E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSeçim rallisine kapılan Wall Street belirsizlikleri görmüyor---

Seçim rallisine kapılan Wall Street belirsizlikleri görmüyor

Seçim rallisine kapılan Wall Street belirsizlikleri görmüyor
10 Kasım 2020 - 13:36 borsagundem.com

ABD borsalarında seçim belirsizliğinin aşılması ve aşı haberleri ardından güçlü bir ralli gerçekleşiyor. Ancak analistlere göre bu ralli kovid ve teşvik paketi belirsizliklerinden yara alabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street endeksleri ABD seçimlerinin ardından güçlü bir ralli yakaladı. Yatırım uzmanları bu ralliyi bir çeşit rahatlama olarak nitelendiriyor. Ancak seçim sonuçlarına fazla odaklanmak daha büyük kayıpların ortaya çıkmasına neden olabilir.

ABD vadeli endeksleri Demokrat Joe Biden’ın başkanlığı kazanmasını değerlendirdi ve yatırımcılar için önemli bir belirsizliği ortadan kaldırdı. Ardındansa Pfizer ve Biontech pazartesi günü açıkladığı raporlarda Kovid-19 aşısına ilişkin iyi oldukça iyi haberler paylaştı. Marketwatch’un haberine göre bu durum borsa çevrelerinde “riskli ralli” olarak bilinen şartların oluşmasını sağladı. Analistlerse bazı önemli belirsizliklerin çözülmediği konusunda uyarıyor.

Cevapsız kalan sorular

Yatırım danışmanlığı şirketi Ally Invest’ın Baş Yatırım Stratejisti Lindsey Bell bir yatırımcı notunda, “Bugünün büyük hamlelerinin ardından ortalığın sakinleşmesini beklemeye değer. Her rallinin riskleri vardır” ifadelerinde yer verdi.

Bell borsa rallisine ilişkin çekincelerini “Aşı haberlerinin borsalar için muazzam bir haber olduğuna inanıyoruz fakat hala cevaplanmamış birçok soru var. Bu sorulardan birisi aşının büyük topluluklar için hazır olmasının ne kadar süreceği. Pandeminin sonuna hala aylar kalmış olabilir ve ABD’de Kovid vakaları artıyor” sözleriyle açıklık verdi.

Dow Jones geçtiğimiz gün seans açılışında 1500 puandan fazla yükselirken S&P 500 Endeksi ise gün sonundaki kâr alımları öncesinde rekor bölgesine yaklaştı. Dow Jones haftanın ilk seansını haziran ayından bu yana en büyük bir günlük yüzdelik kazançla bitirdi. Bazı analistlere göre bu rallinin haklı bir tarafı da bulunuyor.

Aşı haberleri borsaya doping oluyor

Yatırım danışmanlığı firması Barings Investment Institute’ün Küresel Baş Stratejisti ve Başkanı Christopher Smart aşı haberlerine karşı oluşturulan reaksiyona ilişkin, “ABD teşvik paketinin zamanlaması ve boyutuna ilişkin handikapların geride kalmasını sağladığını” belirtti.

Smart açıklamasında, “Artan korona virüs vakaları Avrupa’da ve ABD’de yeni kısıtlamaları tetiklese de asıl tez aşının ve gelişmiş tedavilerin pandemiyi kontrol altına alarak ekonomik aktiviteyi gelecek yılın ilk yarısında iyileştireceği düşüncesi olarak devam ediyor. Bunu sağlayacak olan özellikle çokça sözü geçen ilaç olabilir ya da olmayabilir. Fakat diğerleri de halen sırada bekliyor” ifadeleriyle borsadaki ralliye kendi düşünceleriyle açıklık getirdi.

Wall Street yükselişi fazla mı abarttı?

Bazı yatırımcılarsa piyasa katılımcılarının kendilerini aştığını düşünüyor ve seçimin oluşturduğu netlikle etkili aşı umutlarının birleşmesine rağmen tamamen dağılmayan ekonomik belirsizliğe dikkat çekiyor.

İngiltere merkezli borsa aracılık platformu A.J. Bell Analisti Laith Khalaf, “Aşı sonuçları açık bir şekilde normale dönüşün yakın zaman içinde gerçekleşeceği umutlarını yükseltiyor ve borsalarla işletmeler aşırı derecede olumlu bakarken pandeminin etkilerinin halen küresel anlamda hissedildiğini aklımızda bulundurmamız gerekiyor” dedi.

Laith Klalaf borsa rallisi için, “Genellikle borsadaki büyük olaylara karşı düşünmeden oluşturulan ilk tepkiler olumlu da olsa olumsuz da olsa aşırı tepki olur ve zamanla dengelenir” görüşlerine yer verdi.

