E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda tarım dışı istihdam günü---

Piyasalarda tarım dışı istihdam günü

Piyasalarda tarım dışı istihdam günü
09 Ocak 2015 - 08:47 borsagundem.com

FED toplantı tutanaklarından beklenmedik herhangi bir mesaj gelmemesi ile piyasalar rahat nefes aldı

''TEŞVİKLERİN AYAK SESLERİ..
FED toplantı tutanaklarından beklenmedik herhangi bir mesaj gelmemesi ile rahat nefes alan piyasalarda global çapta görülen iyimserlik ile dün güne yüzde 0,72 değer kazancı ile 87,404 puandan başlayan BIST100 endeksinde, beklenenden kötü bir performans gösteren sanayi üretim rakamına rağmen gün içinde iyimser havanın devamı ile en yüksek 87,919 puan test edildi ve endeks günü yüzde 1,05 primle 87.689 puan düzeyinden tamamladı.

Almanya ve Euro Bölgesi’ndeki veri akışının ardından ECB Başkanı Draghi’nin AP’ye yazdığı mektubun yayınlanması ile de ECB’den teşvik beklentileri yükselmeye devam ederken dün 1,17’leri gören EURUSD’ye karşılık Avrupa borsalarında da %3’lere bulan bir yükseliş izledik, ABD tarafında da %1,8 civarı primlerle gün kapatıldı. Bu sabah ABD vadeliler hafif satıcılı, Dolar TL ise 2,30 seviyesinin altını deniyor. BIST100 endeksinde yataya yakın bir başlangıç görülebilir ancak Çin’deki veri akışı ile de teşviklerin ayak seslerinin dinlendiği ortamda iyimserlik devam edebilir. 88,000 ve 88,500 yükseliş denemelerinde direnç olarak takip edilebilecek seviyeler iken geri çekilmelerde ise 87,500 ve 86,500 seviyelerini destek olarak tutmaya devam ediyoruz. Öğleden sonra açıklanacak ABD dataları önemli olacak..

Dün yurt içinde sanayi üretimi açıklandı. Yüzde 1,7’lik 2014 3.çeyrek büyüme rakamı sonrası dün açıklanan ve Ağustos ayından bu yana zayıflama eğiliminde olan bir performans sergileyen sanayi üretimi geride bıraktığımız yılın son çeyreğine ait büyüme rakamı için de pek olumlu sinyaller vermiyor. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde gördüğümüz yüzde 0,7 yükseliş, 2013 yılının Mayıs ayından bu yana en düşük artış oranı.. Ayrıca mevsim-takvim etkisinden arındırılmış verideki geri çekilmeye de en yüksek katkıyı dayanıklı tüketim malları ve sermaye malı imalatının verdiğini görmekteyiz, bu durum da yatırım şartları ve dolayısıyla büyüme açısından pek olumlu bir mesaj vermediğinden önümüzdeki dönemde TCMB’nin üzerindeki faiz indirim baskılarının artabileceğini düşünüyoruz.

ECB’den beklentiler ile Grexit endişelerini bir süreliğine göz ardı etmeye başlamış gibi görünen Avrupa’da bugün sanayi üretim rakamlarına odaklanacağız. Tüketici fiyatlarındaki seyir zaten ekonomik canlılık bakımından çok da iyi bir tablo çizmezken sanayi üretim rakamlarının da beklenmedik şekilde kötü gelmesi halinde euro üzerinde baskının devamını ve yeniden Almanya gibi güvenli liman olarak görülen ülke tahvillerine yönelimin artmasını bekleyebiliriz ancak bu durumun yurt içine yansımalarını değerlendirirken 1,17’lere gerileyen pariteye ve 92’leri gören dolar endeksinde rağmen dün ve bugün 2,30’un altını zorlayan DolarTL de göz önünde bulundurulmalı..

Avrupa verileri bir tarafa gün tarım dışı istihdamın günü.. Hatırlanacağı üzere Çarşamba günü ADP özel sektör istihdamı açıklanmış ve beklentilerin hafifçe üzerinde gelerek işgücü piyasasında toparlanmanın hız kesmeden devam ettiğini göstermişti. Bugün açıklanacak datanın beklentilerin çok üzerinde gelmesi hareketliliği artırabilir ancak Nisan’dan önce artırım gelmemesi yönünde FED beklentileri nedeniyle sert ve kalıcı bir baskı yaratmasını beklemiyoruz.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)