E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump'ın Meksika planı ne?---

Trump'ın Meksika planı ne?

Trump'ın Meksika planı ne?
12 Kasım 2016 - 09:20 borsagundem.com

ABD başkanlık seçimlerini kazanan Trump'ın ABD-Meksika sınırına duvar öreceğini söylemesi endişelere neden oldu. Akşam'dan Deniz Gökçe, Trump'ın Meksika planı hakkındaki detayları yazdı. İşte Gökçe'nin köşesinde yer alan o yazı:

Bay Trump’ın seçimi kazanması, ABD kökenli ve düşünülenden çok daha büyük bir tehlikeyi Meksika için oluşturuyor. Trump Meksika ile ABD arasında bir duvar yapacağını ve de duvarın parasını da Meksika ve Meksikalılardan alacağını ve ABD’yi güneyindeki komşusundan 'boşayacağını' söylemişti. Meksika ile ABD arasında 2000 millik bir ortak hudut var! Meksika oldukça da tecrübeli bir ülke. Meksika 1994-1995 arasında da çok büyük bir kriz yaşamak zorunda kalmıştı.

Meksika ile ABD arasındaki dış ticaret geçen yıl 531 milyar dolar kadarmış. Meksika da ABD’nin üçüncü büyük dış ticaret ortağı imiş ve de Kanada ve Çinden sonra üçüncü oluyor. Her iki ülkede, ABD ve Meksika’da ürün arz şirketleri birbiri ile ortak çalışmakta imiş. Amerikan üretiminin parçaları veya yarı üretilmiş ürünleri tam ürün haline çevirilmek için Meksika fabrikalarına gönderilir ve de üretimi tamamlanmış olan ürünler, daha sonra geri ABD’ye getirilir ve de ABD’de satışa çıkarmış.

Amerika’da kabaca beş milyon kadar iş, Meksika ile ticarete endeksli imiş. Bu beş milyon iş rakamı akademik çalışmalar tarafından gündeme getirilen bir gerçek. Yani aslında Meksika ve ABD birbirine ekonomik anlamda tamamen bağlı.

Seçimde Trump kazandıktan hemen sonra Meksika parası Peso yüzde 13.4 değer kaybetmiş. İktisatçı Barrios Romez, Peso’nun değer kaybının yüzde 20 düzeyine kadar çıkabileceğini ve de yatırımların durması nedeni ile Meksika’nın da büyük bir resesyona gireceğini tahmin etmiş. Peso rekor bir düzey olan dolar başına 20.78 düzeyine gelmiş. Resesyon henüz ortada yok.

Ama Meksika şirketleri seçim sonrasının etkisinde bunalıma girmişler. Halbuki seçimden önceki iki kasım ile sekiz kasım arasında, Peso, dolar başına 18 Peso değerine kadar değerlenmiş bulunuyordu.

Üstelik Meksika Merkez Bankası ve de Maliye Bakanlığı da Peso’yu bir faiz artışı ile koruyacaklarını deklare etmişler. Ama seçim sonucu belli olduktan sonra Meksika Merkez Bankası hiçbir önlem almamış. Maliye Bakanı Jose Antonio Meade ise ülkenin döviz rezervlerinin 175 milyar dolar kadar olması ve de ayrıca gerekirse IMF’den 86 milyar dolar kadar da kredi alabileceği için pek duruma müdahale etmemiş.

Merkez Bankası'nın Başkanı Augustin Carstens, bunun üzerine kuru ayarlama için geçmiş dönem takvimine sadık kalmış, 17 Kasım'da bir sonraki kur ayarlama dönemini beklemeye başlamış. Bilinmeli ki Meksika, dünyanın en saygın iktisatçılarından biri tarafından yönetiliyor.

Oxford Economics Meksika Merkez Bankası'nın gelecek yıl faizi yüzde altı düzeyine çıkarmaya mecbur olacağını söylüyor. Bu da ülkenin büyümesini yüzde 2 düzeyine düşürecek ddniyor.

Bu riskler Meksika Maliye Bakanlığı'nı yavaş yavaş paniğe sokuyor. Bu arada piyasa Trump sonrası aralık ayında ABD’de faiz artırılması olasılığını yüzde 55 civarına azaltmış bulunuyor.

Aralık ayı heyecanlı olacak! (Deniz Gökçe / Akşam)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)