E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTemettü ödemeleri cari açığı arttırdı ---

Temettü ödemeleri cari açığı arttırdı

Temettü ödemeleri cari açığı arttırdı
11 Haziran 2015 - 15:55 borsagundem.com

Nisan ayı cari açığı 3,4 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde geldi. Rakamlar neden yüksek geldi?

İş Yatırım tarafından hazırlanan analizde cari açığın piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesinde temettü ödemelerinin etkili olduğu belirtildi. İş Yatırım cari açık beklentisi için şu değerlendirmeleri yaptı:

''Nisan ayında cari açık 3,4 milyar dolar ile 3,0 milyar dolarlık tahminimizin ve piyasa öngörüsünün üzerinde geldi. Tahminimizdeki sapma ise muhtemelen Turkcell’in temettü ödemesi nedeniyle gelir dengesi kalemindeki çıkışın artmasından kaynaklandı. Öte yandan, 12 aylık birikimli cari açık 44,3 milyar dolara geriledi (Mart: 45,8 milyar dolar).

Birikimli altın hariç cari açığın bir önceki aya kıyasla büyük ölçüde aynı kalması altın ihracatının bir kez daha cari dengedeki iyileşmeye önemli bir katkı yaptığını gösteriyor. Mayıs ayına ait öncü dış ticaret rakamları altından gelen katkının çok sınırlı olabileceğine işaret ediyor.

Finansman tarafında, kısa vadedeki 1,9 milyar dolarlık çıkışa rağmen 5,3 milyarlık uzun vadeli sermaye desteği sayesinde net sermaye girişi 3,5 milyar dolar oldu.

Bankaların yüklü kısa vadeli borç ödemesi (2,8 milyar) ve tahvil piyasasındaki çıkış (1 milyar) kısa vadeli çıkışlarda başı çekerken, yurtdışı bankaların yurtiçindeki döviz mevduatlarını arttırması toplam çıkışları sınırladı. Merkez Bankası haftalık verisine göre tahvil piyasasında çıkış Mayıs ayında da devam edecek (1,5 milyar). Hisse senedinde ise 0,1 milyar dolarlık cılız bir giriş görülüyor. Seçim sonrasında oluşan belirsizlik ise tahvil ve hisse senedi piyasasında çıkışı arttırabileceğini düşünüyoruz.

Uzun vadede bankaların ve şirketlerin sırasıyla 2,9 milyar ve 1,2 milyar dolar borçlanmaları ve Hazine’nin 1,5 milyarlık Eurobond ihracatı ana finansörler oldu. Öte yandan, net doğrudan yabancı yatırımlardan gelen giriş sadece 0,2 milyar dolar oldu. Bankaların ve şirketlerin uzun vadeli borç çevirme oranları ise %220 ve %120 ile güçlü kalmaya devam etti.
Net hata noksan kaleminden sağlanan finansman Mart’taki ivme kaybından tekrar hız kazanarak 2,9 milyar dolara çıkarken, resmi rezerv birikimi 1,9 milyar dolar oldu.

Özetle, Mayıs ayındaki kötü sürprize rağmen altın ihracatının katkısı ile cari açıktaki dengelenme süreci tekrar başladı. Hatırlanacağı üzere Mart ayında otomobil ithalatındaki artışın dış ticaret dengesini etkilemesi ile cari açıktaki düzelmede geçici bir duraklamaya girmiştik. Mayıs ayı öncü dış ticaret verisi enerji faturasındaki yıllık azalmanın devam edeceğine işaret ediyor. Petrol fiyatlarının geçen yıla kıyasla önemli oranda aşağıda olmasını dikkate alarak enerji faturamızdaki düşüş yılın kalanında da hâkim senaryo olacak. Bu nedenle cari açık tahminimizi 35,7 milyar dolar olarak koruyoruz. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)