E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiTurkcell'de yüzde 20'lik temettü beklentisi---

Turkcell'de yüzde 20'lik temettü beklentisi

Turkcell'de yüzde 20'lik temettü beklentisi
13 Ağustos 2014 - 12:01 borsagundem.com

TSKB tarafından yapılan Turkcell değerlendirmesinde genel kurul toplanma sorununun çözüleceği belirtildi

TSKB, Turkcell için 'İZLE' tavsiyesi ile 13,25 TL  hedef fiyatını korudu. TSKB konu ile ilgili raporunda şu değerlendirmelerde bulundu:    

"Turkcell yılın ikinci çeyreğinde net satışlarını %2,4 artışla 2,9 milyar liraya yükseltirken, net kârı ara bağlantı ücretlerinde geçen yıl yapılan indirim, Ukrayna’daki iştiraki Astelit’in yükselen kur farkı giderinden dolayı %12 düşüşle 493mn liraya geriledi. Piyasa beklentisi 545mn lira, bizim beklentimiz 495mn lira net kar şeklindeydi. İkinci çeyrekte FVAÖK ise %6 artışla 913mn liraya yükseldi.
    
Bu yılın ikinci çeyreğinde rekabet koşulları ağırlığını korudu. Bütün operatörler daha düşük fiyatlara içeriği artan paketleri pazara sundular. Geçen yıl temmuzda yapılan ara bağlantı ücreti indiriminin olumsuz etkileri de devam etti. Pazarda karlılık geriledi.     

Mobil hatlardaki yoğun rekabet Turkcell’in abone sayısının 34,6 milyona gerilemesine neden oldu. Abone sayısı geçen yıl haziran sonunda 34,7mn, bu yılın ilk çeyrek sonunda 34,8mn seviyesindeydi. Abone kaybı ön ödemeli segmentte gerçekleşti.     

Abone başı gelir yılın ilk çeyreğine göre daha iyi olmasına rağmen, geçen yılın ikinci çeyreğine göre düşüş gösterdi. Abone başına gelir ilk çeyrekteki 21 lira seviyesinden 22,1 liraya yükseldi, ancak geçen yılın ikinci çeyreğinde 22,3 lira seviyesindeydi. Abone kayıp oranı ise 2Ç13’teki %8,6’dan 2Ç14’te %8,10’a geriledi, ancak 1Ç14’te %7,8’di.     

Zorlaşan rekabet koşulları, 2013 yazında ara bağlantı ücretlerinde yapılan indirim ve abone sayısındaki düşüş nedeniyle şirketin ses gelirleri büyüme gösteremezken, satış artışı data gelirlerinde %28 artışla bağlı olarak gerçekleşti. Öte yandan iştiraklerinden elde ettiği gelirler %17 artış gösterdi. Turkcell Superonline fiber internetle satışlarını %39 artırdı. Cirosuna olumsuz etki yapan ara bağlantı ücretlerindeki indirim brüt karlılığına hafifçe pozitif etki yaptı. Brüt kar marjı %38’den %38,8’e, FVAÖK marjı %30,3’ten %31,3’e yükseldi. Ukrayna para birimindeki değer kaybı 2. çeyrekte de sürdü. Turkcell çoğunluğu iştiraki Astelit’in finansal borcundan gelen 165mn lira kur farkı zararı yazdı. Nakit pozisyonu güçlü olmasına rağmen, iştiraklerinin kur farkı zararı net karına olumsuz etki etti.

Beklentiler

Mobil pazarda ağırlaşan rekabet ve doygunluğa yaklaşma ile önümüzdeki dönemde Turkcell’in büyü-me hikayesi internete dayanabilir. Bunun iki yolu olacağını düşünüyoruz. İlki akıllı telefonların da desteğiyle internet gelirlerinde görülen çift haneli büyüme. İlk çeyrekte %26 olan internet gelirlerindeki büyüme ikinci çeyrekte %28 olarak gerçekleşirken bu yıl büyüme oranının %30’a ulaşması bekleniyor.
    
İkinci yol ise iştiraki Superonline. Şirketin 2. çeyrek cirosu %39 ile çift haneli büyüme gösterdi. İkinci çeyrek sonunda toplam 1mn abone sınırını aşan şirketin abonelerinin 653.000’ini fiber internet aboneleri oluşturdu. Ulaşılmış olan bu rakam altyapı itibarıyla 1,9mn yeni fiber internet abonesine erişim potansiyelini gösteriyor. Sonuçta uzun vadede internet Turkcell’in yeni büyüme hikayesi olacak gibi duruyor.   

