E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriSabancı enerjide hedef büyüttü---

Sabancı enerjide hedef büyüttü

Sabancı enerjide hedef büyüttü
04 Aralık 2013 - 11:17 borsagundem.com

Sabancı EnerjiSA ile elektrik üretiminde 2020 yılında yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedefliyor

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, mevcut durumda 9.1 milyon müşteriye hizmet veren Enerjisa’nın elektrik üretiminde 2016 yılında 5 bin MW (Megawatt) kurulu güce ulaşacağını,2020 hedeflerinin ise 7 bin 500 MW kurulu kapasite olduğunu söyledi. 2013’te ciro öngörüsünün 7 milyar TL olduğunu açıklayan Hakman, Enerjisa’yı 2016 yılında halka açmayı planladıkları bilgisini de verdi.
Sabancı Holding Enerji Grubu ve Enerjisa’nın yatırımlarını ve gelecek hedeflerini değerlendirmek üzere basınla bir sohbet toplantısı düzenleyen Hakman, elekrik talebinin artacağı bir süreçte enerji piyasasının liberalleşmesinin ve rekabetçi hale gelmesinin hem sektör hem de tüketiciler için büyük önem taşıdığını belirterek “ Kamunun yüzde 60 pazar payına sahip olduğu bir ortamda rekabetçi bir piyasasan söz edilemez.Özelleştirmeler yoluyla kamunun payının daha makul düzeylere ineceğini ümit ediyoruz” dedi.

“HER YIL 4-5 BİN MEGAWAT KAPASİTE GEREKİYOR”

Türkiye’nin her yıl artan elektrik talebine yanıt verebilmesi için yılda 4-5 bin MW yeni kurulu kapasite yaratması gerektiğine işaret ederek “İletim ve dağıtım şebekelerinin genişletilmesi ve güçlendirilmesi için gereken yatırımlar da dikkate alındığında, elektrik sektöründe yıllık yatırım ihtiyacı 8-10 milyar dolara ulaşmaktadır. Bu ölçekteki yatırımların Türkiye elektrik sektörüne yönlendirilebilmesi için gerekli en temel unsur, Türkiye elektrik piyasasında liberalizasyon sürecinde atılmakta olan adımların sürdürüleceğine ve piyasanın daha rekabetçi bir yapıya ulaşacağına duyulan güvendir” dedi.

Elektrik talebindeki artışın güvenilir, rekabetçi koşullarda karşılanabilmesi için sürdürülebilir bir arz portföyünün oluşturulmasının Türkiye için de önemine değinen Hakman, “Türkiye’nin kişi başına elektrik tüketiminin halen OECD ortalamasının üçte biri düzeyinde ve dünya ortalamasının da altında olması,elektrik talebinde önemli artış potansiyeline işaret etmektedir. Önümüzdeki on yıllık dönemde ülkemizin elektrik talebinin yıllık yüzde 6 düzeyinde artışlar ile iki kata yaklaşan artış göstermesi beklenmektedir” dedi. Bu talep artış hızının her yıl 4-5 bin MW yeni kapasitenin işletmeye alınmasını gerektirdiğini söyeyen Hakman “2006 yılı sonunda yaklaşık 41 bin MW olan kurulu güç 2013 yılı Ekim ayı sonunda sonunda 62 bin MW’a ulaşmıştır.2015 yılına kadar devreye girmesi beklenen yaklaşık 4-5 bin MW kapasite ilavesi ile birlikte Türkiye kurulu gücünün 66-67 bin MW düzeyine ulaşabileceğini öngörüyoruz. Elektrik talebinde yıllık ortalama yüzde 6 oranında artışın karşılanabilmesi için 2020 yılında Türkiye kurulu gücünün 85 bin MW’ın üzerine ulaşması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

“3.2 MİLYAR EURO YATIRIM YAPTIK”

