E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların gündeminde EKK var---

Piyasaların gündeminde EKK var

Piyasaların gündeminde EKK var
23 Kasım 2016 - 17:00 borsagundem.com

Işık FX; EKK toplantısı sonrası verilecek mesajların son derece önemli olacağını belirtti

Dayanıklı Mal Siparişlerindeki Artış Son 20 Ayın Zirvesinde

ABD cephesinden gün içerisinde açıklanana dayanıklı mal siparişleri beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Yüzde 1.5'lik beklentinin üzerinde yüzde 4.8 artış gösteren veriye çekirdek görünüm de destekledi. Geçtiğimiz dönemlerdeki dayanıklı mal siparişlerindeki yükselişe savunma sanayi destek vermişti. Özellikle manşetteki yükselişe çekirdek verinin destek vermesi görünümü yatırım kanadında da ilerleyen dönemlerde kıpırdanma olabileceğinin göstergesi olarak düşünülebilir. Siparişlerdeki iyimser seyir dolaylı yoldan ABD büyümesine katkı sağlayabilir. İstihdam tarafında da iyimser görünüm korunuyor. Haftalık işsizlik başvurularında 251 bin ile beklentinin hafif üzerinde kalmamıza rağmen aylık ortalamaya yakın veriler görülmeye devam ediliyor.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Cumhurbaşkanı Başkanlığında Toplanacak
Dün Başbakan Binali Yıldırım'ın İstanbul programı sebebiyle iptal edilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu bugün 19:30'da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak. Yarınki PPK toplantısında TCMB'nin nasıl bir karar alacağı hala belirsizliğini koruyor. Bu sebeple EKK toplantısı sonrası verilecek mesajlar son derece önemli olacaktır.

Öte yandan bugün İslam Konferansı Komitesi'nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği'ne yönelik sert söylemlerini devam ettirdi. Erdoğan, yarın Avrupa Parlamentosu'nda yapılacak Türkiye oylamasının Türkiye nezdinde hiçbir bağlayıcılığı olmadığını bir kez daha belirtirken, Türkiye'nin bu konuda hiçbir beklentisi ve sorunu olmadığını ancak AB tarafından yapılan bu oylamanın teröre açık şekilde destek veren bir oylama olduğunu savundu. Erdoğan ayrıca, finans sektöründe katılımcı finans anlayışının para biriminde atına endeksli bir adımın atılmasının isabetli bir karar olacağını, böylelikle uluslararası döviz baskında da kurtulmuş olunabileceğini söyledi.

USDTRY
Yurtiçi piyasaların ana gündem maddesini bu akşam Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan başkanlığında gerrçekleşecek olan Ekonomi Koordinasyon Kurulu(EKK) toplantısı ve yarın TCMB'nin alacağı faiz kararı oluşturuyor. Dün toplanması beklenen EKK'nin iptal olması ve bugün yeniden toplanacak olması piyasada toplantıdan önemli kararlar çıkabileceği beklentisini oluştururken, bunun kur üzerindeki etkisi sınırlı oldu. ABD tarafında ise bu akşam açıklanacak FOMC tutanaklarını takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda gün içerisinde 3,40 seviyesinin üzerine çıkan kurun yükseliş trendi içerisindeki hareketi devam ediyor. Yukarı yönlü hareketin devamında 3,4080'in üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 3,42-3,44 bandı yeni hedef olabilir. Geri çekilmelerde ise 3,37 ve 3,35 seviyeleri yeni yükselişlere destek olabilir.

EURUSD
Kasım ayı PMI verilerine göre Euro Bölgesi 2016'nın en iyi performansını gösterdi. İmalat sektörü PMI verisi 53.7 olarak açıklanırken hizmet sektörü PMI verisi de 54.1 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Verinin detayına baktığımızda fiyatlardaki stabil duruma rağmen yeni siparişlerin arttığı görülüyor. Kurun ise odağında bu akşam açıklanacak olan Kasım ayı FOMC toplantısı tutanakları var. Trump zaferi sonrası hızla değişen senaryo ile Kasım ayına göre farklı bir ekonomik atmosfer var. Büyüme ve enflasyon beklentilerinin yükselmesiyle ABD'nin önümüzdeki dönemde faiz artışı hızını arttıracağı tahmin ediliyor. Aralık ayı ihtimalleri ise Fed vadelilere göre yüzde yüze dayanmış durumda. Tutanaklar da bu nedenle Aralık ayı sinyallerinden çok Fed üyelerinin seçimler ve sonrasındaki yüksek volatiliteye nasıl baktıklarını görmemiz açısından önemli. Kurda teknik olarak ise hareket 1.0600 seviyesinin altında fiyatlanıyor. Satıcılı seyirde 1.0550-1.0520-1.0480 önemli destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Kurda hareket yukarı yönlü ivme kazanırsa 1.0630 -1.0650 -1.0690 seviyeleri direnç olarak çalışabilir.

