E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri Shell'den ilk çeyrekte rekor kâr---

Shell'den ilk çeyrekte rekor kâr

 Shell'den ilk çeyrekte rekor kâr
04 Mayıs 2023 - 15:55 borsagundem.com

Shell Plc ilk çeyrek kârını 9,65 milyar dolara yükseltirken 4 milyar dolarlık hisse geri alımı açıkladı.

Shell Plc ilk çeyrekte rekor kâr bildirdi. Şirket hisselerindeki güçlü işlem performansı ve daha yüksek sıvılaştırılmış doğalgaz hacimlerinin düşük enerji fiyatlarını dengelerken hisse geri alımlarını sürdürdü.

Bloomberght'de yer alan habere göre şirket, önceki dönemde olduğu gibi 4 milyar dolar değerinde hisse geri alımı yapacak. İngiliz BP de bu hafta başlarında 1,75 milyar dolarlık hisse geri alımı açıklamış ve Hisse fiyatları yüzde 8’in üzerinde düşüş kaydetmişti.

Bu hamlenin şirketin yeni CEO’su Wael Sawan’nın Shellin yatırımcılara güvenilir şekilde cömert nakit getirileri sunarken rekabette üstün olabileceği mesajını güçlendirmesine yardımcı olacak farka sahip olduğu değerlendiriliyor.

RBC Analisti Biraj Borkhataria geçtiği bir bilgi notunda, “BP’nin geri alımı kesmesinin ardından daha zayıf bir makro ortam göz önüne alındığında Shell’in bu çeyrekte ne yapacağına dair çok fazla soru aldık. Yatırımcılar koparılan yaygaranın neyle ilgili olduğunu merak ediyorlar” ifadelerini kullandı.

En iyi ikinci performans

Entegre gaz işkolu Shell’in kârında gözlenen gücün önemli bir parçasıydı. Şirket bu çeyrekte 4,9 milyar dolarlık düzeltilmiş kâr açıklayarak önceki dönemden sonra kaydedilen en iyi ikinci performans oldu.

Yakıt fiyatları Avrupa’da enerji krizi sakinledikçe bir yıl öncesine göre düşerken şirket bunu daha yüksek hacimler ve daha düşük işletme giderleri ile telafi etmişti.

Shell’in doğalgaz tüccarlarının bu segment için kritik öneme sahip olduğu belirtiliyor. Şirket al sat işlemlerinin kazanca katkısını açıklamasa da sonuçların birimin rekor kârlara ana katkıyı sağladığı dördüncü çeyreğe benzer olduğunu kaydetti.

Sawan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ticaret ve genel olarak optimizasyon, bugün geleneksel enerji için iş modelimizde kritik bir rol oynuyor. Ancak yeni enerji kaynaklarına baktığımızda ileride daha da büyük bir rol oynayacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Tahminlerinin yüzde 20 üstünde

Bloomberg Araştırma Analisti Will Hares şirketin kârıyla ilgili, “İlk çeyrekte emtia fiyatlarının genelinde görülen düşük fiyatlara karşı Shell’in kârı medyan tahminlerin yüzde 20 üstünde ve kabaca dördüncü çeyrek seviyelerine yakın gerçekleşen 9,65 milyar dolarlık düzeltilmiş kazancı şirketin endüstri lideri küresel gaz portföyünün gücünün bir kanıtı olarak öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Shell’in ilk çeyrek düzeltilmiş net geliri bir yıl önceki seviye olan 9,13 milyar dolardan yüzde 5,7 artışla 9,65 milyar dolara yükseldi. Bu rakamın en yüksek analist tahmininin bile çok ötesinde olduğu gözlenirken ilk çeyrek için rekor seviye olarak kayda geçti.

Shell ABD’ye mi taşınacak?

 

Shell ve Eneco'dan Hollanda'da yatırım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)