E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB faizi kaç puan artıracak? Finans devinden yeni tahmin---

TCMB faizi kaç puan artıracak? Finans devinden yeni tahmin

TCMB faizi kaç puan artıracak? Finans devinden yeni tahmin
28 Temmuz 2023 - 12:40 borsagundem.com

Faizlerin daha yüksek seviyeleri çıkması gerektiğini belirten Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB'nin 2 aylık sürede toplam 250 baz puan yükselterek politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını olası gördüklerini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, 2023 yılı Üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıklamasının ardından finans kuruluşlarından TCMB'nin faizi ne kadar artıracağına dair yeni tahminler gelmeye başladı.

Aralarında Alina Slyusarchuk'un da bulunduğu Morgan Stanley ekonomistleri, Merkez Bankası’nın faizleri ağustosta 150 baz puan ve eylülde 100 baz puan artırarak politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Bankanın ekonomistleri bu durumun daha ​​uzun süre derinden negatif bir reel politika faizi anlamına geleceğini ve hem mevduat hem de kredi faizlerinin daha yüksek seviyelere çıkması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Bankanın raporunda, “TCMB’nin revize edilmiş enflasyon görünümü göz önüne alındığında, para politikasına ilişkin tahmin yolu ve iletişim, politika faizinde kısmi normalleşme ve alternatif araçlara bağımlılığın devam ettiği yönündeki görüşlerimizi teyit ediyor" ifadeleri kullanıldı.

İlk enflasyon raporu sunumunun etkileri

Erkan dün yaptığı sunumda bankanın yıl sonu enflasyon tahminlerinde kesin bir yukarı yönlü revizyona gidildiğini açıklamıştı.

Erkan, bir önceki enflasyon raporunda yüzde 22,3 olarak öngörülen 2023 yılsonu TÜFE tahminini yüzde 58’e çıkarıldığını belirtmiş, para politikası ve miktarsal sıkılaşma önlemlerinin enflasyon ana trendine etkisinin 2024 ikinci çeyrekte görülmeye başlanacağını söylemişti.

Erkan toplantının soru cevap kısmında faiz artışında kademeli sürece vurgu yapmış ve Fed’in faiz artış döngüsünde bir anda enflasyonun üzerine çıkmadığını örnek vererek, “Faiz artışının etkisini ekonomide piyasa dinamiklerinde zarar vermeden, aşırılıklar oluşturmadan, kademeli gitmek bütün merkez bankalarının amacıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Mevduat faizlerinde dolarizasyon hassasiyeti

Hafize Gaye Erkan mevduat faizinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede olmasını önemsediklerini ve KKM’de çıkış stratejisiyle ilgili TL tasarruf araçlarını çeşitlendireceklerini, bunların zaman için açıklanacağını duyurdu.

Perşembe günü yayımlanan enflasyon raporunda enflasyon dinamiklerine ilişkin detaylı analizlere yer verilmiş, döviz kuru sepetindeki yüzde 10’luk bir değer artışının tüketici fiyatlarına maliyet kaynaklı etkisinin ise bir yıllık bir süre zarfında 2,5 puan civarında olduğu belirtilirken, geçişkenliği artıran etkenler arasında yüksek dolarizasyon, yüksek cari açık, yüksek yabancı para borçluluğu ve yüksek risk primi yer almıştı. (BloombergHT)

Ekonomistlerden faiz tahmini: TCMB'nin kararı ne olacak?

 

Unicredit'ten 'Türkiye' raporu: Dolar ve faiz tahminleri...

 

JP Morgan’dan flaş faiz tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)