Sabancı olarak, 5 bin MW’a ulaşmak için, Enerjisa’nın elektrik üretimine bugüne kadar yaklaşık 3.2 milyar yatırım yaptığını ifade eden Hakman, “ 2014 yılında yapacağı yaklaşık 600 milyon Euro, 2015- 2017 döneminde de 1,3 milyar Euro yatırımlar ile yine 2006 yılında sözünü ettiğimiz 5,5 milyar Euro’luk üretim yatırımını gerçekleştirmiş olacağız” dedi. 2013 sonunda Enerjisa kurulu gücünün 2 bin 375 MW’a ulaşacağını aktaran Hakman şu bilgileri verdi:
“İşletmedeki santraller içerisinde yenilenebilir enerjiye dayalı kapasitenin oranı yüzde 50’ye ulaşmıştır. 2013 yılı sonunda Türkiye elektrik üretiminde yaklaşık yüzde 4 pazar payını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2014 yılı içerisinde Arkun (237 MW), Kavşakbendi (180 MW), Yamanlı (82 MW) ve Bandırma (3 MW) hidrolik santrallerinin işletmeye alınması ile Enerjisa kurulu gücü yaklaşık 2 bin 900 MW’a ulaşacaktır. 2013 yılı içerisinde 280 MW gücünde Alpaslan hidrolik santralinin inşaatına başlanmıştır. Önümüzdeki aylarda 597 MW gücünde Bandırma 2 doğal gaz santralinin inşaatına geçilecektir.”

“ENERJİSA OLARAK LİDER OYUNCULARDAN BİRİYİZ”

Enerjisa’nın elektrik enerjisinin üretiminden tüketimine tüm zincirinde değer yaratmayı hedefleyerek elektrik dağıtım ve perakende satışında da Türkiye’nin en önemli oyuncularından biri olmayı hedeflediğini vurgulayan Hakman bu konuda şu değerlendirmede bulundu: “2009 yılında özelleştirme ile Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi devralarak sektördeki ilk dağıtım özelleştirmesini gerçekleştiren ve öncü olan Enerjisa, 2013 yılı içerisinde son özelleştirme ihaleleri kapsamında Ayedaş A.Ş. ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi de devralarak 9 milyon müşteri hedefine ulaşmıştır. Enerjisa 14 ilde, yaklaşık 20 milyon kullanıcıya dağıtım hizmet sağlamaktadır. Türkiye’nin toplam dağıtım hattı uzunluğu ve dağıtılan toplam enerji hacmi bakımından yüzde 20’nin üzerinde paya ulaşmış olan Enerjisa, elektrik dağıtımında yenilikçi, teknoloji ve müşteri odaklı öncü uygulamaları ile yatırımlarını sürdürmektedir”.

AYEDAŞ’TA İYİLEŞTİRME YATIRIMLARI BAŞLIYOR

İstanbul’un Anadolu yakasında yaklaşık 5 milyon kişinin elektrik dağıtımna erişimini sağlayan Ayedaş’ın, 2012 yılında yaklaşık 20 bin km uzunluğundaki dağıtım şebekesinde 10 milyar kWsaat dağıtım gerçekleştirdiğini belirten Hakman,Ayedaş bölgesinin Türkiye’de tüketilen toplam elektrik enerjisinin yüzde 5’lik bölümünü oluşturduğunu ve Ayedaş’ta iyileştirme yatırımlarına hız vereceklerini kaydetti. Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye illerinin elektrik dağıtımı kapsamında, yaklaşık 80 bin km’ye ulaşan dağıtım hattında hizmet sağlayan Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş’nin 2012 yılında 12 milyar kWsaat’in üzerinde dağıtım gerçekleştirdiğini ifade eden Hakman “ Bu hacim, Türkiye’nin yüzde 7’sinden fazlasını oluşturmaktadır. Enerjisa Ayedaş ve Toroslar bölgelerinde 2015 yılı sonuna kadar yapacağı toplam 775 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirecektir” dedi.

