E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSeçim öncesi dolarda makas yeniden açıldı---

Seçim öncesi dolarda makas yeniden açıldı

Seçim öncesi dolarda makas yeniden açıldı
24 Mayıs 2023 - 16:12 borsagundem.com

28 Mayıs seçimlerine günler kala makas yeniden açıldı. Bankalararası piyasada dolar/TL 19.89 seviyesinden satılırken serbest piyasada 21.25, bankalarda ise ortalama 21.40 seviyesinden satıldı. Böylece satış farkı yüzde 6,8-7,6 seviyelerine yükseldi.


Türkiye’de 14 Mayıs seçimleri öncesindeki hafta bankalararası piyasada döviz fiyatları ile serbest piyasa ve bankalardan satıştaki fiyatı arasındaki makas yüzde 10’un üzerine çıkmıştı. Seçim sonrasındaki haftada ise bankalararası piyasada kurda artış yaşanmasının da etkisiyle satış fiyatları arasındaki makas yüzde 2,5’e kadar gerilemişti. 28 Mayıs seçimlerine günler kala makas yeniden açıldı. Bugün bankalararası piyasada dolar/TL 19.89 seviyesinden satılırken serbest piyasada 21.25, bankalarda ise ortalama 21.40 seviyesinden satıldı. Böylece serbest piyasa ile bankalararası Piyasa arasındaki satış farkı yüzde 6,8-7,6 seviyelerine yükseldi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda olduğu gibi ikinci tur öncesinde de vatandaşın döviz talebinin arttığını dile getiren bankacılık kaynakları ayrıca bankaların tüzellere döviz satışında belli bir saat sonrasında sınırlama olduğunu ve bunun da makası arttırdığını ileri sürdü. 14 Mayıs seçimleri öncesindeki hafta Merkez Bankası'nın bankalardan tüzel müşterilere döviz satışını yasakladığı da iddia edilmişti. Çoklu kur oluşma tehlikesine işaret eden bankacılık sektörü kaynakları asıl önemli olanın ise bankalaradaki alım satım makası olduğuna da işaret etti.

Kur korumalı mevduat dönüşlerinin yoğunlaşmasının da makası artırıcı etkisi olduğunu söyleyen bankacılık sektörü kaynakları döviz dönüşlü KKM yapan tasarruf sahiplerinin vade sonunda döviz talep edebildiğini hatırlattı.(Ekonomim)

Goldman Sachs'tan dolar tahmini

 

Dolar/TL'de yükseliş eğilimi

 

Merkez Bankası'ndan "döviz" hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Batsın dolor 24 Mayıs 2023 18:41

    İnsallah dolor 8 düser de herkes bu kadar dolor yukselmesıne sevinen ğörmedim birakın dolor amerika inşallah batar

  • Mucise Reis : )24 Mayıs 2023 16:46

    dola rmı euro mu? malum abd de bir borç ödeyememe problemleri söylemleri.. ee bizim ithalat usd irhacat euro... burada bir denklem değişimi olurmu ? tamamen söylem üzerine ve reelde olabilecek senaryo karşısında bir düşünce... birde ekonomimizde oluşan çifte usd kuru ? iş insanlarının krediye ulaşımı zorlukları ve seçim sornası gelecek zamlar furyası ? gözlerle bırak nerenle ışık saçsanda  işler arap saçı.. yatırım yaparken kaldıraç vb uzak durun derim.. bol kazançlar ...

  • E.g.24 Mayıs 2023 16:44

    İZMİR DÖVİZ BÜROLARINDA DOLAR ALIŞ 21.15 SATIŞ 21.65

  • Garipler dunya 24 Mayıs 2023 20:42

    Doviz büfeler sira bekleyen. Sonra. Zam geldi söyleme insallah 10 TL olur sıra bekleyenler in elinde kalır

  • kamileoynakbaş24 Mayıs 2023 16:30

    bu hödüpar rejiminde borsaya geliyomuş millet .harika haber.hödüpara güveniyo yeni bi kaç milyon yatırımcı .sorun şuki fena çarptılar bunları hahuhauhauhauha ahuhauhu daha yokmu daha gelin .menbağ çok .huauhauhauhauh hala borsaya geliyolarmıiş rekor kırmış beş milyonu geçmiş hauhauhauhauh sahiplendiriyoz bunları şimdiden auhauhauhauhu