E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri​Turhan'dan Bank Asya açıklaması---

​Turhan'dan Bank Asya açıklaması

​Turhan'dan Bank Asya açıklaması
26 Eylül 2014 - 14:36 borsagundem.com

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Bank Asya'nın gözaltı pazarına alınmasına ilişkin açıklama yaptı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Asya Katılım Bankası'nın Gözaltı Pazarı'nda kalma süresine ilişkin, "O konu ile ilgili arkadaşlarımız öncelikle bir çalışma yapacak. Bu arada gözetim ve denetim birimimiz çalışıyor. Sermaye Piyasası Kurulumuza bu konuyu iletiyoruz. Onlar bu konu ile ilgili çalışıyor. Bu teknik incelemenin neticesinde oluşacak bir karardır" dedi.

Turhan, Borsa İstanbul Finans ve Teknoloji Yerleşkesi Temel Atma Töreni'nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Borsa İstanbul'daki yeniliklere yönelik bir soru üzerine Turhan, seans salonunun yenileme çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Yeni yılda inşallah yeni seans salonumuzla açılış gongumuzu vuracağız" dedi. 

Yeni yapılacak A blok inşaatının altında 3 bin 200 metrekare veri merkezi olacağını ifade eden Turhan, "Bu veri merkezi hem mevcut veri merkezimizi yedekleyecek ikiz merkez olarak çalışacak hem de çok daha geniş bir saklama alanı oluşturacağı için yatırım kuruluşlarının, hatta başka borsaların bilgi işlem sistemlerini yerleştirebileceğiz. İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olma yolunda çok daha önemli adımlardan biri atmış olacağız" diye konuştu.

Turhan, Asya Katılım Bankası'nın Gözaltı Pazarına alınması işinin teknik gerekliliklerle ve mevzuatın çizdiği çerçevede alınan kararlar olduğunu belirterek, "Biz halka açık, şeffaf, etkin, adil, dürüst, sadece ve sadece piyasa rasyonelitesi içinde çalışacak, piyasa rasyonelitesinin ekonomik amaçların dışında başka güdülerle çalışmayacak, bir piyasa oluşturmaya çalışıyoruz. Uluslararası kabul görmenin, akreditasyonunda da şartı budur" dedi.

Burada yapılan işlemlerin hepsinin piyasa mantığı içerisinde düzgün, şeffaf işlemler olursa kendilerini anlatabileceklerini ve kabul ettirebileceklerini aktaran Turhan, kendilerinin başka hiçbir önceliği, gündemi ve yol göstericilerinin olmadığını söyledi.

Aldıkları kararların tamamının bu istikamette ve bu düşüncede olduğuna dikkati çeken Turhan, bundan herkesin emin olmasını rica etti.

İbrahim Turhan, "Konu da hassas bir konu olduğu için, halka açık bir şirket ve bir banka. Daha önce de ifade ettiğim gibi ben bu konu ile ilgili sözlü açıklama yapmak istemiyorum. Yapacağımız duyuruları yazılı olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yapıyoruz" dedi.

"Ne kadar süre ile Gözaltı Pazarı'nda duracak, yasal bir süre var mı?" şeklindeki soruya Turhan, "O konu ile ilgili arkadaşlarımız öncelikle bir çalışma yapacak. Kotasyon birimimiz. Bu kararı başlatan değerlendirme ilgili teknik birimlerden geliyor. Dolayısıyla bu onların bir çalışmasının neticesidir. Onlar bu konu ile ilgili bir çalışma yapacak. Bu arada gözetim ve denetim birimimiz çalışıyor. Sermaye Piyasası Kurulumuza bu konuyu iletiyoruz. Onlar bu konu ile ilgili çalışıyor. Bu teknik incelemenin neticesinde oluşacak bir karardır" cevabını verdi.