İkinci çeyrek sonuçlarının beklentimize paralel gerçekleşmesine rağmen, abone sayılarındaki artışın yılın ikinci çeyreğinde beklentimizin altında kalabilecek olması ve Ukrayna’dan gelen kur farkı zararının artarak devam ediyor olmasıyla satış ve net kar tahminlerimizi hafifçe aşağı doğru revize ediyoruz. Şirketin hedeflerine paralel olarak yılı %5 artışla 12 milyar lira ciro ve %8,5 artışla 3,7 milyar lira FVAÖK ile tamamlayacağını hesaplıyoruz. Önceki tahminimiz 12,1 milyar lira ciro ve 3,73 milyar lira FVAÖK seviyesindeydi.
    
Net karında iştiraki Astelit’in Ukrayna para birimindeki değer kaybının sürmesiyle yazacağı kur farkı gider seviyesi belirleyici olacak. Yılın ikinci çeyreğinde %6 değer kaybeden hyrvnia haziran sonundan beri %9 değer kaybetti ve yılbaşından beri oluşan değer kaybı %55’e ulaştı. Astelit’in borcu 668mn dolar seviyesinde. Eylül sonunda kurun şu anki seviyesini koruması halinde 3. çeyrekte 56mn dolarlık (120mn lira) kur farkı gideri oluşabilir.    
    
Turkcell’in 2014’ü %8 düşüşle 2,1 milyar lira net karla tamamlayacağını hesaplıyoruz. Bu rakam %50 temettü dağıtımı oranıyla ödenmeyen temettülere 1 milyar lira daha ekleyebilir. Böylece şirketin 2010’dan beri dağıtılmamış temettü tutarı 5,2 milyar liraya ulaşabilir. Bu rakam piyasa değerinin %20’sine denk geliyor.

Ortaklık ve temettü sorunu

Turkcell genel kurulu 2012’den beri toplanamıyor ve 2011’den beri temettü dağıtımı gerçekleşmiyor. Nedeni şirketin doğrudan %51 hissesine sahip olan Turkcell Holding’in genel kurulda temsil edilmesine yönelik anlaşmazlık. Turkcell Holding’in %53 hissesine sahip olan Çukurova Telecom Holding’in %49 hissesinin Alfa Telecom’a satılmasının yanısıra Çukurova Holding’e ait olan %51 hissenin %49’luk kısmının (%13,2 Turkcell hissesi) Alfa’da rehin tutulması nedeniyle anlaşmazlık devam ediyordu. Temmuz sonunda Çukurova Holding’in Ziraat Bankası’ndan  1,6 milyar dolar finansman sağlayarak Alfa’da rehinli olan hisseleri Ziraat Bankası’na rehin olarak vermesiyle sorunun çözümü yönünde adım atıldı.
    
Önümüzdeki dönemde Çukurova Grubu ile Alfa Grubunun Turkcell Holding’in temsili yönünde anlaşmaları halinde genel kurulda temettü dağıtımı kararı alınması ihtimali bulunuyor.    

SPK genel kurulun yapılması için Nisan 2015’e kadar süre verdi. Anlaşma sağlanamazsa şirketin genel kurul hakkı Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredilecek ve genel kurul yapılacak. Ancak bu kurumun temettü dağıtımı yetkisi belirsizliğini koruyor.

Değerleme

Turkcell için değerlememizde 2013 yılı sonundaki çarpan değerlerini ve 2014 tahminlerimizi esas alıyoruz. Buna göre hisse için 12,8 lira, temettü belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla 15,3 lira hedef fiyat hesaplıyoruz. Mayıs raporumuzda 13,25 lira olan hedef fiyatımız net satış, FVAÖK ve net kar tahminlerimizdeki hafif düşüşten dolayı 12,8 liraya gerilemiş oluyor. Ancak temettü umutlarının hisse fiyatındaki düşüşleri sınırlayacağını tahmin ettiğimiz için hedef fiyatımızı 13,25 lirada tutuyoruz. Mevcut hisse fiyatı hedef fiyatımıza göre %3,9 gibi sınırlı bir yükseliş potansiyeline işaret ettiği için önerimizi İZLE olarak koruyoruz. Ancak temettü konusunda çözüm umutları belirirse mevcut piyasa değerinin %20’sine denk gelen bir temettü verimi söz konusu olabilir. Bu durumda hissenin 15 liraya doğru hareket etmesi ihtimali bulunduğunu tahmin ediyoruz." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 84,10
En Yüksek: 85,00
En Düşük: 83,60
Değişim -0,77 %
FK: 14,74
PD / DD: 1,51
İşlem Hacmi 1.207.047.802
Toplam Adet: 14.300.143
Ağırlıklı Ort.: 84,34
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)