E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiRainbow ve İz Yatırım Holding sorusu---

Rainbow ve İz Yatırım Holding sorusu

Rainbow ve İz Yatırım Holding sorusu
16 Kasım 2023 - 10:11 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

GELİR VE KÂRDAKİ BÜYÜME SÜRÜYOR

SORU-Rainbow Polikarbonat için öneriniz nedir? Yukarı yönlü güçlü bir artışı mümkün görüyor musunuz?
Mithat Özkan

CEVAP- Borsada gerçekleştirilecek alımlarda öncelikli göz önünde bulundurmanız gereken kriter şirketin büyüyüp büyümeyeceğidir. Eğer firma uzun vadede büyümesini sürdürür nitelikteyse hisseyi almak için güçlü bir gerekçe de var demektir. Rainbow hissesini de bu bakış açısıyla değerlendirmek gerekir. Aralık 2021’de borsaya gelen hissenin ilk açılış fiyatı tavandan 10,89 TL’den gerçekleşti. Hisse arada yukarı atakları olsa da geçtiğimiz mayıs ayına gelindiğinde en düşük 12,12 TL seviyelerinde bulunuyordu. Sonrasındaysa piyasadaki genel çıkışla birlikte hareketlendi. Geçtiğimiz ekim ayında en yüksek 30 TL’ye kadar çıktı. Şimdilerde de 26,36 TL seviyelerinde bulunuyor. Son iki haftadaki performansıyla birlikte tekrar test ettiği zirvesine yaklaşmış bulunuyor. Alımların devam etmesi halinde zirvesinin üzerine çıkma ihtimali bulunuyor. Son üç yılda kârını artıran şirketin açıkladığı 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde de performansı sürüyor. Kârındaki artış yüzde 110,2 seviyesinde bulunuyor. Gerek fiyat kazanç oranı gerekse piyasa defter değeri makul seviyede bulunan hissenin kârını büyütmeyi sürdürmesi hisseye yönelik ilginin de canlı kalmasına olanak verecektir. Şirketle ilgili yakın tarihli önemli gelişme ise aldığı siparişle ilgili. Geçtiğimiz eylül ayında Çekya, Romanya ve Almanya’daki mevcut müşterilerinden Ocak 2024’ten başlamak üzere 2.500.000 euro tutarında satış anlaşmaları imzaladı. Varılan anlaşmaların tutarı güncel kurdan yaklaşık 78 milyon TL’ye denk geliyor. Şirket bu yılın ilk dokuz ayında ise 379,6 milyon TL brüt gelir elde etti.

ZARAR YÖNÜ DAHA AĞIR BASIYOR

SORU- İz Yatırım Holding hissesi için beklenti ve öneriler ne yönde? Buralardan daha da yukarı çıkma ihtimalini nasıl görüyorsunuz?
Metin Gürsoy

CEVAP-Borsada kârlı firmalar olduğu gibi kârı düşen hatta zarar eden şirketlerin de olduğunu göz ardı etmemeli. Yatırımcılar farklı beklentilere bağlı olarak büyüyen şirketlere yatırım yapabildiği gibi zarar eden şirketlere de yatırımda bulunabilmekte. Neticede borsada kazanç sağlamanın tek bir yolu olmadığı nazara alındığında farklı bakış açılarına göre getiri arayışının olmasını makul karşılamak gerekir. Bununla birlikte yatırımcıların tercihte bulunurken gelir ve kârını büyüten şirketlere yatırımda bulunması düşük riskle kazanç sağlamaya imkan verecektir. Borsada zarar eden firmaların zarardan kâra döndüğüne dair güçlü işaretler alınmadığı sürece riski artıracağını not etmek gerekir. İz Yatırım Holding, geride kalan dört yılın ilk üçünde zarar açıklarken geçtiğimiz 2022 faaliyet döneminde kâra döndü. Geçtiğimiz yıl esas faaliyetlerinden zarar ederken iştirak hisse satışından elde ettiği gelirle kâra dönmeyi başarmıştı. Ancak 2023’ün dokuz aylık faaliyet döneminde devamı gelmedi. Şirket, 8,1 milyon TL zarar açıkladı. Son çeyrekte önemli bir gelişme olmaması halinde yıl sonunda da zarar açıklaması sürpriz olmayacak. Şirketin düzenli bir kârlılığının olmaması arada yukarı çıkışlar olsa da uzun vadede istikrarlı çıkışın önündeki en büyük engel.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)