Bir hissenin Gözaltı Pazarına alınmasının küçük yatırımcılar açısından bir zararının olup olmayacağına yönelik soru üzerine Turhan, "Bizim uygulamalarımız küçük ya da büyük olsun yatırımcıların haklarını korumaya yöneliktir. Aldığımız kararların hepsinde yatırımcıların hakları gözetilecektir. Serbest piyasanın bütün kurumlarıyla, kurallarıyla ve iktisadi rasyonelite içerisinde çalışması önemlidir" değerlendirmesinde bulundu. 

"Pay senetlerinde halka arz açısından bu sene çok iyi geçmedi"

Halka arzlara yönelik soruya Turhan, borçlanma araçlarının halka arzları açısından bakıldığında verimli bir sene geçirildiğini söyledi.

Turhan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu yeni bir piyasa ve gelişiyor. Borsa İstanbul finansal bir süpermarket gibi çalıştığı için sadece hisse senedi, pay senedi piyasamız yok, borçlanma araçları ve sukuk piyasamız da var. Orada da ihraçlar oluyor. Bunlar olumlu gelişmeler. Pay senetlerinde halka arz açısından bu sene çok iyi geçmedi. Yakın zamanda kamuoyuna yansıyan iki büyük şirketin adı var. Onlar gerçekleşirse bu istatistiği değiştirir. 

Bizim için önemli olan halka arzlarda sayı skorunu tutturmak değil, gerçekten halka arz edilen firmanın hem yatırımcısına hem de sermaye piyasasına anlamlı bir katkı yapmasını sağlamaktır. Küçük şirketler ya da yüksek büyüme potansiyeli olan şirketlerin halka arz edilmeyecek diye bir şey çıkarılmamalı. Ama onlar için ayrı pazarlarımız var. Gelişen işletmeler piyasası 17 Kasım'da Girişimcilik Haftası ile sunumunu yapacağımız özel pazarımız devreye girecek."

"Nitelikli yatırımcılar pazarı kurmaya çalışıyoruz"

Turhan, şimdi pay senedi için de nitelikli yatırımcıların yatırım yaptığı ve sadece nitelikli yatırımcılar arasında alım satım yapılabilecek özel bir pazarı kurma çalışmalarının bulunduğunu anlatarak, "O da bu halka arzlarla ilgili bize ivme kazandıracaktır" dedi.

Bu çalışmanın ne zaman hayata geçeceğine yönelik soruya Turhan, "SPK ile çalışmalarına yeni başladık. Önümüzdeki yılın başında hayata geçmiş olur" yanıtını verdi.  

Nitelikli yatırımcılar arasındaki işlemlere ilişkin Turhan, "Aslında toplu satışlar pazarımız var, büyük miktarda toplu satışlar piyasayı etkilememek için orada yapılıyor. Nitelikli yatırımcılar pazarıyla ilgili de etkin piyasa işleyişini olumsuz etkilemeyecek, risk ve getiri dengesini sağlıklı şekilde oturtacak şekilde o düzenlemeleri SPK ile istişare halinde birlikte belirleyeceğiz" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hoca30 Eylül 2014 19:44

    hoca onu bunu bırak hangi kritere göre gözaltı pazarına alırsın bu kriterlere uyan daha kaç şirket var onlar alınmadıda bankasya neden alınıyor böyle mi batırmaya çalışyorsunuz.

  • kenan26 Eylül 2014 18:11

    borsa kotundan çıkartın bu hisseyi yatırımcı avına çıktılar milleti kekliyorlar.

  • fafa26 Eylül 2014 17:22

    Sayın Turhan ne kadar zor durumdasın.Eminim söylediklerine sen de inanmıyorsun.

