E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Türk ekonomisine duyulan güveni görmüş olduk'---

'Türk ekonomisine duyulan güveni görmüş olduk'

'Türk ekonomisine duyulan güveni görmüş olduk'
03 Ağustos 2017 - 15:21 borsagundem.com

YEKA ihalesini kazanan Türkerler Holding, Siemens, Kalyon konsorsiyumu adına Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı açıklamalarda bulundu

1 milyar dolarlık Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini Türkerler, Siemens, Kalyon konsorsiyumu  kazandı.
Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker,  “Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcısı olmak  istiyoruz” dedi.
Konsorsiyum, Türkiye’nin ilk yerli rüzgar türbinlerini üretecek. 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin  fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2,3 megavat gücünde yerli  rüzgar türbini üretilecek. 1.1 milyon evin elektrik ihtiyacı rüzgar  enerjisiyle karşılanacak.
Yenilenebilir enerjide Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor.
Heyecanla beklenen 1 milyar dolarlık Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi gerçekleştirildi. 1.1 milyon  evin elektrik ihtiyacını karşılayacak projenin ihalesini Türkerler Holding, Siemens, Kalyon konsorsiyumu kazandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda açık eksiltme yöntemiyle  yapılan ihalede dünya rüzgâr enerjisi piyasasının yaklaşık yüzde 90'ını elinde bulunduran 8 dev yarıştı. Kilovatsaat başı tavan fiyatı
7 dolar/centten başlayan ihale 3,48 dolar/cent olarak sonuçlandı.
Kazım Türker yaptığı ilk açıklamada bu rakama rüzgar enerjisini çok  iyi bilen ekiplerimiz sayesinde düştüklerinin altını çizdi.
 
“Türkerler Holding olarak gururluyuz”

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “Türkiye’yi  enerjide, çok daha güçlü, yeni bir boyuta taşıyacak projeyi hayata  geçirme fırsatını kazanmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Kazım Türker,  “Türkerler Holding olarak Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji  yatırımcısı olmak istiyoruz. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz”  diye konuştu.
Bu projenin birçok yönüyle Türkiye ekonomisine büyük katkı  sağlayacağını kaydeden Türker şöyle konuştu: “Türkiye’de ilk defa  yerli türbin üretimi yapacağız. Öte yandan Türkerler Holding olarak,
Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliğine tüm Türkiye’de bu yıl gerçekleştireceğimiz yeni istihdamlarla öncülük  etmenin gururunu yaşıyoruz. Buna ek olarak bugün sonuçlanan 1 milyar  dolarlık bu ihalede Türk ekonomisine duyulan güveni de görmüş olduk. Bu da bizim için ayrı bir gurur vesilesi olacaktır.”
Kazım Türker şöyle devam etti: “Bugün Türkiye’nin her zamankinden  daha hızlı koşmaya, daha fazla üretmeye ihtiyacı olduğunun  bilincindeyiz. Türkiye ekonomisindeki istikrarın devamı için bundan  sonra da çok daha güçlü bir şekilde çalışmaya, üretmeye devam  edeceğiz. Bu vizyonla, faaliyetlerimizi çok daha cesur adımlarla, daha  ileri seviyelere taşımaya kararlıyız.”

TÜRKERLER HOLDİNG

Türkiye’nin refahı ve kalkınması için yaklaşık 50 yıldır faaliyet  gösteren Türkerler Holding’in halen devam eden projelerinin toplam  yatırım miktarı 5 milyar doları aştı. 3 yılda ulaşılması hedeflenen  yatırım miktarı yaklaşık 8 milyar dolar. Türkerler Holding,  gayrimenkul geliştirme, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi,  doğal gaz dağıtımı ve ticareti, elektrik dağıtımı ve ticareti, kamu  özel ortaklığı sağlık entegre tesis projeleri gibi Türkiye’nin en  iddialı projelerine imza attı.

1 milyar dolarlık yatırım yapılacak

Rüzgar YEKA’sı yarışmasını kazanan Türkerler, Siemens, Kalyon  konsorsiyumu, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı  yapacak. Konsorsiyum 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan  bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2,3  megavat gücünde yerli rüzgar türbini üretilecek.
Konsorsiyum, kanat, Jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve  üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en  az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak.
Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken,  yüzde 80’i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge  faaliyetleri yürütülecek. Fabrikanın kurulum süresi, sözleşme imzalama  tarihinden itibaren 21 ay, projenin lisans süresi 30 yıl olacak.

Projenin uygulanacağı 5 bölge şöyle
Kayseri - Niğde
Sivas
Edirne - Kırklareli - Tekirdağ
Ankara - Çankırı - Kırıkkale
Bilecik - Kütahya – Eskişehir

İlk defa teknoloji üretimi

YEKA’larda kurulacak olan yerli rüzgar türbinlerinin üretileceği  fabrika, tek vardiyada en az 150 adet/yıl veya 400 MW/yıl rüzgar  türbini üretim kapasitesine sahip olacak. Yerli RES’lerin işletmeye  girmesiyle birlikte her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi  üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı  rüzgardan karşılanıyor olacak.
Güneşte 1000 MW ile dünyanın en büyük fotovoltaik güneş enerjisi  üretim alanı projesini hayata geçiren Türkiye, rüzgarda da 1000 MW ile  dünyada bu alandaki en büyük projelerden birisine imza atmış olacak.
Fabrika ile RES’lerin kurulumu ve işletilmesi, AR-GE faaliyetleri  dikkate alındığında, rüzgar YEKA’sı yaklaşık 3 bin 750 kişilik bir  istihdam sağlayacak. Yarışmayı kazanacak firma 5 bölgeden her birinde  en az 50 MW’lık bir rüzgar gücü kurmak şartı ile toplamda 1000 MW’lık  bir kurulu gücü hizmete alacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)