E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTRT payı ve enerji fonu düzenlemesi faturayı ne kadar azaltacak?---

TRT payı ve enerji fonu düzenlemesi faturayı ne kadar azaltacak?

TRT payı ve enerji fonu düzenlemesi faturayı ne kadar azaltacak?
08 Kasım 2021 - 22:20 borsagundem.com

Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından elektrik faturalarından alınan TRT payı ve Enerji Fonu kesintilerinin artık yapılmayacağını açıkladı. Peki bu fonlardaki kesintinin sona ermesi ile faturalara yansıma ne olacak?

Türkiye’de nüfus ve elektrik tüketimi her geçen yıl arttığı için altyapı ihtiyacı için elektrik enerji fonu ücreti tahsil edilmesinin yanı sıra, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) giderlerinin karşılanabilmesi için elektrik faturalarında TRT payı isimli bir bedel yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, elektrik faturalarında yer alan bu iki kesintinin artık yapılmayacağını açıkladı.

100 TL'LİK FATURADA 1,35 TL KESİNTİ KALKACAK

Elektrik faturalarından kaldırılacak olan kesintilere ilişkin bir hatırlatma yapmak gerekirse; bir elektrik faturasının yüzde 1’i TRT Payı olarak alınırken, faturanın yüzde 0.35’i de Enerji Fonu’na ayrılır. Yani 2 kalemde 100 TL’lik bir faturada 1 lira 35 kuruşluk kesinti artık yapılmayacak.

TRT, 2020'DE ELEKTRİK FATURALARINDAN 1 MİLYAR TL KAZANDI

2020 yılında TRT, bandrol gelirleri hariç tüm hanelerdeki elektrik faturalarından 1 milyar TL kasasına koymuştu. Bir başka değişle vatandaşlar faturalarındaki yüzde 1’lik ek kesinti ile 1 yılda TRT’ye 1 milyar lira kaynak sağlamıştı.

Elektrik faturalarındaki bedel ve vergilerin oranları ise şu şekilde:

FATURADAKİ KESİNTİLER

Bir faturada şu gider kalemleri yer alır:

Elektrik Tüketim Bedeli: Tükettiğiniz elektriğin kWh fiyatı ile çarpılması sonucu elde edilir. Bir elektrik faturasının %49.95’i Elektrik Tüketim Bedeli’dir.

Elektrik Dağıtım Bedeli: Elektrik dağıtım şirketinin sağladığı hizmet için ödenen bedelidir. İndirim yapılamaz. Bir elektrik faturasının %30.95’i Elektrik Dağıtım Bedeli’dir.

TRT Payı: Elektrik tüketim bedelinin %2’sidir. Bir elektrik faturasının %1’i TRT Payı’dır.

Enerji Fonu: Elektrik tüketim bedelinin %0.7’sidir. Bir elektrik faturasının %0.35’i Enerji Fonu’na ayrılır.

Belediye Tüketim Vergisi (Elektrik Tüketim Vergisi): Meskenler ve ticarethaneler için elektrik tüketiminin %5’i, sanayi için elektrik tüketiminin %1’idir. Bir elektrik faturasının %2.5’i mesken ve ticarethane için Belediye Tüketim Vergisi’dir.

Katma Değer Vergisi (KDV): Bir elektrik faturasının %15.25’i KDV’dir.

ELEKTRİK TÜKETİMİ PANDEMİYLE ARTTI

Peki pandemi etkisiyle elektrik tüketiminin evlerde yüzde 15 arttığı tespit edilirken Türkiye’de ortalama hanelerin elektrik faturasındaki kış aylarında seyir nedir?

Ortalamada en düşük tüketim Ekim ayında, en yüksek tüketim de Ocak ayında olmaktadır. En yüksek tüketimin olduğu Ocak ayının en düşük tüketimin olduğu Ekim ayına oranı 1.35’tir. Yani sabit elektrik bedeli ile bile Ekim ayından Ocak’a tüketim ve faturalar %35 artmaktadır. Mevsimsel tüketim değişimlerinden dolayı elektrik faturalarında

-Ocak ayı faturaları Ekim ayına göre %35,

-Kasım ayı Ekim’e göre %8,

-Aralık ayı Kasım’a göre %12, Ocak ayı da Aralık ayına göre %12 daha yüksek gelmektedir. Bu yükselişler Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs'ta geri düşmektedir.

Tüketici, her ay giderek yükselen elektrik tüketimlerinin yol açtığı elektrik fatura artışlarını genelde zam olarak algılamaktadır. Oysa ki bu tüketimin sebebi mevsimsel değişimlerdir.

Kabine'den elektrik faturalarını düşürecek hamle geldi

Kovid-19'da son 24 saat: 187 vefat, 27 bin 824 yeni vaka

Yavaş: 5 katrilyona yakın yolsuzluk iddiasını savcıya verdim

Powell, ekonomide salgınla artan eşitsizliklere dikkat çekti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorum09 Kasım 2021 19:14

    kayıp kaçak bedelini kaldır ben elektrik yükünü çekmeye vallahi razıyım. Kaçakçıların parasını ödemek kadar zoruma giden bir şey yok devletin bizi kazıkladığının halkın yanında olmadığının ıspatıdır kayıp kaçak bedeli

  • Ahmet Otzbir Vekili09 Kasım 2021 14:31

    ya satır çok, o satır adı değişir, başka isimle kayıp kaçak der bişe der, bakım der, inceleme der, dosya der, bişe bulurlar o parayının fazlasını alırlar. yada her elektrık zammında yüzde 5 de kafadan bu olay bu

  • EFE09 Kasım 2021 11:42

    BENİM FATURAMDA 2 TL OLACAK ALLAH RAZI OLSUN KARNIMIZ DOYAR ARTANLADA GEZERİZ

  • Mucise Reis ;)09 Kasım 2021 11:16

    eee nerede kullanılmış o trt payları ? 

