E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasaların dikkati Trump-FED ilişkisinde---

Piyasaların dikkati Trump-FED ilişkisinde

Piyasaların dikkati Trump-FED ilişkisinde
11 Kasım 2016 - 08:38 borsagundem.com

Işık FX; piyasaların merak ettiği konunun Trump - Fed ilişkisinin nasıl şekilleneceği olduğunu belirtti

ABD'nin 45. Başkanı'nın belirlenmesinin ardından piyasalarda dikkatler yeni başkanın nasıl bir tutum sergileyeceğine çevrildi. Trump'ın seçim vaatleri arasında alt yapı yatırımlarını hızlandırması da vardı. Kamu harcamalarını artırarak ekonomiyi canlandırmayı da hedefleyen Trump balkon konuşmasında da bu konuya değindi. Şehirleri yeniden inşa edip yolları ve okulları onaracaklarını dile getiren yeni başkan atılan bu adımların, ekonomiye ek istihdam alanları olarak geri döneceğini düşünüyor.

Piyasaların merak ettiği bir diğer konu Trump - Fed ilişkisinin nasıl şekilleneceği. Gerçekleştirilen ilk seçim debate'in de Fed politikalarını ağır bir şekilde eleştiren Trump, faiz oranlarını düşük tutularak endekslerde balon oluşumuna izin verildiğini ifade etmişti. Yeni harcamalar ve yatırımlar ile birlikte Fed'in başının dertte olduğu enflasyon konusu da çözüme kavuşacak. Son dönemlerde kıpırdanmanın yaşandığı verilerde devlet bütçesinin etkileri, yükseliş hareketini destekleyecektir. Yükselen enflasyon beklentileri ve yaratılacak yeni istihdam sahaları Fed'in ekonomik hedeflerine ulaşmasını daha da kolaylaştıracaktır. Tüm bu gelişmeler yeni yılda Fed'in faiz adımlarını hızlandırmasa bile yapılacak faiz artırım sürecini daha öngörülebilir bir görünüme kavuşturacağa benziyor.

Geride kalan günde ise piyasalarda haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi ön plandaydı. Seçim önceside 254 bin kişi olarak açıklanan veri 4 haftalık ortalama seviyesine yakın seyrini korudu. Yeni günde ise piyasaların dikkati Fed'in ikinci ismi Stanley Fischer'ın yapacağı açıklamalarda olacak. Ayrıca Michigan tüketici ve enflasyon beklentileri rakamları gün içi fiyatlamaları etkileyebilir.

EURUSD
Trump'ın piyasalar ile barışmasının ardından değer kazanmaya başlayan dolar, paritedeki baskının devamını getirdi. Beklenilenin aksine ılımlı bir tutum sergileyip yapıcı açıklamalarda bulunan yeni başkan piyasalara deyim yerindeyse piyasalara baharı geri getirdi. Doların değer kazanımı parittede yeni satışları beraberinde getirdi. Teknik açıdan bakıldığında ise dün aşağı yönlü hareketini kuvvetlendiren parite 1,0865 desteğinde hız kesti. Desteğin kırılması durumunda hareketin tekrar hacim kazanabileceği paritede 1,0815-1,0785 ve 1,0740 destekleri test edilebilir. Yükseliş ise 1,0960 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda güçlenebilir. 1,0960'ın üzerinde 1,1000 ilk dikkat çeken direnç noktası olurken , hareketin devamında 1,1045 seviyesi görülebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları geride bıraktığımız günü satıcılı geçirdi. 30 Kasım'da yapılacak OPEC toplantısına kısa bir süre kala piyasayı genel olarak değerlendirdiğimizde, üretim anlaşmasına yönelik beklentilerin halen zayıf kaldığını görüyoruz. OPEC içi uzlaşının Cezayir görüşmelerinde sağlandığını biliyoruz. Fakat Cezayir'den sonra yapılan görüşmeler ve açıklamalar, bu konu üzerindeki belirsizliği artırdı. Libya, Nijerya ve İran çeşitli sebeplerden dolayı anlaşmadan muaf tutulmak istediklerini belirtmişlerdii. Irak da benzer bir taleple gelince OPEC içi uzlaşma zemininin çatırdadığını gördük. OPEC dışı üreticiler de öncelikle kartelin kendi içerisinde anlaşması gerektiğini savunuyor. Toplantı tarihine kadar görüşmeler devam edecek. Her ne kadar OPEC Genel Sekreteri Viyana'daki toplantıdan umutlu olduğunu belirtse de piyasalarda aynı beklentilerin olmadığını söyleyebiliriz. Teknik olarak ise yeni günde de satış ağırlıklı bir görüntünün devam etmesi halinde 46.00-45.60 aralığını takip edeceğiz. Bu aralık aşağı yönlü geçilirse 45.30-45.00-44.60 seviyeleri gündeme gelebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 47 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 47.50 ve 48.00 seviyeleri görülebilir.

