E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell’ın açıklamaları faiz artışından daha önemli---

Powell’ın açıklamaları faiz artışından daha önemli

Powell’ın açıklamaları faiz artışından daha önemli
21 Eylül 2022 - 12:58 borsagundem.com

Ekonomi çevreleri büyük oranda FED’in 75 baz puanlık faiz artışına artık kesin gözüyle bakıyor. Bununla birlikte FED Başkanı Powell’ın açıklamaları ve FED’in ileriye dönük açıklamaları piyasalarda dengeleri değiştirebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası toplantısını sonucu açıklayacağı faiz kararından çok geleceğe ilişkin yapacağı açıklamalar piyasalar için daha önemli olacak. CNBC’nin haberine göre FED’in bugün gösterge faiz oranlarını üçüncü kez üst üste 75 baz puan artıracağı öngörülüyor. Ancak bugün Türkiye saatiyle 21:00’da açıklanacak kararda ekonomiye, enflasyona ve FED’in yol haritasına ilişkin açıklamalar da yapılması bekleniyor.

FED’in projeksiyonları piyasalar için her zaman önemlidir. Ancak bu seferki açıklamalar her zamankinden daha önemli. Zira yatırımcılar faiz oranlarının daha ne kadar yükseleceğini ve FED yetkililerinin para politikası hamleleriyle ekonomiyi daha ne kadar etkileyebileceğini anlamaya çalışıyor.

FED Başkanı Jerome Powell Türkiye saatiyle 21:30’da gerçekleşecek basın toplantısında kameraların karşısına çıkacak. Powell’ın enflasyonla mücadele için ne gerekiyorsa yapılacağını ve FED’in faiz artırımlarını yakın zamanda tersine çevirmesinin muhtemel olmadığını vurgulaması bekleniyor.

BlackRock’ın Küresel Sabit Getirili Yatırımlar Baş Yatırım Sorumlusu Rick Raider, Powell için, “Sanırım arkasına 'Enflasyon Düşmek Zorunda' yazan bir pano var. Sert konuşacağını düşünüyorum" dedi.

FED’in faiz artışlarıyla birlikte açıklayacağı ekonomi projeksiyonları bazı ekonomistlere göre daha kısıtlayıcı olacak ve etkileri faiz artırımı kararından dahi daha ciddi olabilir.

KPMG Baş Ekonomisti Diane Swonk, “Ne yaptıkları değil ne söyledikleri önemli. Bu bizim gerçek anlamda ilk sıkılaştırma yol haritamız. Şimdiye kadar teorik yol haritalarımız vardı, ancak FED’in bakış açısına göre sıkılaştırma evrenine giriliyor. Bu önemli bir şey” ifadelerine yer verdi.

Fed, yedi aydır faiz oranlarını yükseltiyor ve şimdiyse hedef faiz oranını, enflasyonun düşük olduğu zamanlarda nötr bölge olarak kabul edilenin üzerine taşıyacak. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre nötr, FED politikasının artık serbest olmadığı ancak henüz kısıtlayıcı olmadığı faiz oranı seviyesi olarak kabul edilir. Fed, %2,5'in nötr olduğunu düşünüyor. Eğer 75 baz puanlık faiz artışı yapılırsa, FED faiz oranını %3 ila %3,25 aralığına getirmiş olacak.

Swonk, “Bu gerçekten kısıtlayıcı para politikası alanına girmek demek. Daha önce keşfedilmemiş topraklara gidiyoruz. Aslında 1980'lerin başından beri enflasyonla mücadele politikasını sıkılaştırmadık. Amaçları, enflasyonu yavaşça aşağı çeken ve işsizlik oranını kademeli olarak artıran uzun süreli bir yavaşlamadır. Bu amaca ulaşıp ulaşamayacakları ise başka bir konudur” dedi.

 

Faiz beklentileri yükseldi

Ekonomistler, FED’in faiz artışlarına ne kadar devam edeceğine dair dair tahminlerini artırıyorlar. Bu en yüksek seviyeye ise nihai oran (terminal rate) deniyor.

