E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSüt ve süt ürünlerine bir zam daha---

Süt ve süt ürünlerine bir zam daha

Süt ve süt ürünlerine bir zam daha
03 Mayıs 2022 - 15:22 borsagundem.com

Perakende süt ve süt ürünleri fiyatlarına bir zam daha geldi. Süt üreticisi litresini 8 liraya mal ettiği bir litre sütü 5,70 TL'den satarken, marketlerde bir litre sütün fiyatı 16 liraya yükseldi.

Son gelen zamlarla birlikte marketlerde satılan yaygın markalı bir litre tam yağlı sütün fiyatı 15,95 TL’ye ulaştı. Sene başında 8 lira olan yaygın markalı bir litre yarım yağlı süt fiyatı ise 12 lirayı gördü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de süt ve süt ürünlerinin son bir senede yüzde 40 ila yüzde 54 oranında zamlandığını ispatladı.

40 LİRADAN AŞAĞI PEYNİR YOK

Sözcü'den Gamze Bal'ın aktardığına göre ülke genelinde ortalama bir litre süt fiyatlarının 2021 Mart’ta 6,2 TL iken 2022 Mart’ta 9,1 TL’ye çıktığını ortaya koyan TÜİK verileri bile, 40 liradan aşağı bir kilo peynir bulunmadığını gösteriyor. Buna göre, 2022 Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına göre kaşar peyniri fiyatları yüzde 40,4 zamlanarak 70,2 TL’ye, krem peynir yüzde 43,8 zamlanarak 51,4 TL’ye ve beyaz peynir de yüzde 54 zamlanarak 44,4 TL’ye çıktı.

Marketlerdeki peynir fiyatları ise TÜİK’teki ortalama fiyatların iki katı seviyesinde.

ÇİĞ SÜT ZAMMI SANAYİCİNİN İŞİNE GELDİ

Süt ve süt ürünlerindeki zamlar, 2018 Ağustos’taki kur krizinden beri çok kısa aralıklarla sürüyor.  O dönemki kur krizinin maliyetlerde yarattığı artış sonrası, bir litre kutu sütün fiyatı 3,75 TL’den 5,95 TL’ye çıkmıştı. Market markalı sütlerin fiyatı ise o dönem 2.50-2.75 TL’den 3.75 TL’ye yükselmişti.

Kademeli bir şekilde sürekli artan süt fiyatlarının 10 lirayı aşması ise, 2021 Aralık’ta üreticinin sattığı çiğ süt fiyatlarına yapılan artışlarla oldu. Ancak, sattığı bir litre sütle bir kilo yem alamaz duruma gelen üreticiyi rahatlatmak amacıyla çiğ sütte yapılan bu artışlar, ne çiftçiye ne tüketiciye yaradı.

O dönem çiğ süt zamlarını olumlu karşılayan üretici, ertesi güne yem fiyatlarına yapılan zamlarla uyanınca, çiğ süt fiyatlarındaki artış anlamını yitirdi. Ancak sanayici, maliyetlerinin önemli bir kalemini oluşturan çiğ sütteki bu artış sonrası sattığı süt fiyatlarını artırdı ve vatandaş 2021 Aralık’ta bir hafta içinde iki kez süt zammına maruz kaldı.

Üreticinin sattığı süt başına ettiği zararın büyümesi üzerine çiğ süte yapılan bir diğer artış da nisan ayında geldi. 1 Nisan’dan itibaren çiğ süt fiyatları 5,70 TL’ye çıktı. Bu da perakende süt fiyatlarının 16 liraya kadar yükselmesindeki en önemli sebeplerden biri oldu.

‘YAZ AYLARINDA DA CİDDİ ZAMLAR GÖREBİLİRİZ’

Ancak gelinen noktada, çiğ süte yapılan zamların yalnızca sanayiciye yaradığını kaydeden üreticiler, süt yem paritesinin birin altında 0,87 olduğunu, yani bir kilo süt satarak bir kilo yem alamadıklarını, aynı şekilde et yem paritesinin de üreticinin aleyhine olduğunu vurguluyor.

Zarar ettiği için çareyi hayvanlarını kesime göndermekte bulan üreticiler, daha fazla hayvanın kesime gitmesine müsaade edilmemesini, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) süt fiyatlarını bir an önce açıklamasını talep ediyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konu ile ilgili dün, şunları söylemişti:

Besi hayvancılığında da et yem paritesi 15,25 ile üreticinin aleyhine. Üretici bir kilo karkas et sattığında en az 20 kilo yem alabilmelidir. Bu pariteye göre 87 lira olan karkas et fiyatının 110 lira civarında olması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken süt işletmeleri küçüldüğü için besi üreticisi hayvan bulmakta güçlük çekecektir. Üretimin sağlanması noktasında tedbir alınmadığı takdirde yaz aylarında et ve süt ürünlerinde ciddi fiyat artışları görebiliriz.

