E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar Aralık ayına hazır---

Piyasalar Aralık ayına hazır

Piyasalar Aralık ayına hazır
18 Kasım 2016 - 08:56 borsagundem.com

Işık FX; Piyasaların Aralık ayına hazır olduğunu, şimdilerde merak edilmeye başlanan konunun Fed'in 2017'de ne planladığı olduğunu belirtti

Piyasalar geride kalan günde Fed Başkanı Yellen ile yön buldu. Senatoya gerçekleştiği sunumun ardından soru cevap kısmında merak edilen konulara ışık tutan Yellen açıklamalarında açıkça Aralık ayında gelecek bir faiz artırımına işaret etti. Görev süresi dolmadan Fed Başkanlığını bırakmayacağını dile getiren Yellen, Yeni Başkan Trump ile birlikte gelebilecek değişikliklere de değindi. Yapılması planlanan kamu harcamalarının enflasyonu artıracağını hatırlatan Yellen, bankanın bu yükselişe göre pozisyon alacağını sözlerine ekledi. Piyasalar artık Aralık ayında gelecek bir faiz artışına hazır durumdalar. Şimdilerde merak edilmeye başlanan konu ise Fed'in 2017'de ne planladığı. Geçtiğimiz dönem toplantılarındaki nokta tahminleri baz alınırsa yeni yılda Fed iki faiz artışına gitme hazırlığı içerisindeydi. Eğer Aralık toplantısında üye beklentilerinde bir değişimin olduğu açıkça görülürse dolar endeksindeki rallinin devamı gelebilir. 2017 yılında ikiden fazla faiz artışı piyasalarca şahin bir tutum olarak algılanacaktır. Bulunduğumuz yıla dört faiz artışı beklentisiyle giren ve son faiz artışını Aralık ayına bırakan Fed, bu kez görünümden emin olana dek şahinleşmeyi seçmeyecektir. Bu sayede banka yetkilileri piyasadaki volatiliteyi dengede tutmayı hedefleyebilirler.

EURUSD
Geride kalan günde piyasaların gözü Fed Başkanı Yellen'ın yapacağı açıklamalardaydı. Sunum öncesinde yayınlanan metinde ABD ekonomisine dair iyimser beklentilerini ileten Yellen Aralık ayında gelebilecek olan faiz artışına göz kırptı. ABD ekonomisinin hedeflerine yakın olduğunu ve faiz artışını ertelemenin maliyetli olabileceğini dile getiren Yellen safını belli etti. Paritede ise 1.0700 seviyesinin altına geriledik. Eğer hareketlilik 1.07'nin altında kalmaya devam ederse baskı devam edecektir. Kuvvetli desteğimiz ise 1.0600 seviyesinde yer alıyor. Bahsi geçen seviyeden görülebilecek tepki alımlarının adresi yeniden 1.0700 seviyesi olabilir. Eğer düşüş devam ederse ve 1.06 desteğini kırarsak 1.0520 bir ssonraki durağımız haline gelecek.

USDTRY
Şuanda 2017 yılında FED'in hızlı faiz artıracağı fiyatlanmaya başladı. Aralık toplantısında 2017 içinde kaç tane faiz artışı bekledikleri önemli olacak. Trump'ın altyapı harcamaları ve vergi indirimleri planlarının ekonomik verimliliği artıracağı beklentisi FED'in 2017 yılında faiz artışlarını hızlandıracağı beklentisini artırıyor. Dün senatoda konuşma yapan Yellen, Aralık'ta yapılacak faiz artırımının sinyalini verirken, istihdam ve enflasyon görünümünün tahminlerinin üzerinde olduğunu söyledi. Yellen'ın konuşması sonrası kurda yeniden rekor kırılırken, 3.3830 gün içi direnç olarak takip edilebilir. Eğer fiyatlama 3.35'in üzerinde kalmaya devam ederse kurdaki yükseliş hareketi 3.40 seviyesine doğru bir yolculuğa çıkmak isteyecektir. Eğer yeni güne geri çekilme ile başlangıç yapacak olursakta 3.34 ve 3.3220 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

