E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPozitif ayrışma eğilimi devam edebilir---

Pozitif ayrışma eğilimi devam edebilir

Pozitif ayrışma eğilimi devam edebilir
06 Ocak 2015 - 09:08 borsagundem.com

EURUSD’de baskılanma ile DolarTL’de yukarı yönlü tepkiler güncel kalabilir

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:   
 
"SÜRPRİZ SÜRPRİZ ÜSTÜNE..
Yeni haftanın ilk işlem gününe yataya yakın bir açılış yapan BIST100 endeksinde sabah saatlerinde beklentiden iyi bir tablo çizen enflasyon rakamı sonrası 86,000 seviyesi üzerine bir hareket görüldü.. İkinci seansta DolarTL’nin 2,3310’lu seviyelere dek gevşemesi ile alımları ve pozitif ayrışma eğilimini hızlandıran BIST’te en yüksek 86,795 seviyesi test edildikten sonra kapanış yüzde 1,17 primle 86.462 puan seviyesinden gerçekleşti. Avrupa’daki sert düşüşler sonrası ABD’de de dün %1,8’ler civarında sert değer kayıpları ile gün kapatıldı. Bugün Asya tarafı da iyimser değil, DolarTL’de ise 2,3250’nin hafif altındayız ve petrol gerilemeye devam ediyor.
 
BIST100 güne düşüşle başlayabilir ancak devamında dünkü gibi kurda gevşemenin devamı halinde pozitif ayrışma eğilimi yeniden kazanılmak istenebilir. 85,500 ve 84,500 ilk destekler, 86,500 ve 87,000 ise direnç olarak kalmaya devam ediyor. TÜFE rakamı dünün en önemli gündemiydi ve TCMB’nin ZK düzenlemesinin göz ardı edilmesine imkan verdi gibi görünüyor ki biz de zaten çok sert bir düzenleme olmadığı görüşümüzü paylaşmıştık.
 
ZK düzenlemesi sonrası enflasyon tarafında da bir sürprizle karşılaştık  Aralık ayında -0,10% düşüş beklentisine karşın aylık bazda 0,44 geri çekilen bir TÜFE ile enflasyon tarafında yılı %8,17 ile kapatmış olduk.. Beklenenden daha iyi bir tablo çizen TÜFE rakamının detayında ne var diye baktığımızda  en önemli etkinin gıda ve ulaştırmadan geldiğini görüyoruz. Artması beklenirken aylık bazda değişim göstermeyen “gıda ve alkolsüz içecekler” enflasyonu ile düşen petrol fiyatlarının etkisiyle -1,78% gerileyen “ulaştırma” etkisi ile aylık düşüş dikkat çekici hale geldi, gıda-alkolsüz içeceklerin hesaplamada payı yüzde 24,45, ulaştırmanın payı da yüzde 15,54.. Gıdada baz etkisinin giderilmeye başlamış olması yönünde önemli bir sinyal veren Aralık TÜFE verisi ile TCMB’nin beklediği enflasyonda iyileşme trendine uyumlu bir durum gözlemliyoruz, düşüş eğiliminde devam eden enerji fiyatları da gelecek dönem için destekleyici ancak döviz kurunun gelecek 6 aylık dönemindeki seyri de döviz kuru geçişkenliği bakımından enflasyonda iyileşmenin kaderi üzerinde belirleyici etkilere sahip olacaktır..
 
TCMB’nin politikası açısından ise 2015 ilk yarıda faiz indirimleri konusunda beklentiler için destekleyici bir veri olmakla beraber son ZK hamlesi ile TCMB’nin faizler konusunda çok aceleci davranmayacağı algısının oluştuğunu da düşündüğümüzü belirtelim.. 2012 Haziran’dan bu yana en düşük seviyede gelen bir enflasyon verisi ile iyi başlayan haftaya bugün küresel hizmet PMI verileri, ABD’de fabrika siparişleri ve ISM imalat dışı endeks, Hazine’nin de 3 adet tahvil ihalesi gündemleri ile devam edeceğiz. Hem ECB’nin ülke tahvil alımlarına başlayacağı beklentisi hem de Grexit (Yunanistan’ın Eurozone’dan çıkması) kaygıları ile baskılanmaya devam eden EURUSD’nin seyri açısından Avrupa verileri önemli olmakla beraber, doların güçlü duruşu bakımından ABD dataları da önemli ancak bu hafta açıklanacak istihdam verilerinin belirleyici olmasını bekliyoruz. O zamana dek EURUSD’de baskılanma ile DolarTL’de de yukarı yönlü tepkiler güncel kalabilir.."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)