E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPowell sonrası altın neden yükseldi?---

Powell sonrası altın neden yükseldi?

Powell sonrası altın neden yükseldi?
20 Ekim 2023 - 11:46 borsagundem.com

FED Başkanı’nın dün New York Ekonomik Kulübü’nde yaptığı açıklamalar sonrasında altın güçlü bir ralli yaptı. Uzmanlar altındaki yükselişin jeopolitik gelişmelerin yanı sıra temel ekonomik verilerle de desteklendiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın perşembe günü yaptığı açıklamaların ardından altın fiyatları temmuz ayı sonlarından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Powell, New York Ekonomi Kulübü'ne yaptığı açıklamada, enflasyonun hâlâ yüksek seyrettiğini ve "birkaç aylık iyi verilerin" enflasyonu %2'ye geri getirmek için gerekenlerin yalnızca bir başlangıç olduğunu söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Powell’ın FED’in %2 hedefine uzak olduğuna ilişkin yaptığı kararlı açıklamalar altın yatırımcılarının iştahını artırdı. FED Başkanı Amerikan merkez bankasının ekonomik büyümeyi ve işgücü talebindeki dayanıklılığı gösteren son verilere dikkat ettiğini söyledi.

Powell ekonomik büyümenin trendin üzerinde olduğunu veya işgücü piyasasının gevşemediğini gösteren ek kanıtların ortaya çıkması halinde enflasyonun daha fazla yükselmesi riskinin ortaya çıkabileceğini ve FED’in para politikasını daha da fazla sıkılaştırması gerekebileceğini söyledi.

MarketWatch’un haberine göre Gold Newsletter editörü Brien Lundin, Powell’ın açıklamalarında hem boğa piyasası hem de ayı piyasası yatırımcılarının tarafından olumlu değerlendirilebilecek mesajlara yer verdiğine dikkat çekiyor. Ancak Lundin yükselen tahvil getirilerine rağmen altın fiyatlarındaki yükselişin bir dönüm noktasını ifade ettiğini söyledi.

Lundin’e göre altın yatırımcıları ise FED’in enflasyonda büyük bir artış görmedikçe faiz oranlarını sabit tutacağı mesajını aldı. Altın uzmanına göre Powell’ın FED’in para politikasının daha da sıkılaştırması gerekebileceği uyarılarının “hisse senedi ve tahvil boğalarının kalplerine” korku saldığını belirtiyor.

Aralık ayında teslimatı yapılacak altın vadelileri Powell’ın açıklamalarının ardından ABD Emtia Borsası’nda (COMEX) %0,6 yükseldi ve 12,20 dolarlık artışla ons başına 1.980,50 doları buldu. Dow Jones verilerine göre, en aktif vadeli işlem sözleşmesi, Powell'ın açıklamaları sırasında 1.963,80 dolara kadar düştü ve ardından fiyatlar keskin bir şekilde toparlandı.

Altın perşembe günü 31 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Söz konusu tarihte aynı zamanda altın vadelileri 2.000 dolar sınırını da geçmişti.

ABD Para Rezervi ve ABD Darphanesi eski direktörü Edmund Moy, MarketWatch’taki demecinde, “Powell’ın ifadelerine karşıt olan şey, yakın tarihin tartışmasız en belirsiz jeopolitik dönemi sırasında bir güvenli liman varlığı olarak altına olan taleptir” ifadelerine yer verdi. Moy Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşları, Çin ile ABD arasındaki soğuyan ilişkileri ve ABD Kongresi’nin işlevsizliğini bu belirsizliklere delil olarak gösterdi.

Tahvil getirileri yükselirken altın da yükseliyor

Altın vadelileri, art arda üç hafta boyunca kaydedilen kayıpların ardından üst üste ikinci haftayı yükselişle bitirmeye hazırlanıyor.

Lundin, “Sonuç olarak, piyasalar şu anda trendsiz bir durumda olduğunu kabul etmek zorundayız. Pozitif korelasyon olarak kabul ettiklerimizin ters korelasyona dönüştüğünü ve bunun tam tersinin de geçerli olduğunu günden güne görüyoruz. Jeopolitik risklerin de ötesinde şu anda ön plana çıkan ekonomik temellerle ilgili gelişmeler de var” dedi.

Altın uzmanı ekonomik temel verilerle ilgili sorunların aşırı arz nedeniyle faiz oranlarındaki ve ABD Hazinesi getirilerindeki artış olduğunu söyledi.

Lundin ayrıca ABD Hazinesi’ndeki bütçe açığının da tahvil fiyatlarının düşüşünde etkili olduğuna dikkat çekti. Zira son borç limiti krizi sonrasında oluşan ihraç birikimi nedeniyle bütçe açığını telafi etmek için yapılan yeni tahvil arzları piyasaları adeta zorla besliyor. Lundin sadece diğer ülkelerin ABD Hazinesi tahvil alımlarını azaltmadığını aynı zamanda birincil alıcı olması gereken FED’in de alımlarını azalttığını söyledi.

Lundin bugün Amerikan devlet tahvili satın almaya istekli olanların arzdan kaynaklanan daha büyük riskleri telafi etmek için daha yüksek getiri oranları talep ettiğini söyledi. Altın ise daha fazla tahvil arzının daha fazla dolar yaratmasından ve tüm bu riskli piyasa ortamından faydalanıyor.

Altının yükselen tahvil faizleri karşısında güçlü kazanımlar elde etmesi Lundin’e göre önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Altın uzmanına göre bu yeni tablo altın için ekonomik temeller açısından da olumlu bir gelişme olacak.

Gram altında tarihi rekor

 

Powell piyasalara yeşil ışık yakmadı

 

Fed Başkanı Powell'dan 'ek faiz artışı' sinyali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)