E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Türkiye Nijerya'ya benzeyebilir"---

"Türkiye Nijerya'ya benzeyebilir"

Türkiye Nijerya'ya benzeyebilir
19 Mart 2015 - 19:52 borsagundem.com

Goldman Sachs Başekonomisti O'Neill, Türkiye'nin bazı gelişen ülkelere göre negatif ayrışmasısını değerlendirdi

BRIC ve MINT gibi kavramların mucidi Jim O'Neill, Türkiye'nin petrol fiyatlarındaki düşüşten en çok yararlanması gereken iki ülkeden biri olduğunu belirtti.

Peki geçen 4 ay içinde ne oldu da bu tablo ortaya çıktı? Bu soruyu son 2 yılda iki ülkeyi de bizzat ziyaret eden eski Goldman Sachs başekonomisti Jim O'neil yanıtladı

Barış Balcı'nın Business HT'de yer alan haberinde O’Neill’a göre bu tablonun ortaya çıkmasında bu sürede Türkiye’nin yapısal reform konusunda hiç işaret vermemesi rol oynadı.

‘TÜRKİYE NİJERYA’YA BENZEME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA KALDI’
Fed’in faiz artırma sürecinde özellikle kurumların bağımsızlığının çok önemli olduğunu vurgulayan  O’Neill hükümet-merkez bankası ilişkilerinin önemine dikkat çekti. O’Neill “Fed’in faiz artırma sürecinde hükümet-merkez bankası ilişkisi çok önemli. Merkez Bankası bağımsızlığı, Merkez Bankası’nın kendisinden bile uzun vadede daha çok yardımcı olur. Nijerya’ya bakın. Bir sene önce Merkez Bankası başkanını, söylediklerini beğenmedikleri için görevden aldılar. Bu çok maliyetli bir karar oldu. Nijerya piyasalarda kredibilitesini kaybetti. Türkiye bu süreçte Hindistan yerine Nijerya’ya benzeme riski ile karşı karşıya kaldı” diye konuştu.  

‘FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇ’ SÖYLEMİ KENDİ KENDİNİ BALTALAMAKTIR
Türkiye’nin istikrarlı büyüme temposu tutturması için düşük enflasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan O’Neill “ Türkiye’de daha iyi büyüme performansı yakalamak için enflasyonun düşük kalması çok önemli. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yüksek faiz yüksek enflasyonun sebebidir’ söylemi çok tehlikeli ve görünen o ki ndi kendini baltalayan bir söylemdir” diye uyarıda bulundu.

Türkiye’nin büyüme haritasında olması gerekenleri de aktaran O’Neill şöyle konuştu:   

Türkiye’nin dış sermayeye olan bağımlılığını azaltması gerekiyor. Yurtiçi tasarruf oranının yükseltilmesi şart. Ekonomi yönetiminde rol alan birçok anahtar kurumunun bağımsızlığının da artırılması gerekir. Son olarak Türkiye’nin halkının eğitime katılım oranlarını artırması ve Güney Kore gibi halkının dünyanın en iyi teknolojilerine erişimini sağlaması gerekiyor.

BRIC, MINT’TEN SONRA YENİ KISALTMA YAPACAK MI?
Fed’in faiz artırımı sürecinde gelişen ülke piyasalarında yaşanan zıt hareketler Jim O’Neill’in ekonomi dünyasına kazandırdığı BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ve MINT (Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye) terimlerinin de sorgulanmasına yol açtı. Jim O’Neill ise bu kavramların gelecekte de geçerli olacağından emin ve yeni bir kısaltmaya ihtiyaç olmadığını vurguluyor:

Çin sayesinde BRIC kısaltmamın geleceği parlak. Çin’in içinde olduğu her şey çok önemli olarak görülmeye devam edecek. MINT kısaltmamdan da halen memnunum. Bu iki kısaltmayı da yapısal trendleri göz önünde bulundurarak ürettim, geçici ekonomik döngüleri göz önüne alarak değil. Bu yüzden uzun vadeli sürede anılacaklarını düşünüyorum.

Peki bu kısaltmalara da dahil olan bir gelişen ülke Fed’in faiz artırımına nasıl hazırlanır? İşte Jim O’Neill’in basit reçetesi:

Dışsal faktörleri suçlamayı bırakıp kendileri için doğru olan konuların üzerinde konsantre olmalılar. Bunu doğru yapan ülkeler Hindistan ve Endonezya… Bir ölçüde Çin’i ve Meksika’yı da sayabiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatansever20 Mart 2015 01:08

    o zaman adama sorarlar neden hisse senetleri city de ve doçhe de ağzına kadar dolu

  • munci20 Mart 2015 00:12

    son zamanlarda Türkiyeye saldırılar artarak devam ediyor. merhum Mehmet Akif'in dediği gibi "Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ..." Dışardaki yamyamlar anlaşılır da içimizdeki yamyamları ne yapıcaz ?

  • çakır19 Mart 2015 23:09

    Mesele ağaç değil anlamadınız mı mesele Nijerya değil Türk şirketlerinin bütün hisseleri sıcak banka hisseleri ellerinde meydan franfkurt orada neler oluyor

  • KILIÇ19 Mart 2015 22:37

    ÜLKEMDE GERÇEKLERİ ANLATMAKTAN KORKU VAR OYSAKİ ÜLKEDE EKENOMİK KUŞULLAR HER GEÇEN GÜN KÖTÜLEŞMEKTE ÇÜNKÜ VERİLEN SÖZLER TAMAMI YALANDAN İBARET OLDUGU ANLAŞILMAKTADIR AYRICA EN ÖNEMLİSİDE HALEN BETON YIGININA ÖNEM VERİLMEKTE HER YER BETON YIGINI OLDU .DENETİM YOK ,

  • alarm 19 Mart 2015 21:06

    Adam doğru söylii ! Nicerya ya benzemek yada benzememek :( işte bütün mesele bu!?