Kılıçdaroğlu kuruma gitti, Et ve Süt kapıları açmadı

Süt ürünleri ihracat artışını sürdürüyor

Süt ve krema ihracatında bakanlığa düzenleme yetkisi

Toplanan inek sütü miktarı arttı

Emekliye bayram ikramiyelerine zam yok

Benzine zam geldi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayhan alkoc04 Mayıs 2022 13:24

    Yitekleeeéeee.!!!!!

  • Fisher04 Mayıs 2022 13:15

    Bas ve dağıt ekonomisi. Ona güzellik buna müjde şuna kredi gelene  destek    bakım vs vs  . Parayı bir gece basabilir sabaha hepsini dağıtırsın  ama karşılığı sütü  yemi buğdayı arabayı konutu ürünü bir gecede basamazsın üretemezsin. İşte buna karşılıksız para basmak ve sonucuna  enflasyon deniyor. Almanya gibi ciddi ülkelerde bütçe denen ve delinemeyen kavram bu yüzden var. Bu yılların birikimi üç beş ayın değil. 

  • Türkoğlutúrk04 Mayıs 2022 12:15

    Bayram seyran dinlemiyor,zam üstüne zam.dimi ahmetcik.sana koymaz üç beş yerden geliyor dimi.

  • Mucise Reis ;)04 Mayıs 2022 09:10

    Türkiye yi batıracaklar.  Dünyanın hangi ülkesinde 1 saatlik alın teri =1 litre süt ...dünyada kriz diyenler bir araştırsın. Ben yazınca zorlarına gidiyor :D ( Almanya da 1 saat lik gelir ile 12 litre süt, ABD de 1 saat çalışıp 10 litre süt alınıyor dediğimde.... Sonra gerçekleri yazdım diye de z partili yapıyorlar beni :D  ) 1 saat çalışıyorsun, 1 litre süt alıyorsun. Kiiiiiiii bu denklem değişecek 1 saat çalışan bu enflasyon ile yarım litre süt almaya başlayacak. ekonomik program nerede?  1 saat çalışıp 2 kg et çok rahat alınabiliyor. 

  • Nadim04 Mayıs 2022 00:03

    Faiz sebep dedi enflasyonu uçurdu. Şimdide mücadele edeceğiz diye söylenip duruluyor

  • Abc03 Mayıs 2022 23:11

    Millet bunların yüzünden üreyemez oldu nursuzlar.

  • wers03 Mayıs 2022 20:43

    yalandan haber devlet kurumunda torku da 16 tl az önce bimden 9 tl ye aldım sütü

  • haramzadeler03 Mayıs 2022 19:08

    yuh allah belanızı versin.

  • ali03 Mayıs 2022 21:45

    allahi düzgün ağzına al o bela gelir seni bulur unutma

  • wers03 Mayıs 2022 20:51

    sana şunu söyleyeyim haramzade kim 16 tl ye süt satansa o 3 market 16 tl ye süt satmıyor ama işin garibi devlet kurumları satıyor

  • Mucise Reis ;)03 Mayıs 2022 18:15

    Devletimizin, Tarım kredi kooperatifleri bırakın kar yapmayın yüzde 200 :D maliyetine satın. yüzde 5 kar yapın satın. Ne bu aç gözlülük... Özel sektörden pahalı satıyorsunuz BARAN haklı. bırakın kar yapmayın  :D maliyete verin. ahaha  ee hadi satsın bakalım eti ucuz ucuz. Devletimizin etbalık kurumu paletlerin tarım kredi kkooperatifleri ucuz ucuz et satsın hadi Türkiye geneleli. nasıl ols amarketler yüzde 100 zamlı . devletimiz yüzde 5 zam ile satsın :D yaa bırakın boş işleri, muhabbetleri tarım çökmüş. Tarım bakanı çiftçilerden kaçıyor, bakanlar vekiller alışverş yapmıyor bile halk bizleri diye.. hangi vekili gördunuz ? hangi bakanı gordunuz çarşı pazarda ? onlar et süt yumurta almıyor mu ? domates peynir almıyor mu? Almanyada merkel elinde sepet markete giderdi 2 koruma eşliğinde otomobil bile yok altında :D program zırvalık çözüm üretmez

  • Agah var03 Mayıs 2022 17:52

    Bunlar iyi günler bir ülkede ürrtici her sene zarar ettirilir ise inekler her gün kesime gönderilir ise bir çuval yem 300 tl olur ise bu siz üretmeyin demektir 3-5 seneye kalmaz sütüde ithal ederiz

  • İnek03 Mayıs 2022 20:41

    Zaten kesiliyor ucuz et diye yapılan ve satılanlar işte bu ineklerin etleri dananın fiyatı belli karkası belli kimse ucuza satamaz hepsi aynı.