  • Osman Hamdi çınar09 Kasım 2021 09:38

    Sayın genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu büyüksün vallaha Bayram ikramiyeleri TRT payı senin gündemde tutmanla oldu demekki neymiş iktidar Millet ittifakı nin hakkı hadi oylar millet ittifakı bileşenleri etrafında toplansın 👏👏👏👏👏

  • Misafir 09 Kasım 2021 07:36

    Daha önce kaçak elektriğin cezası hapis ti anlayana

  • mehmet09 Kasım 2021 19:16

    eğer dürüst biriysen öyle ama kaçakçıysan hırsızsan veya doğuda oturuyorsan hapis yok

  • Emekci09 Kasım 2021 07:34

    Allah Kılıçdaroğlu'ndan razı olsun. Emeklilere bayram ikramiyesini ve elektrik faturalarinda TRT payının kaldırılmasını o gündeme getirmese olmazdı.

  • ötv09 Kasım 2021 04:40

    ötv diye sonradan getirilen ve aslında şimdiye kadar kaldırılmış olması gereken evrgiyi neden kaldıramıyorsunuz :) hani çok becerikli büyük işler yapabiliyordunuz :)

  • Denizzcc09 Kasım 2021 00:53

    Ooooh ne güzel bedava hayat buymuş şükürler oksun. yemede yanında yat.töbe töbe neyse terbiyemi bozmayayım sabah,sabah

  • Ninni09 Kasım 2021 00:48

    Bana bir masal anlatsana içinde yalanlar olsun.

  • Denizccc09 Kasım 2021 00:41

    Oooo sudan ucuz oldu elektrik ya yakın yaka bildiğiniz kadar. Ya resmen dalga geçiyorlar milletin aklıyla. Kaldırsana faturadan kayıp kaçak bedelini,adamların ahırlarını ısıttığı ve tahsil edemedikleri bedeli bizden alıyorlar sonrada dalga geçer gibi çok büyük indirim yapmış diye böbürleniyorlar git o kayıp kaçakları tahsil et ked ödemeyenin enerjisini derimki o zaman adammış afferin

  • Ünal08 Kasım 2021 23:48

    Oooo ne kadar da çok ucuzluyomuş fatura.

  • Vatandaş08 Kasım 2021 23:41

    Kemal Sunal ın Yoksul filmi geldi aklıma! Binde sıfır virgül bilmem kaç ortağız diyordu çay ocağına!

  • Ali08 Kasım 2021 23:31

    1 ekmek parası bile etmiyor. Evlerde kullanılan elektrikte Kdv yi kaldırın, sanayide kullanılana kdv yüzde 50 olsun. Şirketler devasa karlar açıklıyor.

  • Volkan08 Kasım 2021 23:28

    Nihayet akıllı birileri çıkmış akıl vermiş. AKP seçmeni ağırlıkla dar gelirliler. Her türlü dar gelirliden alınan vergi kaldırılmalı. Öte yandan sokaklar turist ve yabancı  kaynıyor onların aldığı gazoz, bira, su, bisküvi, çikolata gibi hazır tüketilen gıdaların vergileri artmalı. Salça, konserve, kıyma, un, yağ, makarna gibi evde işlem yapılması gereken gıdaların vergileri azaltılmalı. TRT payı saçma, normalde tam tersine TRT izleyenlere üste para verilmesi gerekir, öyle yapılamayacağı için kaldırılması normal. Doğalgaz, su, elektrik okuma işi ortak olmalı ve otomasyona girmeli, İngiltere'de bir araba sokakta giderken binalardaki tüm saatleri okuyor.

  • Tolga08 Kasım 2021 23:27

    Kaçak kayıp ve kapat aç ı kaldırsanız daha iyiydi

  • tunceli maçoğlu08 Kasım 2021 23:23

    TRT payı kaldırılmasını bırak daha arttırılması gerekirdi.hükümet bu  konuda yanlış yapmıştır.bence şöyle yapılabilirdi.faturalarından TRT PAYI kaldırılmasını isteyenlerden kaldırılmalı istenmeyenlerden kaldırılmamalı idi.

  • Dobra08 Kasım 2021 23:21

    Rıdvan dilmene vb kişilere bavul dolusu para verdiler vatandaşın sırtından

  • Yıldırım08 Kasım 2021 22:50

    Hiç izlemediğim TRT’ye bir lira değil bir kuruş ödemek istemiyorum. Çünkü TRT Türkiye’nin değil, bir grubun yayın organı oldu. Geç kalınmış bir karardı, buna da şükür.

  • Tekno papaz08 Kasım 2021 22:40

    120 liralık faturada 1,70 lira bu kadar