E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRestoranlardan yemek kartı boykotu---

Restoranlardan yemek kartı boykotu

Restoranlardan yemek kartı boykotu
25 Ocak 2017 - 06:02 borsagundem.com

Restoran sahipleri, Türkiye'de 3.5 milyona yakın çalışanın kullandığı yemek kartlarını boykota hazırlanıyor. Yüksek komisyon ücretlerinden yakınan işletmeciler, ödeme süresinin uzatılmasından da dertli

Türkiye’de 3.5 milyona yakın çalışanın kullandığı tahmin edilen yemek kartları (eski adıyla ticket) yüksek komisyon ücretleri ve uzun ödeme süreleri nedeniyle restoran sahiplerini zora soktu. Türkiye’de 200 bine yakın noktada kullanılan bu kartlarla ilgili olarak harekete geçen Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES), “Eğer komisyon ücretleri ve ödeme süreleri ile ilgili bir düzenleme yapılmazsa, tüm restoranlarda bu kartların kullanımını kaldıracağız. Bu zor günlerde herkes birbirine destek olurken, bu şirketler de bir şey yapmalı” açıklamasını yaptı.

AVRUPA’DA DAHA DÜŞÜK

Konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını anlatan TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, “Türkiye’de bu 9-10 civarında yemek kartı markası var. Ancak pazarın yüzde 90’ı 4 markanın elinde. Bu markalar merkezlerinin bulunduğu Avrupa ülkelerinde yüzde 2-3 arası komisyonlarla çalışıyor. Ancak Türkiye’de bu oran 9-10 civarında. Yıllardır bu işin düzelmesi gerektiğini anlattık. Ama bir türlü sonuç alamadık. Bunlar yetmezmiş gibi şimdi de ödeme sürelerini geciktiriyorlar. Türkiye bu zor günleri yaşarken bu firmalarda restoran ve lokantalarımızı zora sokuyor.”

3 LİRASI ŞİRKETE

Yemek kartlarının Türkiye’de 200 bine yakın noktada geçerli olduğunu anlatan Ramazan Bingöl, şöyle devam etti: “İşverene ve çalışana kolaylıklar sağlayan yemek çekleri kullanımı, restoran ve lokantalardan alınan yüksek komisyonlardan dolayı ciddi sorunlar oluşturmaya başladı. 30 liralık hesabın 3 lirasını komisyon olarak veriyor. Bununla da kalmıyor. Restoranlar verdiği hizmetin karşılığını 15 gün sonra alabiliyordu. Yılbaşından beri vade süresi 30 bazı şirketlerde 60 güne kadar çıktı. İnsanların sokağa çıkıp hayatına devam etmeleri için kampanyalar düzenliyoruz. Ancak bu işi yapan şirketlerin de destek olması gerekiyor.”

TÜRKİYE’YE 25 YIL ÖNCE GİRDİ

KARTLI yemek pazarı Türkiye’de 1992 yılında “yemek çekleri” ile başladı. 1997 yılında ise sektör ‘yemek çekinden’ kartlı sisteme geçiş yaptı. Sektör 2000’li yılların başında çok hızlı bir büyeme yakaladı. Bugün 10’a yakın firmanın rekabet ettiği kartlı yemek pazarı yılda ortalama yüzde 10 büyüme gösteriyor. İstanbul’da işyerlerinin yoğun olduğu yerlerdeki restoranların aylık cirolarının yüzde 60-70’i yemek kartlarıyla sağlanıyor. (Hürriyet)

1992 : Yemek kartlarının Türkiye’ye giriş yılı

3.5 milyon: Türkiye’de bu kartları kullanan çalışan sayısı

200 bin: Bu kartlarla hizmet veren tahmini restoran sayısı

Yüzde 10: Yemek kartı sektöründe yıllık büyüme oranı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İŞLETMECi25 Ocak 2017 10:20

    bu kan emicilere artık dur denmeli, işletmelerin gider kalemlerinde önemli ve yüklüce yer tutan bu gereksiz giderler restorantları bıktırmış durumda, adamlar oturdukları yerde bu kartlar sayesinde restoran karlarından pay alıyorlar...

  • TÜKETİCİ25 Ocak 2017 10:17

    gerçekten de bu yemek kartları fahiş komisyon ücretleri ile restorantlara adeta ortak olmuş durumdalar, hiçbir emek harcamadan alın teri dökmeden oturdukları yerde fahiş komisyon oranlarını hak etmiyorlar... tam bir saadet zinciri.. kolaydan para kazanma yolunu bulmuşlar, bankaların komisyon oranları keza aynı durumda, bu çarpık gidişe dur denmeli...