E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump, şirketlerinin olduğu ülkelere yasak getirmedi---

Trump, şirketlerinin olduğu ülkelere yasak getirmedi

Trump, şirketlerinin olduğu ülkelere yasak getirmedi
31 Ocak 2017 - 03:53 borsagundem.com

7 Müslüman ülkeden vatandaşların ülkeye girişine 90 gün yasak getiren Trump’a tepki yağıyor. Trump’ın Suudi Arabistan, BAE, Lübnan ve Mısır gibi kendi şirketlerinin faaliyet gösterdiği ülkelere yasak getirmediğine dikkat çekiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın yedi Müslüman ülke vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnamesine tepkiler giderek büyüyor. Hem ABD’nin kendi içinde büyük protestolar yaşanırken, dünyanın dört bir yanından hem siyasiler hem de işdünyası Trump’ın verdiği karara tepkili.

Trump’ı eleştirenler, kendisinin Müslümanları suçlu göstererek haksız davrandığını, ABD yasaları ve anayasasını ihlal ettiğini ve göçmen dostu bir ülke olan ABD’nin bu tarihsel özelliğini zedelediğini söylüyorlar. Trump imzaladığı kararnamenin “dinle ilgili olmadığını” ancak Amerika’nın güvenliğini korumakla ilgili olduğunu söylüyor.

Trump kararnameyle Suriye uyrukluların ABD’ye girişini dört ay süreyle, İran, Libya, Sudan, Yemen, Irak, Somali vatandaşlarını da üç ay süreyle yasaklamıştı. Siyasi gözlemciler bu ülkelerin ortak noktasının ise Trump’ın şirketlerinin faaliyet göstermemesi olduğunu söylüyor.

Trump’ın kendi şirketlerinin çalıştığı ülkelerin yasaktan muaf tutulduğu belirtiliyor. New York Times gazetesinde yer alan bir analize göre yasağa dahil edilen ülkelerin komşuları olan Suudi Arabistan, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır listede olmamasına karşın terör ihracatında daha büyük bir risk teşkil ediyor. ABD’de daha önce meydana gelen terör saldırıldırılarında bu ülkelerin daha fazla parmağı bulunduğu belirtiliyor. Bir Suudi olan Usame Bin Ladin ve Mısırlı yardımcısı Aylan El-Zawahri tarafından yönetilen 11 Eylül saldırılarını düzenleyen 19 teröristin 18’inin bu ülkelerden olduğu biliniyor.

MISIR'DA 2 ŞİRKET, BAE'DE GOLF MERKEZİ

New York Times’a göre Trump’ın şirketlerinin Suudi Arabistan’da birçok yükümlülükleri bulunuyor. Mısır’da da kayıtlı iki şirketi var. BAE’de bir golf merkezine, lüks bir konut projesi ve spa’ya kendi adı verilmiş durumda. New York Times; Türkiye, Hindistan ve Pakistan’ın da yasak getirelen 7 ülkeyle aynı riskleri taşıyabileceğini ancak bu üç ülkede de Trump’ın faaliyetleri olduğunu hatırlatıyor. Endonezya ve Azerbaycan da Trump’ın şirketlerinin ticari ilişkilerinin olduğu ülkelerden.

New York Times, yazıda dikkat çekiler ülkelerin yasak listesine eklenmesini değil, hiçbir ülkeye özel yasak uygulanmaması gerektiğini savunuyor. (Dünya / Evrim Küçük)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)