E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem Suudi Veliaht Prensi, Biden'ı tehdit etti---

Suudi Veliaht Prensi, Biden'ı tehdit etti

 Suudi Veliaht Prensi, Biden'ı tehdit etti
09 Haziran 2023 - 16:15 borsagundem.com

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki kavganın son perdesinde ilkinin ikincisini ABD ekonomisine zarar vermekle tehdit ettiği basına sızdı.


Rusya ve Çin'le iyi ilişkilerini İran ve Suriye'yle normalleşmeyle taçlandırmanın üzerine petrol üretimini azaltmaya devam ederek Washington'ın çıkarlarının hilafına ABD'den bağımsız politikalarını tırmandıran Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın (MbS) ABD Başkanı Joe Biden'a karşı el yükselttiği belirtildi.

The Washington Post gazetesi, bir Discord sunucusuna sızan gizli bir belgeye dayanarak, Riyad'ın Washington'ın arzusunun tersine ham petrol üretimini azaltma kararının ardından Biden yönetiminin Suudi kraliyetiyle ilişkileri yeniden değerlendireceğini söylemesine MbS'nin tepkisini aktardı.

Buna göre Biden'ın Suudi Arabistan'ı cezalandırması halinde, ABD yönetimiyle artık muhatap olmayacağı uyarısında bulunan Veliaht Prens, ayrıca 'Washington için önemli ekonomik sonuçları olacağı' tehdidinde bulundu.

Haberde tehdidin ele geçirilen bir iletişimden mi alındığı yoksa Riyad'dan Washington'a özel olarak gönderilen bir mesaj mı olduğu belirtilmedi.

'Biden'la dalga geçiyor'

Ancak basına sızanlara göre fiili Suudi Kralı konumunda bulunan 37 yaşındaki MbS, özel sohbetlerinde Biden ile alay ediyor, gafları ve zihinsel bozukluklarıyla dalga geçiyor.

Petrol tartışması

Ukrayna'daki ihtilaf nedeniyle Moskova'yı petrol ticaretine yönelik yaptırımlarla cezalandırmaya çalışan Biden yönetimi, Riyad'la ilgili memnuniyetsizliğini ekim ayında Rusya'nın da aralarında bulunduğu OPEC+ büyük petrol üreticileri grubunun üretimi günde 2 milyon varil kısmaya karar vermesinin ardından net şekilde dışa vurmuştu.

Biden, o dönemde CNN'e verdiği röportajda nasıl bir adım atacağını belirtmeden "Rusya'yla birlikte yaptıklarının bazı sonuçları olacak" demişti.

Biden'ın 'parya' demesiyle başladı

Kavganın çıkışı, Biden'ın 2020 seçimi kampanyasında Cemal Kaşıkçı cinayetinden MbS'yi sorumlu tutup 'parya' muamelesiyle cezalandırmaktan söz etmesine kadar dayanıyor. Ancak ABD Başkanı bu tehdidi hala hayata geçiremedi.

Suudi Veliahtı'nın Rusya ve Çin'le ilişkileri geliştirip Çin'e petrol ve gaz ithalatında yuan kullanılması yönünde adımlar atması, Biden'ın petrol üretiminin artırılması için açtığı telefonlara çıkmayıp OPEC+'da petrol üretiminin kısılması kararları aldırarak Biden'ı Riyad'a ayağına ziyarete getirmesi, ama petrol politikalarını değiştirmemesi, bunun üzerine Biden'ın Suudi Arabistan'ı Rusya'nın tarafını tutmakla suçlayıp misilleme tehdidinde bulunması, fakat hiçbir şey yapamaması, Washington'ı aciz
Biden ile MbS temmuzdan beri görüşmezken, son dönemde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Suudi Arabistan'ı ziyaret etti.(Sputnik)

Biden'dan yeni gaf: "büyük bir basın toplantısı" düzenleyeceğim

 

Biden yönetiminden OPEC+ kararına tepki

 

ABD Başkanı Biden’ın evinde yeni gizli belgeler bulundu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TÜRKÜBAŞI10 Haziran 2023 11:16

    Şii iler ile diğer islamiyatin diğer mezhepleri birlik içinde olur ise emperyalistlerin oyunu tutmaz.ülkemizde de görmüyormusunuz çıkmış bu ülkeye çumhurbaşkanı olacak bir zaat ben aleviyim oyunuzu bana verin diyor beyle vahim bir anlayış olabilir mi.o yüzden seçimleri de kayıp etmiştir.

  • hım09 Haziran 2023 18:57

    Arabistan da yeni baharlar gelebilir arabistanda iki tane bol malzeme var biri petrol diğeri prens sayıları 10 bini geçiyor

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ10 Haziran 2023 11:14

    nereden biliyorsun prens sayısı 10 bin geçtiğini sallayıp durma.

  • Kaçan Grup09 Haziran 2023 17:48

    bugüne kadar america'ya karşı bahis yapan çok oldu, hepsi kaybetti. ama america şu anda zayıflamış durumda, bu da bir gerçek.

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK09 Haziran 2023 17:31

    İslam dünyasında mezhepcilik olmasa şimdi müslümanlar birliği kurulsa hiç bir güç bizim ile baş edemezler idi.

  • AHMET ÖZBİLEN09 Haziran 2023 17:11

    Müslümanlar dünya birlik beraberlik içinde hareket etse hirisyanlar ve yahudiler hiç bir şey yapamazlar.onlar önce müslümanları içten daha sonra ülke ülke bir birlerine düşürtüp yıllarca savaştırdılar.

  • Bir dost09 Haziran 2023 16:48

    Elleri ayakları birbirine karışmıştır şimdi abd nin , cok büyük bir dünya lideri çıktı , gelip bana silah sat demesi veya keyif için çoluk çocuk abd ye gimesini dikkate almayın .......