Klalaf yatırımcıların yatırımlarını piyasa diplerini beslemeye hazırlanması gerektiğini fakat güvenli liman varlıklarını bırakmak için çok aceleci davranmaması gerektiğini belirtti. Yatırım uzmanına göre bu portföylerin fazla şişmesine neden olabilir.

Pandemi mağduru hisseler geri dönüyor

Yatırımcılar bu senen en büyük kaybedenleri olan havayolu şirketleri, kurvaziyer gemi şirketleri ve sinema salonu zincirleri gibi şirketlerin hisselerine yönelirken en çok kazananlar olan video konferans uygulaması Zoom gibi şirketlerden uzaklaştı.

Teknoloji hisselerindeki zayıflık geçtiğimiz gün evde çalışma hisselerinden büyük fayda sağlayan Nasdaq Endeksi’nin %1,5’in üzerinde kayıp vermesine neden oldu.

Lindsey Bell bu piyasa hareketlerini yatırımcıların ekonominin toparlanması ihtimaliyle yükselmesi beklenen değer ve döngüsel hisselerine yönelmesi olarak açıklıyor. Buna karşın Bell’e göre teknoloji hisseleri için hala uzun vadeli yatırım için fırsatlar mevcut. Baş stratejist teknoloji hisselerinin yine de mart ayında gerçekleştiği gibi borsalardan daha iyi performans sergileyeceğini düşünmüyor.

Uzun süredir ciddi yara alan S&P 500 enerji sektörü ise rallide %14’lük bir yükselişle liderliği yakaladı. Bir diğer pandemi mağduru sektör olan finans hisseleri ise %8,2'lik yükselişle enerjinin ardından ikinci sıraya geçti. Teknoloji ve iletişim hizmetleri sektörü sırasıyla %0,7 ve %0,3 oranında değer kaybetti. Tüketici ihtiyaçları sektörü ise %1,6 oranında düşüş gösterdi.

Altın gibi geleneksel güvenli limanlar sert satışlar geçirdi. ABD Doları ise küresel piyasalarda seans volatilite ticaretine geri döndü.

Mevcut riskler her şeyi tersine çevirebilir

Analistler, aşı cephesindeki olumlu haberlerin ve buna eşlik eden borsa rallisinin Washington'dan beklenen yeni teşvik paketi harcaması için süreci yavaşlatması olasılığına da dikkat çekiyor. Demokratların ABD Senatosu'nun kontrolünü ele geçirme olasılığının düşük görünmesiyle birlikte yeni bir dev harcama paketi umutları halihazırda tükenmiş gözüküyor.

Avrupa’da ve ABD’de Kovid-19 vakalarının artmasıyla birlikte bu problem küresel toparlanmayı tehdit edebilir. ABD’de yeni vaka sayıları rekor seviyelere ulaşırken Avrupa ülkeleri daha sert önlemler uygulamaya başladılar.

Yatırım danışmanlığı şirketi New Yor Life Investments’ın Çoklu Varlıklar Portföy Stratejisti Ekonomist Lauren Goodwin, “Bu süreçte hızla artan vaka sayıları ve hastaneye kaldırılanların seviyesi, eğer mali anlaşma gecikirse veya büyüklüğüyle tatmin edici olmazsa hisse senetleri ve diğer riskli varlıkların fiyatlandırmaları konusunda artacak temel risklerin altını çiziyor” ifadelerine yer verdi.

Ancak şimdilik, siyasetçiler, beklentilerin üzerinde gelen Ekim istihdam raporu sayesinde teşvik paketi baskılarından bir miktar nefes alma şansı bulmuş gibi gözüküyor. Goodwin borsalar için yapıcı görünümünü sürdürdüğünü fakat kısa vadeli tökezleme ihtimallerini de gördüğünü belirtti.

Goodwin borsalardaki ralliye ilişkin, “Bu hikayeyi değiştirebilecek şey kovid vakalarının yeniden artması ve daha da önemlisi hastaneye kaldırılanların sayısının artmasıdır. İkisinde de havalar soğudukça artış görüyoruz ve bu durum hizmet sektöründe ve küçük işletmelerin istihdamında bozulmaya neden olmakta. Sağlık ve ekonomik koşullarda hızlı bir bozulma daha fazla veya daha hızlı mali destek gerektirebilir” dedi.

Buffett 4 milyar dolarlık Apple hissesi sattı

 

Borsa İstanbul'da yükseliş hız kesti

 

Avrupa borsaları karışık seyirle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HÜLYA KOBALT10 Kasım 2020 14:50

    o bizim için geçerli değil.bizim çılgın gençlerimiz var.yabancı satıyor hemen bizim yeni borsacılar alıyor bize bir şey olmaz siz kendilerinize bakın.