E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSiyasi partiler Hazine'den ne kadar pay alacak?---

Siyasi partiler Hazine'den ne kadar pay alacak?

Siyasi partiler Hazine'den ne kadar pay alacak?
18 Ekim 2022 - 15:11 borsagundem.com

2023 seçimlerinin etkisiyle siyasi partilere gelecek yıl yapılacak Hazine yardımı bu yıla göre 7 kat artarak 4.5 milyar liraya ulaşacak.

Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM'ye sunulan 2023 yılı bütçe yasa teklifiyle siyasi partilere önümüzdeki yıl yapılacak devlet yardımlarının ayrıntısı ortaya çıktı. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın konu ile ilgili yazısı şöyle:

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2023 yılı bütçesinin dün TBMM’ye sunulmasının ardından siyasi partilere yapılacak Hazine yardımı da belli oldu. Kanuna göre, son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve ülke barajını aşan siyasi partilere her yıl hazineden ödenmek üzere devlet yardımı yapılıyor. Devlet yardımı tutarı, barajı aşan partilerin oy sayılarına göre paylaştırılıyor.

Gelecek yıl siyasi partilere toplam 4.5 milyar lira hazine yardımı yapılacak. Bunun 1.5 milyar liralık kısmı ocak ayında partilerin hesaplarına yatırılacak. Ocak ayında AK Parti’ye 653.8 milyon, CHP’ye 348 milyon, HDP’ye 179.8 milyon, MHP’ye 170.5 milyon, İYİ Parti’ye ise 153.1 milyon lira hazine yardımı yapılacak. Ocak ayındaki yardımlar, yılın ilk on günü içinde partilerin hesaplarına yatırılacak.

YARDIM TUTARINDA  ARTIŞ

Kanun uyarınca, hazine yardımı yerel seçimlerin olduğu yıllarda normal tutarın 2 katı, milletvekili seçimi yıllarında ise 3 katı olarak uygulanıyor. Seçime ilişkin hazine yardımları, Yüksek Seçim Kurulu’nca seçim kararının ilan edilmesini izleyen 10 gün içinde partilere ödeniyor.

Seçim kararının ilan edilmesiyle AK Parti’ye 1.3 milyar, CHP’ye 695.9 milyon, HDP’ye 359.7 milyon, MHP’ye 341 milyon, İYİ Parti’ye ise 306.1 milyon lira ilave hazine yardımı yapılacak. Böylece gelecek yıl AK Parti’ye toplam 1 milyar 961.3 milyon lira, CHP’ye 1 milyar 43,9 milyon TL, HDP’ye 539.5 milyon TL, MHP’ye 511.5 milyon TL, İYİ Parti’ye de 459.2 milyon TL hazine yardımı yapılacak.

2022 yılı bütçesi başlangıçta 1 trilyon 751 milyar lira olarak öngörülmüştü. Temmuz ayında ek bütçe ile bütçe büyüklüğü 2.8 milyar liraya çıktı.

2022 yılında siyasi partilere yapılan hazine yardımı başlangıç bütçesi üzerinden yapılmıştı. Ek bütçe dolayısıyla siyasi partilere ayrıca bir yardım yapılmadı.

HESAPLAMALARDA BARAJ ETKİSİ

Kanuna göre, genel bütçe gelirleri toplamının beşbinde 2’si oranındaki hazine yardımı barajı aşan siyasi partiler arasında paylaştırılıyor. Seçimde yüzde 3’ün üzerinde oy alan partilere ise en düşük yardım alan partiye yapılan yardımla oranlanmak suretiyle ilave hazine yardımı yapılıyor.

2022 yılında AK Parti 280.3 milyon, CHP 149.1 milyon, HDP 77.1 milyon, MHP 73.1 milyon lira hazine yardımı aldı. İYİ Parti son seçimde yüzde 9.96 oranında oy aldığı için oyları MHP ile oranlanarak 65.6 milyon lira tutarında yardım aldı. Böylece, normalde 579.5 milyon lira olan siyasi partilere hazine yardımı 645.2 milyon lira olarak gerçekleşti.

Bu yılın mart ayında yürürlüğe giren kanunla ülke barajı yüzde 7’ye düşürüldü. Bundan dolayı İYİ Parti gelecek yıl asıl yardım pastasından pay alacak. Kanun değişmeseydi partilerin alacağı toplam hazine yardımı 450 milyon lira daha fazla olacaktı.

