E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTAV Havalimanları DHMİ ile sözleşme imzaladı---

TAV Havalimanları DHMİ ile sözleşme imzaladı

TAV Havalimanları DHMİ ile sözleşme imzaladı
17 Kasım 2014 - 17:49 borsagundem.com

TAV Havalimanları'nın tamamına sahip olduğu TAV İstanbul, Istanbul Atatürk Havalimanı Gelişim Projesi kapsamında ek sözleşme imzaladı

TAV Havalimanları Holding'in yüzde 100'üne sahip olduğu TAV İstanbul ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü arasında, Dış hatlar terminalinin büyütülmesine yönelik ek sözleşme imzalandı. 

TAV ile DHMİ arasında varılan sözleşmeye göre dış hatlar terminali genişletiliyor. Bu çerçevede sekiz yeni köprü eklenecek ve terminal 27 bin metrekare büyütülecek. Yaklaşık 75 milyon euroluk yatırımla check-in kontuarı sayısı, bagaj işlem kapasitesi ve otopark kapasitesi de artırılacak. Proje için öngörülen yatırım 75 milyon euroluk yatırım tutarı, TAV İstanbul'un kendi kaynaklarından karşılanacak.  

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener "Atatürk Havalimanı Türkiye'deki hava trafiğinin çok önemli bir bölümüne hizmet veriyor. Geçen hafta DHMİ'nin hava tarafındaki yeni apron yatırımı hizmete açıldı. İlave gelen 26 park pozisyonu park kapasitesinde ciddi bir rahatlama yaratacak. Yeni kargo bölümünde de THY, Havaş ve Çelebi'nin kargo hangar yatırımları tamamlandı. Onların çıkmasıyla boşalan kargo alanına doğru büyüyecek dış hatlar terminali, THY'nin artan transit yolcusu için yapılacak olan üçüncü bagaj tesisi ve erken bagaj depolama tesisi ile ana binada yeni bir check-in adası gibi yatırımların yapılmasını içeren sözleşmeyi imzaladık. Yaklaşık 75 milyon avro civarında bir yatırım olacak. Atatürk Havalimanı'nda DHMi başta olmak üzere THY, Havaş, Çelebi dahil bütün kuruluşlar yatırım yaparken bizim yatırım yapmamız gerekmez diye bir düşüncemiz olamaz. Biz her zaman karlılığın yanında sosyal faydalara ve ülke menfaatlerine öncelik veren bir yönetim anlayışına sahibiz. TAV, Türkiye'nin çıkardığı ender küresel markalardan biridir. Atatürk Havalimanı'nın dünyanın en önemli havalimanlarından biri haline gelmesinde DHMİ, THY ve diğer havayolları ile birlikte önemli bir pay sahibidir. Önümüzdeki altı yılda kaliteden, yolcu konforundan hiç ödün vermeden yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi.


TAV Havalimanları'ndan KAP'a yapılan açıklamada ilgili sözleşmenin detayları şöyle açıklandı:

''TAV Havalimanları Holding A.Ş.'nin tamamına sahip olduğu TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği A.Ş. ("TAV İstanbul"), 17.11.2014 tarihinde;  Atatürk Havalimanı  Gelişim Projesi kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ile Dış Hatlar Terminali tadilatı ve büyütülmesine yönelik ek sözleşme ("mukavele") imzalamıştır. 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Türk Hava Yolları ve TAV Havalimanları arasından oluşturulan "Birlikte Karar Alma Projesi" kapsamında yapımı planlanan gelişim projesiyle, Atatürk Havalimanı'nda artan yolcu trafiği nedeniyle terminal kapasitenin artırılması, Atatürk Havalimanı'nı kullanan yolcuların konforu ile sunulan hizmetin kalitesinin artırılması ve kaynakların en verimli şekilde kullanılması hedeflenmektedir. Ek sözleşme uyarınca; Dış Hatlar Terminali mevcut yapıda;  224 adet olan check-in pozisyonuna ilave olarak 32 adet check-in pozisyonu inşaa edilecek, mevcut bagaj handling sisteminin kapasitesi artırılacak, kara tarafında bulunan asma kat hava tarafına alınarak mevcut yolcu hareket alanı  genişletilecektir. Ayrıca Dış Hatlar Terminali'nin büyütülmesi için mevcut kargo terminali yıkılarak yerine yaklaşık 27.000 m  yeni yolcu salonları inşaa edilecektir. Dış Hatlar Terminali'nde 26 yolcu köprüsüne 4 adet yolcu köprüsü ilave edilecek olup bu köprüler alternatifli olarak kullanılabilecektir. Park edecek uçakların gövde büyüklüğüne göre, tek koridorlu uçaklar için 8 adet, çift koridorlu uçaklar için 4 adet  park imkanı sağlanacaktır. Böylece Dış Hatlar Terminali'nde 26 adet olan köprü sayısı 34'e çıkarılacaktır. Proje kapsamında mevcut açık otoparka 17.000 m 'lik ilave açık otopark tesis edilecektir.

2 Ocak 2021'e kadar olan İstanbul Atatürk Havalimanı Dış ve İç Hatlar Terminal Binası, Kapalı Otopark ile Genel Havacılık Terminali'nin işletme hakkının kira süresinde ve bedelinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Ek sözleşme konusu  ilave tesis bünyesindeki ticari alanlar ve reklam alanlarının tüm gelirleri işletim süresince TAV İstanbul'a ait olacak; yeni otoparktan elde edilecek gelirler DHMİ ile paylaşılacaktır. 

Yapımı devam eden Yeni İstanbul Havalimanı'nın hizmete alınması nedeniyle Kira Sözleşmesi'nin 2 Ocak 2021 tarihinden önce hitam bulması halinde, ek sözleşmeye konu olan yatırım bedeli ve bu yatırımdan edilecek gelirler, DHMİ tarafından daha önceden belirtilmiş olan kar kaybı hesabına dahil edilecek ve DHMİ tarafından ödenecektir.

Proje için öngörülen yatırım tutarı yaklaşık 75 milyon Avro olup, inşaat süresi yer tesliminden itibaren 16 ay olarak planlanmaktadır. Proje için TAV İstanbul'un kendi kaynakları kullanılacak olup, proje ek bir finansman ihtiyacı doğurmayacaktır.''

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 221,50
En Yüksek: 225,80
En Düşük: 218,80
Değişim 1,14 %
FK: 9,20
PD / DD: 1,61
İşlem Hacmi 1.565.902.574
Toplam Adet: 7.021.750
Ağırlıklı Ort.: 223,19
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)