E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Suriye bölünmeyecek"---

"Suriye bölünmeyecek"

Suriye bölünmeyecek
12 Mart 2016 - 19:22 borsagundem.com

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Suriye'nin bölünmeyeceğini, federal yönetimin bir seçenek olmadığını söyledi

Muallim, Cenevre'de başkanlık mevkisini tartışmak isteyen hiç kimseyle görüşmeyeceklerini de açıkladı. Muhalifler, Muallim'in açıklamasına tepki gösterdi; rejimi barış görüşmelerini başlamadan bitirmekle suçladı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye'nin bölünmesine karşı olduklarını; federasyonun bir seçenek olmadığını açıkladı. Suriyeli bakan, Cenevre'deki görüşmelerde devlet başkanlığı seçimi ve devlet başkanlığı mevkisini tartışmak isteyen hiçbir tarafla görüşmeyeceklerini de ifade etti.
Muallim, "Savaş alanında alamadıkları iktidarı Cenevre'de alacağını düşünen varsa, görüşmelere gelmemeliler. Bu sanrılardan kurtulmalılar" diye de ekledi.

Muallim rejimin Cenevre'deki görüşmelere katılacağını da ilân etti. Suriyeli bakan rejim heyetinin Pazar günü Cenevre'ye gideceğini ancak görüşmeler için 24 saatten fazla beklemeyeceklerini açıkladı.

"Başkanlık seçimini tartışmak sadece Suriye halkının hakkıdır"

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'deki görüşmelerin yeni bir hükümetin kurulması, yeni bir anayasanın yapılması ve 18 ay içinde BM gözetiminde başkanlık ve parlamento seçimlerini ele alacağını söylemişti.

Ancak Muallim, de Mistura'nın görüşmelerde başkanlık seçiminin geleceği ya da başka herhangi bir gündem maddesini tartışamayacağını söyledi. Muallim, "Onun ya da kim olursa olsun, başkanlık seçimi meselesini tartışmaya hakkı yoktur. Bu hak yalnızca Suriye halkınındır" dedi.
Suriyeli bakan görüşmelerde bir "birlik hükümetinin" kurulmasının hedefleneceğini, bu hükümetin de ya yeni bir anayasa yazmak ya da mevcut anayasada değişiklikler yapmak için bir kurul atayacağını söyledi. Muallim, "Sonrasında da Suriye halkının kararını öğrenmek için bir referandum yapılacak" dedi.

"Görüşmeleri başlamadan bitiriyor"

Suriyeli muhaliflerden Muallim'in açıklamasına tepki geldi. Yüksek Müzakere Konseyi üyelerinden Munzir Mahus, El Arabiye El Hadas televizyonuna yaptığı açıklamada Suriye rejimini barış görüşmelerini başlamadan bitirmekle suçladı. Mahus, "Muallim bu açıklama ile Cenevre'nin tabutuna çivileri çakmaktadır. Bu açık... Cenevre'yi başlamadan bitiriyor" dedi.
Suriyeli muhalifler Cuma günü Cenevre görüşmelerine 14 Mart Pazartesi günü katılacaklarını açıklamıştı. (Al Jazeera)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ismail Midiliç13 Mart 2016 10:07

    eeee neolcak şimdi

  • riyakarlık13 Mart 2016 02:07

    adam haklı kardeşim biz kendi ülkemizin bölünmesini istemiyorsak suriye de bölünmemeli. Allah aşkına suriyenin bölünmesinin türkiyeye ne faydası var tam tersi abd-israile faydalı iş. biz kimin için çalışıyoruz. öyle rabia işareti, one minute demekle olmuyor gerçek müslüman, tüm müslümanların, islam coğrafyasının faydasını düşünen adamdır.