E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürk Lirası'nda Fed korkusu---

Türk Lirası'nda Fed korkusu

Türk Lirası'nda Fed korkusu
14 Aralık 2015 - 08:55 borsagundem.com

Doların Türk Lirası karşısında değerlenmesini sürdürmesiyle birlikte 3.05 TL seviyeleri görülebilir

Haftanın ilk gününe başlarken ekonomik veri akışıyla ilgili neredeyse hiçbir önemli datanın olmadığını belirtebiliriz. Data etkisinin sınırlı olmasıyla birlikte günün en önemli gelişmesi ise Draghi’nin yapacağı açıklamalar olacak. Son Merkez Bankası toplantısında verilen kararlardan piyasaların hiçte hoşnut olmadığını görmüştük. Piyasalar Draghi’den daha fazla parasal genişleme yapmasını istiyor. Yükselen kur miktarından rahatsızlığını her defasında dile getiren Draghi’nin bugün yapacağı açıklamalarda parasal genişleme konusunda piyasalara bir miktar umut vermesi halinde eurusd paritesi satış baskısıyla karşı karşıya kalabilir. Teknik olarak son günlerde yukarı yönlü bir ivmelenme yaşayan eurusd paritesinde 1.1030 seviyesi önemli bir direnç haline geldi. Son üç işlem gününde de bu seviyeyi test eden ancak aşamayan paritede geri çekilmelerde ilk önemli nokta ise 1.0900 olarak takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması parite tarafındaki satış baskısını arttırabilir.

Gelişmiş piyasalarda satışlar devam edecek mi?

Petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşlerin ardından geçen hafta öncelikle enerji sektörü hisselerinde panik yaşandığını izledik. Bu sektörde yaşanan aşırı değer kayıplarının ardından gelişmiş borsa endeksleri de sert satışlarla karşı karşıya kaldı. Ayrıca Fed faiz kararının da yaklaşmakta olmasının verdiği streste eklenince SP500 endeksi kasım ayında gördüğü 2000 desteğine kadar geri çekildi. Fed öncesi bu seviye önemli olacaktır. Kırılması halinde satış baskısının daha da arttığına şahit olabiliriz. Ancak fiyatların tekrar yükseliş seyrine devam edebilmesi için öncelikle 2050 direncini aştığını görmemiz gerekiyor.

TL tarafında Fed korkusu

Geçen haftanın son iki gününde TL piyasalarında yaşanan güçlü bir satış baskısının olduğunu gördük. Fed’in faiz kararının öncesinde risk almak istemeyen yatırımcıların TL ve diğer gelişmekte olan ülke piyasalarından yatırımlarını çekmeye başlaması ile para çıkışı bu ülkelerde hız kazandı. Hatta haftasonu hükümetin ekonomi yetkilileri de yapmış oldukları toplantıda Fed’in olası faiz arttırımı sonrasında alınabilecek tedbirleri görüştü. Bu gelişmede olası bir faiz arttırımının TL varlıklarını ciddi bir şekilde etkilemeye devam edebileceğini gösteriyor.  Teknik olarak 2.93 kritik destek seviyesi. Bu seviye kırılmadığı müddetçe USDTRY tarafında yükselişin devam ettiğini görebiliriz. Yükselişin devam etmesi durumunda 3.02-3.05 seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkacaktır.

İkon Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zekeriya Budaklı14 Aralık 2015 09:30

    4 haftadır korku yok fed faiz artıracak yok rusya gerginliği vs...Yani insanlar artık korkmak yerine ne olacaksa olsun demeye başladı ama olacak bir şey de yok fed fazi artırsa nolur bideki fazi oranlarından mı yüksek olacak ????? karşılaştıramassınız bile bizden daha yüksek olursa belki etkilenebiliriz ama bizden daha yüksek değil yani para çıkışı felan olmaz.