E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPutin Türkiye'yi işaret etti---

Putin Türkiye'yi işaret etti

Putin Türkiye'yi işaret etti
27 Mayıs 2014 - 06:23 borsagundem.com

Rusya Devlet Başkanı, yabancı gazetecilere verdiği yemekte AB'den yakınarak Güney Akım Projesi'nin Türkiye'den geçeceğini ima etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uluslararası haber ajanslarının yöneticilerine verdiği yemekte, Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak Güney Akım hattının Türkiye’den geçebileceğini ima etmesi tartışma yarattı.

Rus Interfax ajansına göre, Putin cumartesi gecesi St. Petersburg’da Konstantinovsky Sarayı’ndaki yemekte, Karadeniz’in altında geçerek Bulgaristan’a ulaşması planlanan Güney Akım hattı için, Avrupa Birliği (AB) sorun çıkarmaya devam ederse, transit olarak AB üyesi olmayan bir ülkenin seçilebileceğini söyledi.   

Avrupa’ya gaz taşıyacak projede Türkiye’nin transit ülke olması, Avrupa için daha pahalı gaz demek. Ancak şu anda Türkiye açısından böyle bir hazırlığın ya da talebin olmadığı öğrenildi.

7 DİLE ÇEVİRDİLER

AB ile Rusya arasında ilhak edilen Kırım nedeniyle soğuk rüzgarlar esiyor. Reuters ajansına göre, Putin’in 7 dilde simültane tercüme yapılan ve 3 saat süren yemekte konuklarına ‘Kırım pisi balığı’ ikram etmesi de esprilere neden oldu.
Rusya ile AB arasında Ukrayna nedeniyle başlayan enerji gerginliği devam ederken, Putin’in önerisi Türkiye’nin projedeki rolünün tartışılmasına neden oldu.
Vladimir Putin, yabancı gazeteciler için düzenlediği yemekte, Rusya’nın güneyinden Karadeniz’in altına döşenerek Bulgaristan’dan AB topraklarına girmesi planlanan boru hattı için yeni güzergâhtan söz etti.

AVRUPA'DA SIKINTI VAR

Putin, “Eğer Güney Akım ile ilgili problem olursa, ki Brüksel sürekli tekerleğe çomak sokuyor, o zaman biz de AB’ye dahil olmayan bir ülke üzerinden boru hattını geçirme alternatifine bakarız” dedi. Putin’in bu sözleri AB üyesi olmayan Türkiye’yi akla getirdi.
Avrupalı proje ortaklarından bazıları, proje ile ilgili sıkıntılarını dillendirmiş, bazı Avrupalı ortakların projeden çekilebileceği öne sürülmüştü.

Yıldız ‘talep olursa bakarız’ demişti

Güney Akım’ın uzunluğu 931 kilometre olacak. Hat, Rusya’nın Karadeniz kıyısında yer alan Anapa kenti yakınlarından başlayacak, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden geçerek Bulgaristan’ın Varna kenti yakınlarında karaya çıkacak.
Yılda 63 milyar metreküp doğalgazı Avrupa’ya taşıyacak olan projenin Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi yerine Türkiye’nin kara bölümünden geçmesi halinde yol uzayacak.
Bu da önemli bir maliyet artışı ve Avrupa’nın doğalgazı daha pahalıya kullanması anlamına gelebilir. Ancak Türkiye alternatifi için böyle bir hazırlık henüz yok.
Putin’in, proje için sık sık şikâyetlerin yükseldiği Avrupa’ya ikaz niteliğinde böyle bir açıklama yaptığı değerlendiriliyor.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Moskova’nın Güney Akım’ın Türkiye’nin topraklarından geçmesi talebi olursa değerlendirebileceklerini kaydetmişti.
Bu alternatife göre Kuzey Anadolu üzerinden Türkiye’ye girecek olan hat buradan Avrupa’ya ulaştırılacaktı. Ancak bugüne kadar Türkiye’ye böyle bir talep iletilmedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)