FED’in sıkılaştırma beklentileri, şaşırtıcı derecede yüksek bir Ağustos ayı tüketici fiyat endeksi raporunun ardından geçen hafta çarpıcı bir şekilde arttı. FED fon oranı vadeli işlemlerinde, nisan ayına ilişkin nihai oran beklentisi enflasyon raporunun yayınlandığı Salı gününden önce %4 civarındaydı. Pazartesi günü itibariyle ise bu oran %4,5 üzerinden fiyatlanıyordu.

ABD’de ağustos ayında enflasyon %0,1 yükselirken, ekonomistlerse düşüş bekliyordu.

Bleakley Advisory Group'ta Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar, “Geçen haftaki TÜFE rakamı piyasanın yeniden fiyatlaması açısından çok şeye neden oldu” diyor. Gerçekten de TÜFE rakamlarından bu yana ABD hisse senetlerinde yoğun bir satış dalgası görüldü, tahvil getirileri yükseldi ve bazı ABD Hazinesi tahvil getirileri %4’ün dahi üzerine çıktı.

FED’in haziran ayındaki son tahmini, FED’in faiz artışları için nihai oranın 2023'te %3,8 olacağı yönündeydi.

Ekonomistler şimdiyse FED’in nihai faiz tahminini %4'ün üzerine çıkarmasını bekliyor. Citigroup ekonomistleri, FED’in enflasyon mücadelesinde daha agresif hale gelmesi gerekiyorsa, bunun %5'in üzerine çıkabileceği bir senaryonun bile görülebileceğini söyledi.

Goldman Sachs ekonomistleri ise FED yetkililerinin medyan tahmininde nihai oranın yıl sonunda %4 ila %4,25 arasında gösterilmesini ve 2023'te %4,25 ila %4,5'lik bir zirveye yükselmesini beklediklerini açıklıyor. Banka ekonomistleri daha sonra 2024'te bir ve 2025'te iki faiz indirimi bekliyorlar.

İstihdam piyasası sorunu

KPMG’den Swonk, gelecek yılın sonuna kadar ABD’de işsizlik oranının %5'in üzerine çıkmasını bekliyor. Haziran ayında FED, işsizlik oranının bu yıl ağustos ayı ile aynı seviyede %3,7 olacağını tahmin ediyordu. FED yetkilileri ayrıca işsizliğin 2023'te %3,9'a ve 2024'e kadar %4,1'e yükselmesini bekliyordu.

Morgan Stanley’den Jim Caron, FED’in istihdam beklentilerine ilişkin, “İşsizlik oranına biraz ışık tutacaklarını düşünüyorum. Enflasyonla gerçekten ilerleme kaydetmek için işsizlik oranını gerçekten artırmaları gerektiğini düşünen kamptayım. Onlarsa ‘Bunu yapmak zorunda değiliz’ diyen kamptalar” ifadelerine yer verdi.

Caron, FED’in faiz artırımının resesyon riskini artıracak bir süreç olduğunu söyledi:

"Resesyon risklerini artırarak, enflasyon risklerini düşürürsünüz, çünkü her şey ekonomideki talebi azaltmakla ilgilidir. Gelecekteki daha yavaş bir büyüme üzerinden ödün verilir."

FED’in faiz oranlarını tam bir yüzdelik puan artıracağına bahse giren bazı yatırımcılar da var. Ancak çoğu ekonomist 75 baz puanlık bir artış öngörüyor.

Caron, “Bana kalırsa 75 baz puan kesin gibi. Şimdi, asıl konu bize gerçekle ilgili ne söyledikleri olacak. İleriye dönük rehberlik yapmak istemiyorlar, ancak gerçek şu ki, insanlar hala ileriye dönük rehberlik için onlara bakacaklar" dedi.

4 soruda FED’in kritik eylül toplantısı

 

Uzmanlar yanıtladı: Fed faizleri daha da artırdığında altın fiyatı ne olacak?

 

Piyasalar Fed'e Kilitlendi! Risk iştahı kesildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)