  • khin26 Eylül 2014 17:19

    Tatli su kurnazina bak mevzuata uyduk diyor buna gelene kadar mevzuat uygulansa bir tane spor hissesi olmamasi lazim borsada diger bataklari soylemiyorum bile adamim diye geziyonuzya yazik

  • alpay26 Eylül 2014 17:14

    Ben ne hisseler gördüm göz gore gore bagira bagira soygun yaptilar, bir kişi kalkipda ses cikarmadi.simdi gelmis burda durustlukten bahsediyorsunuz. Hisse düşerken taban taban giderken ses cikarmayin yukselirken tahta kapatin. Yediginiz bunca kul hakkiyla ne yapicaksiniz merak ediyorum

  • hacı26 Eylül 2014 16:27

    sanki her hissede teknik inceleme yapmışlar bir asyabank kalmış, geç bu işleri komik olma

  • zip26 Eylül 2014 16:03

    ülkede herşey beklenir. sonumuz hiç hayırlı değil. Krizle gelen krizle gider.

  • ali osman 26 Eylül 2014 16:00

    inatına bankasya

  • MUSTAFA26 Eylül 2014 15:58

    GEÇMİŞ OLSUN YAPACAK BİR ŞEY YOK UZUN BATTI DİYOR VATANDAŞ HALA ALACAZ DİYE UĞRAŞIYOR NASIL MANTIK VAR MİLLETTE ANLAMADIM

  • y.muratoglu26 Eylül 2014 15:57

    Devlet eliyle bankalar sirketler batirilmaya calisiyor,fakat Türkiye insan haklari mahkemesinden büyük para cezalari alabilir.Bank Asya misliyle parasina geri alacak nede olsa,devlet baba cebinden ödemeyecek ki bu cezalari,olan yine zavalli yatirimciya olacak.

  • CEZA26 Eylül 2014 15:55

    ASIL EMİRLİ MANİPLASYON ,EMİRLİ İNSİDERTRADİNG NE DEMEK ŞİMDİ ANLADIM....SPK VE BİST KAYNAKLI..

  • sami yıldırım26 Eylül 2014 15:55

    bir de çıkmışlar borsaya yatırımcı çekeceklerini söylüyorlar gülermisin ağlarmısın bu kafayla küçük yatırımcı kalmayacak

  • yeni bist26 Eylül 2014 15:40

    Yeni bist hayırlı olsun!..babacan ı özellijle tebrik ederim...şeytan ın vile aklına gelmeyen gözaltı operasyonu iöin emeği geçenlerin C.Allah ın gözaltı pazarının hergün oldınu hatırlatırım...

  • Ahmet26 Eylül 2014 15:05

    Sayin Turhan, bence bu soylediginizi kendiniz de inandirici bulmuyorsunuz ki, bunun "teknik" ve "mevzuata uygun" bir karar oldugunu, talimat almadiginizi tekrar tekrar soyluyorsunuz.

  • AKBABA26 Eylül 2014 14:55

    SİZ KAFANIZA GÖRE ŞİRKLERİ GÖZ ALTINA ALINAMSI TABİ SİZ KARAR VERMEDİN KİM VERDİ KARARI SEBEPSİZ YERE ZARAR VERİYORSUNZ FARKINDA DEĞİLSİNZ

  • lol26 Eylül 2014 14:53

    yaptığı açıklamalar mantıklı değil, eğer sıkıntı varsa gözaltı pazarına koyamaz direk kapatır. bunu artık yapamadıklarından gözaltı pazarına sokabiliyor.

  • LEVENT26 Eylül 2014 14:52

    RESMEN OYUNCAĞA ÇEVİRDİLER BORSAYI

  • TV26 Eylül 2014 14:51

    DEMEKKİNEYMİŞ BU ÜLKENİN BORSASINA PEKDE GÜVENİLMEZMİŞ AKEDEŞ

  • ADANALI26 Eylül 2014 14:50

    EVET HER ŞEY TEKNİK...BATIRIN DİYE AÇIKLAMA YAPANLARDA TEKNİĞE BAKARAK YAPMIŞLARDI...

  • Misafir26 Eylül 2014 14:49

    Haksızlık karşısında susan dilsiz Şeytandır.

  • emre26 Eylül 2014 14:45

    bi bunu yapmamıştınız bunuda yapın helal olsun be.