E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemProf. Dr. Ovalı korona tedavisinde kullanılacak ilacı açıkladı---

Prof. Dr. Ovalı korona tedavisinde kullanılacak ilacı açıkladı

Prof. Dr. Ovalı korona tedavisinde kullanılacak ilacı açıkladı
17 Nisan 2020 - 00:53 borsagundem.com

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, laboratuvarda yaptıkları araştırmalar sonucunda korona virüsüne karşı kullanılmasını tavsiye ettiği etkili bir ilacın adını paylaştı

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bir aydır üzerinde çalıştıkları bir ilacın ismi 23 Nisan’da açıklamayı planladıklarını ancak ilacın beklediklerinden de etkili olması nedeniyle daha erken açıklama gereği duyduğunu belirtti.

Sosyal medyadan açıklamada bulunan Prof. Dr. Ovalı şu ifadeleri kullandı:

1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim.

Prof. Dr. Ovalı diğer bir paylaşımında da şu ifadeleri kullandı: Dornaz alfa, kistik fibroz hastalarının balgam / mukusunda bulunan DNA'yı hidrolize eder ve akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar.

EKİBİYLE BİRLİKTE 45 GÜN KARANTİNAYA GİRMİŞTİ

Dünya genelinde koronavirüse karşı etkili ilaç çalışmaları devam ederken Prof. Dr. Ovalı da ilaçla ilgili çalışmalarını yoğunlaştırmıştı. Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarına onay verdiği Ovalı, yerli ilacı geliştirmek için ekibiyle beraber 45 gün sürecek karantinaya Prof. Dr. Ovalı'nın, mayıs ayının ortalarında ilacın klinik çalışmalara hazır hale gelmesi bekleniyordu.

ÇALIŞTIĞI EKİBİNİ 'KAHRAMANLARIM' DİYE TANIMLIYORDU

Ovalı, Nisan ayın başında "7 gün 16 saat laboratuvarda çalıştıktan sonra artık kurduğumuz sistemin güvenli olduğu kanıtlandı. Şimdi kahramanlarım içeri giriyor. Kaldığım yerden onlar devam edecek. 23 Nisan için sözleştik” ifadelerini kullanmıştı.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Medyada Kovid-19'un ilacını bulduk gibi paylaşımlar görüyorum. Bu doğru değil. Uzun süredir emek verdiğimiz projelerimizde nerelere geldiğimizi açıklayacağız" diye konuşmuştu.

ERCÜMENT OVALI KİMDİR?

1961'de Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde doğdu. Hacettepe Üniveristesi Tıp fakültesinde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında 19 Mayıs Üniversitesi’nde, İç hastalıkları ihtisasını aynı üniversitede 1991’de Hematoloji üst ihtisasını 1997'de Marmara Üniversitesi Tıp fakültesinde tamamladı.

Öğretim üyeliği hayatına 1992 KTÜ iç hastalıklarında başlayan Ovalı, 1994'de Doçent 1999 da Profesör oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hematoloji bilim dalında öğretim üyeliği görevini yaparken 1 Aralık 2010'dan sonra Acıbadem Labcell hücre laboratuvarı ve Kordon kanı bankası Mesul Müdürü oldu. 59'u yurt dışı makale olmak üzere 370 den fazla yayına sahip olup, yurt dışı yayınlarının citation oranı 2.5 dir.

Son 18 yıldır hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulaması ilgili olarak çalışmaktadır. İlk olarak 1998-2007 arasında KTÜ Kemik iliği nakli Merkezi Sorumluluğunu yürüttü. Yine bu süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Kemik iliği nakli Komisyonunda üye ve Kordon kanı bankaları Koordinasyon kurulunda başkan olarak görev yaptı.

2003 yılından sonra KTÜ adına ülkemizin ilk GMP laboratuarının Trabzonda kuruluşunda proje koordinatörü olarak faaliyet gösterdi ve 2007 yılından sonrada bu proje kapsamında GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahip ilk mesul müdür olarak Mezenkimal kökhücreler başta olmak üzere 14 ayrı hücresel tedavi ürününü ülkemize kazandırdı.

