E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTCMB artan dolara karşı sessiz mi kalacak?---

TCMB artan dolara karşı sessiz mi kalacak?

TCMB artan dolara karşı sessiz mi kalacak?
15 Nisan 2015 - 14:25 borsagundem.com

''Fiyat istikrarı açısından ülkenin ekonomik temellerinin tersine çalışan kur-enflasyon-kur sarmalının kırılması gerekiyor''

"ESMER GÜNLER"

"Demek yine bana hüsran
Bana yine hasret var
Yine bana esmer günler düştü eyvah
Yine bana hüsran bana yine hasret var
Yine bana sensiz günler düştü" Esmer Günler, Kayahan, 1988

"Sonu Hep Sızı Hüsran" başlığını attığımızda 24 Ocak 2014 Cuma günü sabahını yaşıyorduk. Dolar / TL kuru hızla 2,30 seviyesini geçmiş 2,40'a doğru gitmekteydi. Pazartesi günü kur 2,39 seviyesine ulaştığında TCMB kamuoyuna açıklama yaparak olağan-üstü toplantı kararı aldı ve daha sonraki süreçte TL değer kazanarak 14 Mayıs 2014 günü 2,0617 değerine ulaştı.

Beklentimiz, denge değeri için hesapladığımız 2,02 denge değerinin görülmesiydi. Kurun soluğu TCMB'nin Mayıs ayında faiz indirmesiyle o kadarına yetmedi. Ancak ters yönde paylaştığımız öngörü büyük ölçüde gerçekleşti. Zira ekonomik verilerin dengelerinden ciddi oranda uzaklaşmaları mümkün değil.
 
Şu anda yaşadıklarımız bize geçen senenin Ocak ayını hatırlatmakta. Artan risk primi, tehlikeye giren fiyat istikrarına karşı TCMB'nin sessiz kalacağını düşünmüyoruz.
 
Konuyu reel kur bazında inceleyecek olursak;

Bu ay başından geçerli olmak üzere TCMB yeni reel kur değerleri yayımlamaya başladı. 
Reel Kur, piyasada işlem gören kurlardan ve ülkenin enflasyon oranından oluşan bir gösterge. 
Ticaret hacmine göre kurlar ağırlıklandırılıyor ve hesaplanıyor. 
Ülkede enflasyon yükselince reel kur artıyor, piyasada kur değer kaybedince reel kur düşüyor.

Türkiye'nin zorluğu enflasyonu yüksek seyrettikçe Dünya'nın geriye kalanında enflasyon olmadığı için reel kurun kendiliğinden yükselmesi. Bu nedenle de dönem dönem piyasada kurun değer kaybederek reel kuru rekabetçi seviyelerde kalması gerekiyor.
 
Yeni yayımlanan seride reel kur eski seriye göre daha düşük seviyelerde açıklandı. Bu da piyasada kurun olması gerekenden daha ucuz işlem gördüğüne karşılık gelmekte. TCMB'nin teorik hesabına göre reel kur 110 seviyesinin altında değersiz kabul edilmekte. Ocak ayında 108,3 değerine kadar yükselen reel kur piyasa kurlarındaki değer kaybıyla Şubat ve Mart aylarında sırayla 105,4 ve 104,1 değerlerine geriledi. Bu seviyeler artık oldukça ucuz yerler. Temel açıdan kurun daha fazla değer kaybetmesinin anlamı bulunmuyor. Çünkü zaten bu seviyelerde Türk Lirası ihracatçılar için yeterli rekabet gücünü sağlamakta.
 
Daha fazla kur kayıpları fiyat istikrarını olumsuz etkileyerek enflasyonun yükselmesine neden olacak ardından reel kurun artmasıyla tekrar piyasa kurunun değer kaybetmesi gerekecek ve bu sarmal da sürüp gidecek. Bu nedenle fiyat istikrarı açısından ülkenin ekonomik temellerinin tersine çalışan kur-enflasyon-kur sarmalının kırılması gerekiyor. Merkez bankasının kurun daha fazla değer kaybetmesine tahammül göstereceğini düşünmüyoruz. Bugün öğleden sonraki Avro Bölgesi ve ABD verileri Avro / Dolar'da yönü belirginleştirecek. Bu nedenle dün ya da bugün TCMB'den bir hamle beklemedik. Ancak bugünün ardından TCMB'nin piyasa ile iletişimin ötesine geçerek hamle yapması söz konusu olabilir. Bu konuda da döviz müdahalesi ya da döviz likiditesine yönelik değil parasal koşullara yönelik, para piyasalarındaki likiditeyi sıkılaştırıcı bir adım beklentisi içindeyiz.
 
Dolar / TL'nin mevcut 2,70 ya da aradaki zaman zarfında 2,74 seviyesinden satılmaya başlayacağı görüşündeyiz. Dolar / TL'de 2,60 seviyesinin üzerinin fiyat istikrarı ile uyumlu olmadığını düşünüyoruz.''
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)