petrol yok diye betonlamışlar idi.bence bu kuyudan günlük 1 milyon varil petrol çıkarcak bakın görürsünüz hemen karşısında çıkıyorda burada neden çıkmıyor petrol.

  • Mucise Reis ;)03 Mayıs 2022 14:26

    1 - ya 1936 teknolojısı ile 2022 teknolojısı farklıdır. örnek atmasyon : )) 1  valiti 100 usd alıyorsan ve çıkartma maliyetin 180 dolar use çıkartmazsın. abd kaya bazını çıkartmıyordu mesela hatırlayın. dunyadan almak 80 usd ıken attım abd de çıkartmak 150 usd gibi düşün... ne oldu ? arge teknolojı gelişim vb derken kaya çıkartma malıyetleri diplere düştü. çıkartma maliyetleri inanılma zucuzladı. ucuz petrol çıkıncada içerden üretip kullanmazk ithalatı kesti. burada ne olmalı ? üniversiteler bilim insanları okullu gençler vb. nasıl ucuz maliyetli üretim olabilir. nasıl farklı yerler ucuza araştırılabilir. vb. vb. yetişip planlar programlar ile farklı alternatıf belkide öncü işlere imza atmaları ile çözülebilir. yoksa bu kafa yapısı ile bir halt olmaz.

  • serok agopyan03 Mayıs 2022 12:44

    yeterli rezevr yoksa niye masraf edilip tekrar sondaj yapılır anlamış deilim.yazıklar olsun.yataga aç giren çocukların rızıkları bunlar utanmıyomusunuz.bu sizin yaptıgınızı çorumlular bile yapmaz.

  • kes sesini03 Mayıs 2022 19:23

    Agopyan sana mı soracaklardı......... sana kalsa petrol çıkan yerleri de kapatırsın.......Göbeğin Ermenistana bağlı senin....... Ne işn var burada  .....Git Erivan da ara nasibini...... YÜK OLMA TÜRK VATANINA