  • Mucise Reis ;)03 Mayıs 2022 17:11

    İnönü zamanında süt varmış, insanlar hayvan besleip yiyebiliyormuş. insanlar alabiliyormuş... Hadi, buyurun bakalım... yıl 2022  Biz kurtuluş savaşı dönemine kadar düştük belli ki... Yakında süt diye insanlar çocuklarına süt tozu verecek. Hele evde 1 litre süt alıp içine süt katıp çocuklara veriyorum diyenleri duyunca bir tarafı şahlanan ülkemizin bir tarafının fakirlik ile savaştığını gözlemliyoruz. Oy verenlerde bir zahmet koşullarını sağ-sol demeden sunsun. Kafasını çalıştırsın. 1- et yemek isterim 2 süt  içmek isterim 3 tarlamı ekmek isterim yahu seçmen kendi vaatlerini sunar. ben yaparım diyen yükü ve oyu alır. Neymişl. yok muhalefet edemiyor, yok muhalefet yapamıyor :D yahu sen 2500 tl maaş alıyorsan koşulu sen sunmalısın 5 bin yapana veririm. 3600 çıkartana veririm diye. Yeni nesil aynen bunları dedi :D siyasi çıta yükselecek sağ-sol işi bitti.

  • Mucise Reis ;)03 Mayıs 2022 23:29

    Sorun ekonomik zırvalık. Senin gibi danayı bu ülke beslemiş,i trene baka baka öküz olmuşsun. Az saksını çalıştır da, çiçek aşsın o beynin :D  ne yani insanlar usd alınca ekonomimi çöküyor :D ömrümde duyduğun en mantıksız fikirsiz ekonomi yaklaşımı, avrupalı usd alınca ekonomilerimi çöküyor  : )) Senin suriyelilerini besliyoruz inek beslemek yerine  10 milyon hemde... Adam gibi yönet yine seni seçelim. Neden yönetemiyorsun ? sen onun hesabını ver. Banane kim yönetirse yönetsin. et süt yumurta benzın maaşlar ev otomobil ben bunlara bakarım kim yönetmiş umrumda değil. bunlara veremeyen çeker gider yönetimden. umrumda almaz sağ sol vergi veriyorum  ve bir daha dunyaya gelmeyeceğim. yapamayan gitsin. Sen mama yicen parti önündeki sokak hayvanları kaplarından diye ben yokluk çekemem.

  • Tarık03 Mayıs 2022 19:58

    Len dingil reis al evinde inek besle Senin tayfa üçkuruşnu dolara basarsa piyasa böyle olur Erdoğan gitsin diye biri beş yapan kahpelere söyleyecek lafın varmı

  • baran03 Mayıs 2022 15:42

     Bu üç harfli marketlerin canına okumak şart oldu!  Be Allah szılar biraz az kar etseniz neyiniz eksilecek?

  • baran04 Mayıs 2022 00:07

    İster anla ister anlama bu tür oyunlar her zaman ve daima Amerika da da İngiltere de de oynanmıştır. Bir takım işlerin kendi mecrasında gitmediği çok açık!  Yahu hiç mi utanmaz bunlar üreticiden olabildiğince ucuz al üzerine vergi ödemediğin halde olanca zammı bindir. Bu tam bir ahlaksızlıktır.  

  • Mucise Reis ; ) 03 Mayıs 2022 23:46

    ortasi  i  mi ? 3 harfin , aman dikat et çok fazla ise kaçmasın, ciddi yara alabilirsin kaçtımı...  :D  açıkca yazda bilelim. Hepi 3 harli sonuda n var herhalde... başıda C .. demek adamı fiyatlar çarpmış...

  • Mucise Reis ;)03 Mayıs 2022 17:31

    o marketler kapansa asıl sen gör karaborsayı. 5 - 1 0bakkalda mal olacak çekcek fiyatı talep var diye zirvelere :D hala a haber izlemekten aklı basmıyor. biraz resmi ge gerçekmetinleri araştırıp okumalısın. kapat marketleri. millet 1 paket makarnaya verir 15 20 tl. süt bulamaz süt. yağ bulamaz almaya.. marketlere yat kalk dua et sen. yoksa kalırdın aç gözlü maliyeti yüksek esnafa

  • AhmetK03 Mayıs 2022 16:29

    Ya okudugunuzu anlamıuorsunuz. Suc markeylerde degıl, sanayıcıde dıyor. Dindar marketler diye kafaya taktınız. Onlar olmasa enflasyon %10 daha fazla olur. Mal mal eleştiriyorsunuz. Suclu tamamen sanayıcıler yada aracı toptancılar. Ydısına sattıkları fıyattan içeriye mal satıyorlar. Enflasyon bahanesıyle zam yaoıp durıyorlar. O marketler olmasa dşper marketler iflahımızı keser. Cık git bakalım aynı urun buyuk markeyte kac para, diğerlerinde kac para.. biraz gozlem yapıp, dusunerek yorum yapın