E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasaların odağında Yellen olacak---

Piyasaların odağında Yellen olacak

Piyasaların odağında Yellen olacak
17 Kasım 2016 - 08:29 borsagundem.com

Işık FX; Yellen'ın Senato Ortak Ekonomi Komitesi'nde Ekonomik Görünüm konulu bir sunum yapması ile kritik bir gün olacağını belirtti

Piyasa yeniden Dolar'ın domine ettiği bir günü geride bıraktı. Dolar endeksi 100.50 seviyesine kadar gelerek 2003 yılından beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Dolar/TL kuru da yükselişine hız kazandırarak 3.3265 seviyesini gördü ve tarihin en yüksek seviyesini ulaştı. Görüntü itibariyle baktığımızda son 1 haftalık dalgalanmanın sadece TL üzerinde gerçekleşmediğini, Dolar endeksinde görülen hareket itibariyle, Dolar'ın tüm gelişmiş ülke para birimlerine karşı da güçlendiğini görüyoruz. Bu tür bir ortamda ise, TCMB'nin müdahale imkanı yeniden tartışmaları beraberinde getiriyor.

ABD'den açıklanan veri setine baktığımızda ise, neredeyse tüm dataların beklentilerin hafif altında kaldığını gördük. Sanayi üretimi yüzde 0 seviyesinde açıklanırken, beklentilerin yüzde 0.2 olduğu veri önceki döneme göre paraleldi. Madencilik sektörü yüzde 2.1 artış gösterdi, imalat sanayi üretimi yüzde 0.2 ile önceki döneme göre paralel geldi. Üretici fiyat endeksi ise, önceki döneme göre değerlendirdiğimizde bir miktar gerileme olması negatif olarak nitelendirilebilir.

Kritik gün ise, bugün olacak. Yellen Senato Ortak Ekonomi Komitesi'nde Ekonomik Görünüm konulu bir sunum yapacak. Varlık fiyatlamalarını ve son günlerde aşırı derecede değerlenen Dolar'ın seyrini etkileyecek bu gelişme önemli olacaktır. Trump sonrası, enflasyonist beklentilerin arttığı bir ortamda ekonominin gerçek patronu Yellen tarafından nasıl değerlendirilecek göreceğiz. Son dönemde Aralık ayı faiz artırımı ihtimallerini bozacak bir gelişme sunmasını beklemiyoruz fakat artık önemli olan gelişmenin önümüzdeki süreçte faiz artırımlarının boyutu ne olacağında yatıyor. Bu nedenle ekonomik görünümde olumlu bir tablo çizecek Yellen, yeniden faiz artırımı konusunda piyasayı heveslendirebilir. Ayrıca ABD enflasyonun açıklanacağı günde, iyi gelebilecek rakamlar Dolar'ı güçlü tutmaya devam edebilir. Çekirdek tarafı yüzde 2'nin üzerinde istikrarlı bir seyir sunuyor. Manşet tarafı ise Trump etkisi ve enerji fiyatlarındaki toparlaanma ile önümüzdeki dönemde yüzde 2'lik hedefe doğru sürdürülebilir bir yükseliş gösterebilir.

EURUSD
Piyasalarda doların egemenliği hüküm sürüyor. Fed üyelerinden gelen açıklamalar da dolar endeksindeki yükselişe destek vermeye devam ediyor. St.Louis Fed Başkanı Bullard da Aralık ayında faiz artırımına sıcak bakan isimler arasında. Yeni günde ise gözler Fed Başkanı Yellen'ın gerçekleştirmesi beklenen açıklamalarda olacak. Aralık ayında gelecek faiz artırımına inanmış olan piyasaların dikkati, bankanın yeni yıl planlarında olacak. Paritede ise son derece önemli olan 1.0700 seviyesinin etrafında fiyatlama devam ediyor. Eğer bu seviyenin altında kalırsak fiyatlama 1.0640 - 1.0620 aralığına kadar gerileyebilir. Eğer 1.0700'nin üzerinde kalırsak hareketlilik yeniden 1.0800'i test etmek isteyebilir.