GBPUSD
İngiltere'de Brexit sonrası ilk maliye planı açıklandı. Maliye Bakanı Hammond göreve geldiğinde 2030 yılında bütçe artısına geçme hedefi yerine daha gerçekçi hedefler koymuştu. Bugün açıklanan planda ise asgari ücretin artırılması ve düşük gelirli ailelerin ev sahibi olması için önlemler öngörülüyor. Konut altyapısı için 2.3 milyar sterlin harcanması planlanırken yeni yatırımlar içim de 23 milyar pound bütçe ayrılması planlanıyor. Hammond'ın İngiltere'nin yüksek bütçe açığı sebebiyle sınırlı kalacağını söylediği maliye planı altyapı harcamalarında ciddi artışlar öngörüyor. Hazine Bakanlığı büyüme tahminlerini ise 2016'da yüzde 2.1 olarak revize ederken 2017 tahminlerini yüzde 1.4'e çekti. Açıklama öncesinde 1.2400 seviyesinin altında fiyatlanan kur açıklamayla beraber 1.2400 seviyesinin üstüne tırmandı. Ancak iyi gelen ABD verileriyle birlikte tekrar 1,24'ün altındayız. Geri çekilmenin devamında 1.2360 -1.2300 seviyeleri gündeme gelebilir. Yükseliş hareketinde ise 1.2430 - 1.2480 ve 1.2510 dirençleri takip edilebilir.

ALTIN
Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitmesinin neredeyse kesin olması ve 2017 Haziran ayında ikinci bir faizz artışı ihtimalinin yüzde 50'nin üzerinde seyretmesi doların güçlenmesine neden oluyor. Güçlenen dolar ile birlikte güvenli liman niteliğinde olan varlıklarda da değer kaybı görüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş ve dolar endeksindeki güçlü duruşun devam etmesi altın fiyatlarını da satış baskısı altına alıyor. Diğer taraftan gün içerisinde ABD'den açıklanan verilerin beklentileri aşması değerli metalde aşağı yönlü hareketin hız kazanmasına neden oldu. Akşam saatlerinde ise ABD'den açıklanacak FOMC tutanakları değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Özellikle tutanaklarda 2017 yılı faiz artırımına yönelik söylemler görmemiz değerli metalde satış baskısının artmasına neden olabilir. Teknik olarak ise 1191 Dolar desteğine yakın fiyatlanan değerli metalde bu seviyenin aşılması durumunda bir sonraki hedef fiyat 1180 destek seviyesi olabilir. Bu seviyenin aşılması ise 1170 dolar desteğine geri çekilmeyi beraberinde getirebilir. Yükselişlerde ise 1205 vee 1216 dolar direnç seviyeleri takip edilmeli.

BRENT PETROL
Üretim kotalarını belirlemek için Viyana'da bir araya gelen OPEC üyeleri tam bir anlaşma sağlayamadı. Nijerya ve Libya'nın hariç tutulması koşulu ile tüm üyelerin üretimini yüzde 4.0-4.5 arası azaltması teklif edildi. Fakat üretimini artırmayı planlayan İran, Irak ve Endonezya'nın bu öneriye sıcak bakmadığını belirtildi. Anlaşma üzerindeki belirsizliğin devam etmesi, fiyatlamaların gün boyu yatay bir seyir takip etmesine sebep olduğunu görüyoruz. 30 Kasım'daki toplantıda bu ülkelerin istekleri tekrardan tartışılıp orta yol bulunmaya çalışılacak. Aksi halde üretim anlaşması ileri bir tarihe ötelenebilir. ABD tarafında ise bugün haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Son üç haftadır artış gösteren stokların bu hafta 671 bin varil artması bekleniyor. Teknik olarak ise 49 doların altında fiyatlanan Brent petrolde bu seviyenin altındaki hareketlerde 48.50-48.30-48.00 seviyeleri görülebilir. Toparlanmalarda ise 49 doların üzerindee kalıcılık sağlanırsa 49.50-50.00-50.30 seviyeleri takip edilebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet başar24 Kasım 2016 07:56

    faizler düşerse kurlar artar üretim yavaşlar kurların artması daha tehlikeli

  • Muharrem Erkan23 Kasım 2016 21:56

    Herkes faizin indirilmesi ister bu konuda herkes hemfikir ama bu sözle olmaz gelişmeyle olur.Milligelirin artmasıyla olur.çalışanların gelirlerinin artırılmasıyla olur.Dolar bu kadar yüksekken ateşini düşürmek lazım sonra ortam sakinleşince düşürürsün bence şu anda faiz artırımı gerekli hatta mmerkez piyasaya 5-10 milyar dövizde pompalamalı.

  • Tolga Daniş23 Kasım 2016 17:22

    artık sözel müdahale yetersiz kalır