E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar açan güneşin tadını çıkarıyor---

Piyasalar açan güneşin tadını çıkarıyor

Piyasalar açan güneşin tadını çıkarıyor
14 Nisan 2023 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, 'Fed’in bir yılı aşkın bir süre önce başlayan şahin faiz artırım yağmurunun artık kesilmesi beklentileri artarken piyasalar açan güneşin tadını çıkarıyor.' denildi.

Gelen verilerin etkisinin oldukça yoğun olduğu son günlerde önce işgücü piyasasında gevşeme gördük. Ardından TÜFE verisi piyasa beklentisinin altında kalarak enflasyonda yavaşlama sinyalleri verdi. Dün ise takibimizde olan ÜFE’ninde TÜFE’ye paralel bir şekilde beklentilerin altında gelmesi umutları yeşertti. ABD’de ÜFE, Mart’ta aylık bazda %0,5 azalırken, yıllık bazda %2,7 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. Çekirdek ÜFE ise %3,4’lük beklentilere paralel olarak %3,4 gerçekleşti. Böylece ÜFE  Nisan 2020’den bu yana en yüksek aylık düşüşünü kaydetti. Fed’in bir yılı aşkın bir süre önce başlayan şahin faiz artırım yağmurunun artık kesilmesi beklentileri artarken piyasalar açan güneşin tadını çıkarıyor.

ABD borsaları, soğuyan enflasyon ve gevşeyen işgücü piyasasını nedeniyle ve FED’in agresif faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığına dair iyimserliğin artırmasıyla birlikte yükseldi. Dolar endeksi, açıklanan veriler sonrası daha sert satış görürken, en son  Şubat ayında test ettiği 100.84 seviyesine kadar geri çekildi. Euro %0,6 artış ile 1,1060’a yükselerek artışını sürdürdü ve kısa vadeli zirvelerini test etti. Altın ise 2000 dolar seviyelerinin üzerinde kalmaya devam ederken tarihi zirvesi konumunda olan 2075 dolara yakın seyretmeye devam ediyor.

Avrupa bölgesinde sanayi üretiminin beklentileri aşması ve enflasyonun yapışkan olduğu endişeleriyle, piyasalar hala orada en az 50 baz puan daha faiz artırımı olasılık dahilinde görüyor ve ECB yetkilileri bu yıl kesinti olmadığını üstüne basa basa yineliyor.

Asya tarafında ise Singapur’un para politika sıkılaştırmasına ara vermesi ve piyasaların ABD faiz oranlarındaki bir artış olasılığının azalmasıyla haftanın son gününe sert bir seyirle başladı. Singapur merkez bankası geçen yıl 14 yılın en yüksek seviyesine yakın seyreden enflasyonu dizginlemek için dört kez sıkılaştırmaya gittiği para politikasında, bu kez sürpriz bir kararla değişikliğe gitmedi. Ayrıca bu duruşun enflasyonu düşürmeye ve yurt içi maliyet baskılarını azaltmaya yardımcı olmaya devam edeceğini ifade ettiler.

Faiz Oranlarının zirveye yaklaşıyor olması beklentileri ile birlikte MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi pozitife dönerek %0,4 artış gösterdi. Japonya’nın Nikkei endeksi %1.1 ve Singapur hisseleri  %0,5 yükseldi.

OPEC’in aylık raporunda yaz ayına ait petrol talebine yönelik aşağı yönlü riskleri vurgulamasının ardından bir gecede düşen petrol fiyatları açılışla birlikte yatay seyretti ve artan stoklar, küresel büyümeye yönelik endişeleri vurguladı. Brent varil başına 27 sent artarak 86,36 dolara yükselirken, ABD ham petrolü varil başına 26 sent artarak 82,42 dolara yükseldi.

Haftanın son günü yurt içinde kısa vadeli dış borç ve tarım ürünleri üretici fiyatları izlenecek. Yurt dışında ABD’den gelecek perakende satışlar, ithal fiyatlar, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güveni verileri gündemi oluşturacak. ABD’de bilanço dönemi de Citigroup, JPMorgan ve Wells Fargo ile başlıyor.

Borsada madencilik ve ulaştırma sektörleri öne çıkıyor

 

BofA'dan şirketlerle ilgili ürkütücü analiz

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)