ALTIN
Değerli metalde satış baskısının hakim olduğu bir günü geride bıraktık. ABD'nin yeni başkanının Donald Trump olmasıyla birlikte hızlı bir şekilde 1337 dolar seviyesine kadar yükselen sarı metal, geçtiğimiz günde Fed'in hızlı bir şekilde faiz artırabileceği endişeleriyle yönünü aşağıya çevirdi. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2'nin üzerine çıkması ve dolar endeksinde yaşanan yükseliş altını satış baskısı altına alan diğer önemli etkenler olarak öne çıkıyor. Bugün ise Trump'ın herhangi bir söylemde bulunması değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Ayıca veri akışı bakımından Fed Başkan Yardımcısı Fischer'in konuşmasıyla, Michigan Tüketici Hissiyatı verilerini takip edeceğiz. Teknik olarak dün yaşanan geri çekilmeyle 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1280'in altında fiyatlanan değerli metalde satış baskısının devamında 1258 ve 1249 Dolar destekleri takip edilmeli. Yükseliş hareketinde ise 1280'in üzerinde kalıcılık sağlanamadığı sürece satıcılı seyir devam edebilir. 1280'in üzerinde ise 1296 takip edilmesi gereken ilk direnç olarak karşımıza çıkıyor.

GBPUSD
Dün ingiltere Başbakanı May ve Trump arasındaki görüşme sonrası kurda yukarı yönlü baskı arttı. Trump'ın İngiltere Başbakanı May'i en kısa zamanda ziyaret için davet ettiği ve genel anlamda görrüşmenin olumlu geçtiği söylendi. Trump'ın referandum öncesinde İngiltere'nin AB'den çıkmasından yana olması yönetime geldikten sonrası için yeni fırsatlar doğuruyor. Obama yönetimi İngiltere'nin AB'den çıktıktan sonra ABD ile yapacağı yeni ticari anlaşmalar için sırasını beklemesi gerektiğini ifade etmişti. Trump'ın referandum öncesinde İngiltere'nin AB'den çıkmasından yana olması yönetime ve seçim kampanyası sırasında İngiltere'ye ticari anlaşmalarda öncelik verileceğini söylemesi iki ülke açısından da yeni fırsatlar doğuruyor. Görüşme sonrasında ise kurda hareket 1.2550 seviyesinin üstüne tırmandı. Alıcılı seyrin devamında 1.2600 - 1.2650 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2550 seviyesi aşağı yönlü geçilirse 1.2500 - 1.2450 seviyeleri görülebilir.

USDTRY
Donald Trump'ın ABD Başkanı olması sonrası güvenli varlıklara yönelen piyasalar, Trump'ın balkon konuşması sonrası rahatladı. Konuşmasında büyüme odaklı politika izleyeceğini ifade eden Trump'ın bu vaadi enflasyon ve faaizlerde daha hızlı yükseliş olabileceği beklentisinin sinyalini verdi. Nitekim faizler %2.06 seviyesine yükselerek Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. FED faiz artırım ihtimalleri ise yeniden %80'e yükseldi. Kurda düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. 3.18-3.20 bölgesi önemli. Kısa vadeli trend desteğimiz ise 3.1280 seviyesinde. Bu seviyenin altında bir hareket beklemiyoruz. Kısa vadede 3.26 bölgesi önemli direnç bölgesi. Endeks tarafında 78 bin 500 seviyesinin üzerinde haftalık kapanışlar görmeden yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)