E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalardaki iyimserlik FED ile değişti---

Piyasalardaki iyimserlik FED ile değişti

Piyasalardaki iyimserlik FED ile değişti
20 Mart 2014 - 08:49 borsagundem.com

Yellen, beklenmedik şekilde tahvil alımlarının büyük ihtimalle sonbaharda bitirileceğini söyledi

''OTOMATİK PİLOTTA DEĞİLMİŞ.. 
 
Ukrayna ve Rusya kaynaklı Batı ile Rusya arasındaki gerilim ve çekişmeler devam ederken piyasalar dün Putin’in yapmış olduğu konuşmadaki “Ukrayna’yı bölmek istemiyoruz.” cümlesine tutunarak dün de iyimserliği FED toplantısı öncesinde koruma eğilimindeydi.. Yurtiçinde de seçimlere 2 haftadan az bir süre kala siyasi belirsizlik ortamına karşın hatta kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in de bu ortama da dikkat çekerek Türkiye’nin kredi notunu gözden geçireceği
11 Nisan öncesinde 10 Türk bankasının kredi notunu negatif izlemeye almasına rağmen Borsa İstanbul’da bu durumun pek de etkili olmadığını söyleyebiliriz. 
 
Sabah güne yatay başlayıp hafif eksiye dönen BIST100 endeksi sonrasında çok vakit kaybetmeden bu kayıplarını eriterek artıya döndü ve hatta ilk seans içinde 66,000 direncini test etti. Bu seviyelerde, özellikle de önceki günkü sert yükselişin ardından tutunmakta zorlanılmasıyla 65,500’e geri çekilme ile birinci seans tamamlanırken ikinci seansta da kapanışa doğru bir oynaklık söz konusu oldu, Meclis’teki fezleke görüşmelerinin yeniden gündemi ısıtmaya başlamasının etkisiyle 65,800’lerden 65,500’ün altına dek gerileme oldu ve endeks günü yüzde 0,13 düşüşle 65,487 puandan tamamladı. 
 
Günün gündemi ise küresel çapta bilindiği gibi Amerikan Merkez Bankası FED’in toplantısıydı. Bilindiği gibi FED aylık tahvil alımlarında azaltımlara başlamıştı, bu toplantı için de beklenti 10 milyar dolarlık indirime devam edilmesi yönündeydi ve asıl merak konusu da; işsizlik eşiği konusunda bir şey yapılıp yapılmayacağı yönündeydi. 
 
Bilindiği gibi FED’in tahvil alımlarında azaltıma başlama ve sonrasında da para politikasını sıkılaştırma sürecine dair çizdiği yol haritasında enflasyon ve işsizlik eşikleri konmuş ve faizlerin işsizlik oranı %6,5 seviyesinin altına gelene dek düşük kalmaya devam edeceği söylenmişti. Mevcut işsizlik oranının da düşme eğiliminde olduğu ve %6,7 ile eşik seviyeye giderek yaklaştığı ortamda piyasalar için bu söylemin değişip değişmeyeceği önemliydi. 
 
FED’in otomatik pilotta olduğu ve 10 milyar dolarlık azaltımlara devam ederek herhangi bir sürpriz yapmayacağı, işsizlik eşiğinde bir değişiklik yapılabileceği düşünülüyordu ancak bunda da beklenti işsizlik eşiğinin kaldırılmasının, mevcut işsizlik oranı FED’in eşiğine yaklaştığı için, piyasaları rahatlatabileceği yönündeydi. Ancak Yellen FED’in otomatik pilotta olmadığını gösterdi, beklenmedik şekilde tahvil alımlarının büyük ihtimalle sonbaharda bitirileceğini söyleyen Yellen 
ayrıca ilk faiz artışının tahvil alım programı bittikten 6 ay sonra geleceğini kaydetti. 
 
Sonbahar ifadesi ile Eylül ve Ekim ayı toplantıları ön plana çıkarken 6 ay sonra da faiz artırımından bahsedildiği için 2015 Nisan’ında da ilk artırımın gelebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca bundan sonrası için Yellen işsizlik eşiğini kaldırırken FED’in %2 enflasyon hedefine güçlü şekilde bağlı olduğunu söylediği için artık işsizlik verisi yerine TÜFE’nin piyasalar tarafından dikkatle izleneceğini düşünüyoruz. 
 
Yellen şaşırttı, aslında beklenen bir durumu beklenmedik bir zamanda söyledi ve sonuç olarak piyasaların genelinde kırmızıların hakimiyetine neden oldu, gelişen ülke paralarında satış baskısı ile yurtiçi ve yurtdışı siyasi belirsizliklere karşı 2,22’lerde direnen DolarTL’yi de 2,24’ün üzerinde görüyoruz, ABD vadelileri de hala ekside, bunun da açılışta Borsa İstanbul’a da satış olarak yansımasını bekliyoruz.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)