E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRusların yeni gündemi: Ruble---

Rusların yeni gündemi: Ruble

Rusların yeni gündemi: Ruble
16 Ağustos 2023 - 09:14 borsagundem.com

Son zamanlarda Rusya medyasında ve sosyal medyada yoğun bir şekilde tartışılan konu, rubledeki hızlı değer kaybının yarattığı etkiler ve bunun göçmenlerin hayatına nasıl yansıdığı oldu.


Rusya'daki işlerini uzaktan yürüterek maaş ya da gelir elde edenler, rubledeki büyük değer kaybı yüzünden ne yapacak? Bu soru son günlerde hem Rusya medyasında, hem sosyal ağlarda hararetli bir şekilde tartışılmaya devam ediyor.

Yılbaşından beri devalüasyonun yüzde 40'ı bulmasıyla, maaşlarını Rus ruble olarak alan "göçmenlerin" hayatı zorlaştı.

BFM'in konuştuğu göçmenler arasında iki ihitmal öne çıkıyor: Tüm zorluklara rağmen, yurt dışında kalmaya devam etmek ve yaşadıkları ülkenin para biriminde veya dolar-euro kazanacakları iş bulmak. Veya Rusya'ya geri dönmek.

Son dönemde oturma izni alınmasındaki güçlüklerden kiralar başta olmak üzere yaşam maliyetlerindeki artışa kadar farklı nedenlerle Türkiye "gözde ülke" olmaktan çıkarken, diğer pek çok ülkede yaşayan göçmen Ruslar da eriyen ruble yüzünden "geri dönüş" planlarını mecburen değerlendirdiklerini anlatıyorlar.

Ülkeyi terk eden Rusya vatandaşları için Gürcistan, Ermenistan, Türkiye, Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkeleri en popüler "varış noktaları" olmuştu.

Geçen yılın sonunda Dijital Kalkınma Bakanı Maksut Şadayev, "Yaklaşık 100 bin bilişim uzmanı ülkemiz dışında, ancak yaklaşık yüzde 80'i yurt dışından Rus şirketleri için çalışmaya devam ediyor" demişti. Bu kişilerin çoğu maaşını ruble olarak alıyor.

İstanbul'da yaşayan ve uzaktan çalışan bir Rus, “Prensip olarak Moskova ve İstanbul'daki yaşam standardım değişmedi. İlk geldiğimizde burada her şey çok ucuzdu. Hoş bir sürpriz oldu. Tabii dokuz ayda işler çok değişti. Türkiye'nin ekonomide büyük sorunları var, enflasyon vahşi boyutta. Türkiye'de fiyatlar, başlangıçta Rusya bölgeleri seviyesindeyken, özellikle yemek açısından daha da ucuzken, şimdi yemek fiyatları Moskova'yı yakaladı" diye izlenimlerini anlattı. (türkrus)

Olağanüstü toplantı kararı rubleye destek verdi

 

Rusya MB'den olağanüstü faiz artışı

 

Rusya, rubledeki değer kaybında tehlike görmüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)