1 Aralık 2010’dan bu yana da Acıbadem sağlık grubu hastaneleri GMP ve Hücre tedavi ürünleri danışmanlığını ve Mesul Müdürlüğünü ile Doku Tipleme Laboratuarları sorumluluğunu yapmakta ve Acıbadem Kozyatağı Kemik iliği nakil merkezinde çalışmaktadır.

Yaptığı önemli çalışmalar arasında, yarı uyumlu nakillerde TCR alfa beta seleksiyonuna ilave olarak APC deplesyonu ile nakil mortalitesi ve komplikasyonlarında 19 hastalık bir seride %50 azalmaya neden olduğunu göstermesi olup bu çalışması devam etmektedir.

Devam eden diğer önemli çalışması ise dünyada ilk kez DMD hastada allogeneik umblikal kord mezenkimal kök hücreleri ile sağlıklı distrofin geninin nakledilebileceğini gösterdiği araştırmasıdır.

Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nihat18 Nisan 2020 06:40

    İlmini paraya saranlara yazık ki ne yazık!  

  • :)17 Nisan 2020 21:36

    haberi bilmeyen cehaletliler... bu ilaç zaten var olan piyasada ruhsatlı bir ilaç. sıfırdan icat edilen bir ilaç deil. icadı yapılmış ama korona karşısında kullanıldığında etkili olan ila. demiyor... öyle sıfırdan icat edilen, bişe diel. haberleri adam gibi okuyun, takip edin. 2 tv kanalı açıp koca gün cahil kalmayın. gerçek habere ulaşmak için çalışın biraz

  • ŞAŞKİN.17 Nisan 2020 09:26

    RAHMETLİ ERBAKANİN DEDİĞİ GİBİ BATİ TAKLİTÇİSİ BUNLAR  !!

  • ulusalcı17 Nisan 2020 09:21

    troller kıskanma moduna girmisler

  • GERÇEK17 Nisan 2020 08:53

    ne oldu lan çakallar ilacı bir türk prf bulması zorunuzamı gitti çakallllllaaarrrrr

  • Kaçan Grup17 Nisan 2020 07:09

    deprem profları işin cılkını çıkarmıştı, tıp profları da aynı yolda

  • mehmet 17 Nisan 2020 04:54

    bunun da çaresi bulunur da distrifin geniyle ilgili sözde birçok bilim adamı çalısma yapiyor bir arpa yok gidemedi. bem de bir BMD li olarak bunla ilgili çalışmasını da bekliyorum.

  • mustafa temiz17 Nisan 2020 04:33

    ver gazi haci.....

  • malafat17 Nisan 2020 04:04

    fransızlar çoktan klinik testlere başlamış. google'a korona+dornaz alfa yazın, birçok bilimsel çalışma var yapılmakta olan. yerli otomobil gibi birşey yani, ilaç Roche tarafından üretiliyor, klinik testleri fransız bilim adamları yapıyor, googleden faydasını gören çılgın Türk de hemen şova başlıyor...

  • mustafa17 Nisan 2020 02:21

     (A) algıya oynama var.

  • HÜSEYİN AHMET A17 Nisan 2020 01:54

    ALLAH RAZI OLSUN HOCAM...

  • İtri17 Nisan 2020 01:38

    1990 yılından beri piyasada olan, şu an itibariyle etiket fiyatı 2800 tl olan bir ilacın reklamını yapıyor. firma roche, iyi reklam parası almıştır

  • Pala17 Nisan 2020 01:27

    Bilim insanı doktor olsa araştırma sonucu raporunu açıkladı. Showmen bir şarlatan olduğu için twit atıyor. Ne yani hastalar gidip eczaneye bu ilacı verin, icicem mi diyecek? Yoksa doktorlar Twitter'da görüp, as du bakiyim bi de bunu deniyelim mi diyecek?