E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSağlıkta yeni dönem---

Sağlıkta yeni dönem

Sağlıkta yeni dönem
04 Ocak 2014 - 04:51 borsagundem.com

Prof. ve doçentlere mesai dışında özel hastanelerde çalışma izni getiren Yeni Tam Gün Yasası'na göre sağlık personeline şiddet uygulayan tutuklanacak

Tam Gün düzenlemesi sağlıkta köklü değişiklikler getirdi. Önceki akşam TBMM'de kabul edilen yasa, profesör ve doçentlerin mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitelerinde çalışabilmesinden, sağlık personeline yönelik şiddetin tutuklama sebebi sayılmasına, aile hekimlerinin nöbet tutmasından, ilaçların internetten satışının yasaklanmasına, sünneti sadece doktorların yapmasından, yurtdışından getirilen kadavralarda “soykırıma uğramama” şartına kadar pek çok önemli düzenlemeyi içeriyor. Önceki akşam kabul edilen yasada sağlık alanında şu yenilikler getirildi:

Memur büro açamaz

Sağlık personeli, mesai dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek. Bakanlığa yapılacak kayıt ve bildirimlerden de ücret alınacak.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane açamayacak, gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait bir iş yerinde veya vakıf yüksek öğretim kurumlarında çalışamayacak.
Profesör ve doçentler, toplam sayının yüzde 50’sini geçmemek üzere mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışabilecek. Özel hastane ve vakıf üniversitesi hastaneleri, tabip ve diş tabibi kadro sayılarının yüzde 20’sini geçmemek üzere üniversite ile sözleşme yapabilecek.
TSK mensubu subaylar, harp okulları, fakülteler, yüksek okullar ve astsubay okullarında öğrenim yapan askeri öğrenciler, ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak. GATA’da sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek.

Kadavradan organ alımı

Kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular, aksine bir vasiyet ibraz edilmediği takdirde alınabilecek. Ayrıca, otopsi işlemi tamamlanmış olmak kaydıyla, vücudunu ölümden sonra inceleme ve araştırma faaliyetlerinde faydalanılmak üzere vasiyet edenler ile yataklı tedavi kurumlarında ölen veya bunların morglarına getirilen ve kimsenin sahip çıkmadığı cesetler, bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere yüksek öğretim kurumlarına verilebilecek..

Aile hekimlerine 8 saat nöbet geldi

Eğtim ve araştırma hastaneleri ile üniversitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerde çalışan profesör ve doçentler, bir yıllık sözleşme ile özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanelerinde çalışabilecek. Aile hekimlerine mesai saatleri dışında, diğer sağlık kuruluşlarında ayda en az 8 saat, ihtiyaç halinde bu sürenin üzerinde nöbet görevi verilecek.

Sünnet ameliyatı yalnızca tabiplerce yapılabilecek. Sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2014 tarihine kadar faaliyetlerini sürdürebilecek.

Ebelik eğitimi lisans seviyesine çıkarıldı. Hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni adıyla üç yeni ‘meslek’ geliyor.

Sağlık personeline karşı görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu, tutuklama nedenleri arasında sayılacak.

İnternetten satış engellenecekRuhsatsız olarak önceden hazırlanarak eczanede bulundurulan hazır ilaç imal edenler veya bu şekilde imal edilen bu ilaçları bilerek satan, satışa arz eden veya sattıranlara 1- 5 yıl hapis cezası verilecek. İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamayacak. Eczaneler adına internet sitesi açılamayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • suat tosun04 Ocak 2014 18:54

    hep halka eziyet hep calisana.kendileri sadece oy pesindeler.ayricada hergun bi kanum ketirir oldular.milletin akli karisti.saglam etnik uygulamalar cok cabuk hayata gecirilmeli.sacma sapan gunluk kanunlardanda vaz gecilmeli.

  • onur04 Ocak 2014 12:53

    kendileri çalsın emekçiyi,sağlık çalışanının da köle gibi çalıştırsın. biz bu rüşvetçiler zengin olsun diye niye çalışıyoruz ki? hırsızlar belli işte