E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRusya'nın petrol rezervleri ne zaman bitecek?---

Rusya'nın petrol rezervleri ne zaman bitecek?

Rusya'nın petrol rezervleri ne zaman bitecek?
03 Ocak 2023 - 16:30 borsagundem.com

Rusya Akaryakıt ve Enerji Kompleksi Departmanı Başkanı Amiragyan, Rusya'nın petrol rezervinin 87 milyar ton olarak tahmin edildiğini vurgularken, rezervlerin ne kadar süre ülkeye yeteceğini açıkladı.

Rusya’nın petrol rezervlerinin ne kadar yeteceğini belli oldu. Rusya Akaryakıt ve Enerji Kompleksi Departmanı Başkanı Aleksandr Amiragyan, mevcut üretim hacimleri düşünüldüğünde Rusya’nın kendisine toplamda 150 yıldan fazla üretim sağlayabilecek petrol rezervleri ve kaynaklara sahip olduğunu açıkladı.

Gazetemru'nun haberine göre Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan uzman, petrol rezervleri ve kaynaklarının  mevcut yıllık üretim hacimlerine göre 150 yıldan fazla petrol üretimi sağlayabileceğini söylerken, rezervlerin toplamda  yaklaşık 87 milyar ton olarak tahmin edildiğini vurguladı.

Amiraghyan, 2021 yılı başındaki verilere göre Rusya’daki rezervlerin tüm kategorilerde yaklaşık 31 milyar ton olduğunu ve bunun 60-65 yıllık üretime imkan verdiğini kaydederken, aynı zamanda ülkenin henüz işlenmemiş petrol kaynaklarının da yaklaşık 56 milyar ton olduğunu, ancak bu hacimlerin rezerv kategorisine aktarılması için ek çalışma gerektiğini belirtti.

Talep olduğu sürece petrol üretiminin mantıklı olduğunu ve üreticilerin toplam maliyetlerinin satış fiyatlarından düşük olduğunu vurgulayan uzman, “Uluslararası talep açısından Rusya Federasyonu’nda üretimin gelişmesiyle ilgili herhangi bir kısıtlama yok. Küresel talep en az 2040 yılına kadar yüksek olacak” ifadelerini kullandı.

Uzman, aynı zamanda Rusya’daki petrol üretiminin bu hammadde için dünya fiyatlarına çok fazla bağlı olmadığını da belirtirken, “Bunun nedeni rezervlerin bulunduğu çalışma sahalarındaki üretim maliyetlerinin düşük olması ve Rus petrol endüstrisindeki vergi politikasının doğasıdır. Sektördeki vergilendirme, dünya pazarındaki düşük petrol fiyatları sırasında otomatik olarak azaltılıyor. Bu da petrol üretiminin karlılığını ve gelirlerin kabul edilebilir bir seviyede tutulmasını sağlıyor” diye konuştu.

Rusya Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2020 yılında Rusya’nın petrol rezervlerindeki artışın son 10 yılın rekor seviyelerine ulaştığı bildirilmişti.

Ülkedeki petrol arama ve jeolojik keşiflerin hacmindeki artış nedeniyle petrol rezervi artışında bu rekorun kırıldığı vurgulanan bakanlık raporunda, “2020 yılında üretim hacmi üzerinde keşif ve yeniden değerleme (üretim ikmali) nedeniyle A + B1 + C1 kategorileri petrol rezervlerindeki artış fazlası neredeyse yüzde 70 seviyelerine ulaşmıştır. Bu sonuç, petrol arama ve keşif çalışmalarındaki artışla meydana gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2021 itibariyle Rusya topraklarında yer altındaki geri kazanılabilir petrol rezervlerinin 31,43 milyar ton, doğalgaz rezervlerinin ise 71 trilyon metreküp olduğunu söyledi.

Rusya petrolde çözüm arayışında

 

Rusya petrol ihracatında artış öngörüyor

 

Rusya petrol ürünleri ihracatını kısıtlamaya hazırlanıyor

 

Rusya petrol üretimini 2024'e 555-560 milyon ton seviyesinde tutacak

 

Rusya petrol üretiminde yeni kısıtlamaya gitmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI03 Ocak 2023 17:17

    Bence rusya tekrardan büyük bir savaş ile avrupayı tekrar yarısını işğal etmelidir.yoksa gelecekte sıkıntılar yaşayabilir.eğer önce ukraynayı işğal ederler ise dünyatın tüm gıda ürünlerini de kontrol edebilirler.