ENERJİSA YÜZDE 10 PAZAR PAYI VE 7 BİN 500 MW KAPASİTE HEDEFLİYOR

2006 yılından beri ortak oldukları Verbund’un Enerjisa’daki payını Avrupa’nın en büyük elektrik ve doğalgaz şirketlerinden olan E.ON’a devretmesine ilişkin sürecin bu yıl Mart ayında tamamlandığını hatırlatan Selahattin Hakman “Sabancı Holding yeni ortağı E.ON ile birlikte Enerjisa için elektrik üretimindeki hedefini 2020 yılında 7 bin 500 MW kurulu güç ile yüzde 10 üretim pazar payına ulaşmak olarak belirlemiştir. Bu kurulu gücün enerji kaynaklarına dağılımının yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilerek Türkiye dağılımına yakın olması hedeflenmektedir. Güvence altına alınmış olan 5 bin MW’ın üzerindeki, verimli ve çeşitlendirilmiş üretim portföyü ile Enerjisa 7 bin 500 MW hedefine doğru ilerlemektedir. Elektrik dağıtımında yaklaşık 9 milyon müşteri hedefi, Ayedaş ve Toroslar dağıtım şirketlerinin özelleştirme ile devranılması ile gerçekleştirilmiş, Enerjisa üretimden sonra dağıtımda da en büyük oyunculardan birisi konumuna gelmiştir” diye konuştu.Hakman, Enerjisa olarak Türkiye elektrik sektöründeki deneyimi ile civar ülkelerde elektrik sektörüne ilişkin gelişmeleri ve yatırım fırsatlarını da takip ettiğini sözlerine ekledi.

“KAMUNUN PAYI YÜZDE 60, BU ORAN ÖZELLEŞTİRMELERLE AZALMALI”

Gelinen aşamada, piyasanın rekabetçiliğini daha ileriye taşıyacak adımların sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Hakman bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: “2013 yılı içerisinde tamamlanmış olan üç termik santral özelleştirmesine rağmen, kamunun bir piyasa oyuncusu olarak elektrik üretiminde ve tedarikinde payı halen oldukça yüksektir. Kamu kontrolündeki elektrik tedariki Türkiye talebinin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturmaktadır. Kamunun bir piyasa oyuncusu olarak pazardaki baskın payının ve hakim durumunun azaldığı, rekabetçi özel sektör oyuncularının payının daha yüksek seviyelere çıktığı bir yapıya ulaşılabilmesi, yatırımları teşvik eden, daha rekabetçi bir piyasanın gelişebilmesi için önemli bir gerekliliktir. 2014 yılında üretim özelleştirmelerinin hız kazanması, rekabetçi piyasanın doğru yönde gelişimi için önemli bir adım olacaktır.Özeleştirmeler yoluyla kamunun payının makul seviyelere ineceğine inanıyoruz. İster kamu ister özel olsun yüzde 20’lik pazar payı piyasanın sağlıklı işlemesine engel değildir.”

“GÜÇLÜ PİYASA İÇİN FİNANSAL OLARAK GÜÇLÜ OYUNCULARA İHTİYAÇ VAR”

Elektrik sektöründe rekabetçi piyasa yapısının gelişmesi için önem taşıyan bir diğer temel unsur ise talep edilen elektrik enerjisinin tüketicilere zamanında ve rekabetçi koşullarda tedarikini gerçekleştirebilecek, finansal bakımdan güçlü piyasa oyuncularının varlığı olduğunu belirten Hakman “Bu hem yatırımcı kuruluşlar hem de tüketici için önemlidir. Tedarik şirketlerinin çeşitliliği ve finansal güçleri, Türkiye elektrik sektöründe talep artışının güvenilir koşullarda karşılanabilmesi için gerekli yatırımların gerçekleştirilmesine yönelik önemli bir güvencedir. Rekabetçi piyasa yapısı içerisinde güçlü tedarikçilerin sayısının artması, tüketicilerin arz güvenliği, sektörün ekonomik verimliliği ve hedeflenen büyümenin, bunun için de gerekli yatırımların, gerçekleştirilebilmesi için büyük önem taşıyor” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)