USDTRY
Dolar dünyada gücünü artırmaya devam ediyor. FED üyelerinin açıklamalarının Aralık ayında faiz artışı olacağı beklentisini yükseltirken, FED'in Aralık ayında faiz artırma ihtimallerinin yüüzde 94'e çıktı. Trump'ın politikalarının ABD'nin verimliliğini artıracağı ve enflasyonun hızlı bir şekilde hedefine ulaşması FED'in önümüzdeki yıl daha hızlı faiz artıracağı beklentisini yaratıyor. TL tarafına baktığımızda güçlenen dolar dışında AB ile olan süreç, Yeni Anayasa, Başkanlık tartışmaları ve sınır operasyonları Türk varlıkları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Kurda 3.30 üzerindeki kapanışların devam etmesi bizi 3.34-3.35 bölgesine götürebilir. Kurdaki geri çekilmeler ise alım fırsatı olmaya devam ediyor 3.2950-3.3000 ilk destek bölgesi. Endekste 79 bin 500 -80 bin seviyenin üzerinde haftalık kapanışlar görmediğimiz sürece yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. 73 bin 600 oldukça önemli trend desteği.

GBPUSD
Dün İngiltere'de açıklanan istihdam raporu ekonomiyle ilgili karışık sinyaller verdi. İşsizlik oranı yüzde 4.8 seviyesine gerilerken, işgücüne katılımın ve işsizlik haklarından başvuranların sayısının beklentilerin üzerinde arttığı görülüyor. İngilteere MB işsizlik oranının önümüzdeki iki sene içerisinde yüzde 5.6'ya çıkmasını bekliyor, son veriler ise istihdam piyasasında yavaşlama olduğuna işaret ediyor. ABD tarafında ise enflasyon verisi ve Fed Başkanı Yellen konuşması oldukça önemli. ABD ekonomisi tam istihdama yaklaşırken Fed'in odağında enflasyon var. Her ne kadar Aralık ayı ihtimalleri yüzde 90'ı aşmış da olsa birçok Fed üyesi faiz artırımı öncesi enflasyonda bir iyileşme görmek istediklerini ifade etmişti. Teknik olarak baktığımızda sterlinin dolar rallisine karşı direnç gösterdiğini görüyoruz. 1.2400 seviyesinin üstünde dengelenen harekette satıcılı seyirde 1.2350 -1.2300 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.2450 seviyesi aşılırsa 1.2500- 1.2550 seviyeleri gündeme gelebilir.

BRENT PETROL
30 Kasım'daki OPEC toplantısı yaklaşırken petrol fiyatlarındaki hareketliliğin de arttığını görüyoruz. Bugün Katar'ın başkenti Doha'da Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu düzenlenecek ve bu forumda OPEC ve OPEC dışı üülkelerin gayri resmi görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. Dün açıklamalarda bulunan Rusya Enerji Bakanı Novak, petrol sabitleme anlaşması konusunda umutlu olduğunu, eğer OPEC kendi arasında bir anlaşma sağlarsa OPEC dışı üreticilerin de bu anlaşmaya katılabileceğini ifade etti. Forum iki gün sürecek ve bu iki gün boyunca yapılacak açıklamalara göre petrol fiyatlarında hareketlilik artabilir. Diğer önemli gelişme ise ABD haftalık ham petrol stoklarındaki artıştı. Son iki haftadır artış gösteren stoklar, bu hafta 5.27 milyon varil artış gösterdi. Teknik olarak ise Brent petrolün 47 doların üzerinde kalıcılık sağlayamadığını görüyoruz. Gün içerisinde 47.00-47.30 aralığı aşılırsa 47.50-48.00-48.30 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 46.30-46.00 aralığı aşağı yönlü geçilirse 45 dolara kadar gevşeme yaşanabilir.

ALTIN
Geride bıraktığımız günde hafif alıcılı seyir izleyen değerli metal, yükselişini ikinci güne taşımış oldu. Gün içerisinde ABD'den açıklanan üretici fiyat endeksi vve sanayi üretimi verilerinin beklentileri karşılayamaması bu yükselişte etkili unsurdu. Bugün ise ABD'den ve Euro Bölgesi'nden açıklanacak olan enflasyon verileri değerli metalde hareketliliği artırabilir. Özellikle ABD enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi değerli metalin tekrar satış baskısı altına girmesine neden olabilir. Öte yandan altın için günün diğer önemli gelişmesi Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşması olacak. Söylemlerinde 2017 yılındaki faiz politikasına dair şahin bir tutum sergilemesi durumunda altın fiyatları bundan olumsuz etkilenebilir. Teknik olarak baktığımızda her ne kadar yükselişler olsa da bunların sınırlı kaldığını görüyoruz. Bu sınırlı yükselişlerde ilk direnç 1237 dolar seviyesinde bulunurken, bu seviyenin aşılması yükselişi kritik 1250 seviyesine taşıyabilir. Özellikle 1250 doların üzerinde kalıcılık sağlanamadığı sürece değerli metalde yön tekrar aşağıya dönebilir. Geri çekilmelerde ise 1222 ve 1211 dolar destek seviyeleri takip edilmeli.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)