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu TBMM Başkanlığı'na sunuldu

 

Bütçe 78,6 milyar lira açık verdi

 

Düzenleyici ve denetleyici kurumlara 19,5 milyar liralık bütçe

 

Fuat Oktay, 2023 bütçe hedeflerini açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )19 Ekim 2022 07:52

    Ayıpdır , haramdır... x şehirde y şehre geliyorlar... siyasi propagandaları vb kutlamaları, parti ziyaretlerini yapıyorlar... sonra yaa ben sayın kamu dinasında müdür, valiyi, kaymakamı, vb ziyaret ettim kamu adına görüşmelerim oldu diyip harcırah para alıyorlar. Yaptıkları işler aslıdna siyasi propanga vb... Şimdi kanuni olarak yaşanan bu durum HZ ÖMER' i ağzına alanlar anekadar yakışıyor ? İmamoğlunun otobüsü , gazetecilerin yemekleri saatler knuşulan TARAFLI BÖLGE programında o helal ve 30 yıllık gazeteciyim soruyorum diyen  abicimizin aklına gelmiyor mu ? :D gazeteci soracak tabi. emeklilik yıllarında sorar anca aklına gelir :D  Bu alanda kanun çıkmalı her x parti bu olayı yapamamalı. Para benim , milletin... Bizene  yaptıklarından ?

  • ALİ KODUŞ18 Ekim 2022 22:00

    HÜKÜMET VE MUHALEFET PARTİLERİ HER GÜN ÇIKIP TV LERE BASININ ÖNÜNE ATIP TUTUYORLAR.BİR TANESİNDEN BU PARTİLERE HAZİNEDEN YARDIMI BEN İKTİDARA GELİNCE İPTAL EDECEĞİM DESİN OYUM ONA.BEN BUNLARIN HİÇ BİRİNE İNANMIYORUM.TEK İNANDIKLARI TRİLYONLARCA PARAYANIN ÜSTÜNE YATMAKTAN BAŞKA DEĞİL BENİM VERGİMDEN KESİLİPDE BÖYLE ÇARÇUR EDİLEN PARAMDAN DOLAYIM HEPSİNE ZEHİR ZIKKIM OLSUN.BAK ABD DE PARTİLERE HAZİNE YARDIMI DEVLETTEN YOKTUR.

  • Mustafa18 Ekim 2022 19:18

    Benden yanıda haram zehir zıkkım olsun eskiden bayrak tanıtım olayı vardı şimdi o da bitti bu paralar kimlere neden veriliyor.Alayi aynı halt musluk başı kavgası yaptıkları

  • Sadi18 Ekim 2022 18:53

    Haram zıkkım zehir olsun.Kursağınızda kalır inşallah... Emekliye çalışana %70-80 zam,millet enflasyon altında ezilsin inim inim inlesin Kendilerine gelince 7 kat artış.%700 artış nerde görülmüş el insaf ya.. Yiyin milletin parasını zıkkımın kökünü yiyin..

  • reserpin18 Ekim 2022 17:44

    Haram zıkkım olsun. Hiç birine hakkımı helal etmiyorum..

  • ALİ HAYDAR TÜRKÜBAŞI18 Ekim 2022 17:19

    İKTİDAR HANİ MİLLETİ DÜŞÜNÜYOR İDİ, MUHALEFET HANİ MİLLETİ DÜŞÜNÜYOR İDİ.HER İKİSİDE KENDİ RANTLARINI DÜŞÜNMEKTEDİRLER.HAZİNE YARDIMI KESİLSİN PARTİLERDE SİYASET YAPACAK İNSAN BULAMAZSINIZ.İKTİDAR DA MUHALEFET TE ÜLKE İÇİN ÜÇÜNCÜ GÜÇ VE ÜLKE.YAN GELİP YATIP PARALARI ALIYORLAR BU PARALAR NERERE HARACANIYOR BU PARALAR KİMLERİN CEPLERİNE GİRİYOR ÖĞRENMEK MİLLETİN HAKKI.

  • pazarci18 Ekim 2022 16:15

    hazineden yediginiz secim yardimi altindaki hazine yardimi ?Halki/millete dusunen kim?hepsi ayni b.k,bellleees ye babo ye ..................