ALTIN
Geride bıraktığımız günde değerli metalin yatay görünümünü koruduğunu görüyoruz. Gün içerisiinde yaşanan yükseliş ile altın fiyatları 1330 doların üzerine çıksa da Fed Başkanı Janet Yellen'ın karar metninde Aralık ayında faiz artırımını işaret etmesi ve ABD'den açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri karşılamasıyla birlikte değerli metalde yeni satışlar gecikmedi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükselişin devam ediyor olması, altın fiyatlarında satış baskısının tekrar geri gelebileceğine işaret ediyor. Bugün ise sabah saatlerinde açıklamalarda bulunacak olan AMB Başkanı Draghi'nin söylemlerinde varlık alım programına değinmesi değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Özellikle varlık alım programının uzatılabileceğine yönelik bir söylem altın fiyatlarında sınırlı da olsa yukarı yönlü etki edebilir. ABD tarafında ise FOMC Üyelerinin konuşmalarını takip ediyor olacağız. Teknik olarak baktığımızda sarı metalde 1225 doların üzerinde kalınmasının kritik olduğunu gözlemliyoruz. Eğer baskı artar ve fiyatlama 1205 doların altına gerilerse 1200 - 1190 dolar aralıığı altındaki yeni durağımız olabilir.

GBPUSD
Hafta boyunca İngiltere tarafında açıklanan veriler ekonominin Brexit sonrası sağlam duruşunu koruduğunu gösterdi. Piyasada dolar rallisine karşı direnç gösteren sterlin 1.2400 bölgesinde dengede duruşunu korudu. Dün Fed Başkanı Yellen'ın kongre önünde yaptığı konuşma sonrası tırmanan dolara karşı da yine hareketin bu bölgede seyrini koruduğunu gördük. İyi gelen verilerin yanında AB'den çıkış zamanının parlamentoda oylanacak olması sterline destek oluyor. Hükümetin itiraz ettiği bu kararın bir üst mahkemede sonucu önümüzdeki ay açıklanana kadar belirsizlik kurda güçlü görünümü devam ettirebilir. Bugün ise veri akışı açısından sakin. Teknik açıdan baktığımızda kurda toparlanmalarda hareket 1.2450 seviyesinin üstünde tutunabilirse 1.2500 -1.2550-1.2600 seviyeleri görülebilir. Satıcılı seyirde hareket 1.2380 seviyesinin altına sarkarsa 1.2350-1.2300-1,2250 seviyeleri destek olarak çalışabilir.

BRENT PETROL

Petrol piyasalarında oldukça harekettli bir günü geride bıraktık. Doha'daki Gaz Forumu'nda bir araya gelen OPEC ve OPEC dışı üreticiler üretim anlaşması konusunda gayri resmi görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin ilk izlenimlerine baktığımızda olumlu geçtiğini söyleyebiliriz. Fakat halen piyasalara üretim kesintisinin yapılıp yapılmayacağı konusunda net bir taslak sunulamadı. Görüşmelerin bugün de devam etmesi bekleniyor. OPEC içi uzlaşma sağlanırsa OPEC dışı üreticiler de anlaşmaya destek verebilir. Dün fiyatlarda yaşanan sert gerileme ise doların küresel anlamda değer kazanması sonucu gerçekleşti. Fed Başkanı Yellen Komite'de yaptığı sunum sonrası piyasalarda Aralık ayı ihtimali yüzde 98 seviyelerine kadar yükselirken, petrol fiyatları sert düştü. Brent petrolde gün içerisinde takip edeceğimiz seviye 46 dolar olacak. Hareketlilik bu seviyenin altına sarkarsa 45.50-45.00-44.60 görülebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 46.50'nin üzerinde kalıcılık sağlanırsa 47.00-47.30-47.60 seviyeleri gündeme gelebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)