E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar ABD Seçimlerine Kilitlendi---

Piyasalar ABD Seçimlerine Kilitlendi

Piyasalar ABD Seçimlerine Kilitlendi
08 Kasım 2016 - 16:57 borsagundem.com

Işık FX; önde gelen araştırma firmalarının raporlarında Clinton'ın kazanma olasılığı yüzde 70 ile 90 arasında değerlendirildiğini belirtti

Piyasalar ABD Seçimlerine Kilitlendi
Yeni haftaya ABD Başkanlık seçimlerine dair gelişmeler ile başlangıç yaptık. Son derece heyecanlı geçen seçim süreci, Türkiye saati ile Çarşamba gününün ilk saatlerinde sonuçlanmış olacak. Seçmen sayısının az olduğu yerleşim yerlerinde kapanan sandıklarda Clinton'ın ön plana çıktığı görülüyor. Önde gelen araştırma firmalarının raporlarında Clinton'ın kazanma olasılığı yüzde 70 ile 90 arasında değerlendiriliyor. Anket sonuçlarında ise Clinton'ın birkaç puan ile yarışı önde götürdüğüne şahit olmuştuk. ABD'de seçim sistemi hangi eyaletlerde kimin üstün geldiğini baz alıyor. Bu nedenle kritik eyaletleri kimin kazandığı piyasaların ilgi odağında olacak. Önemli eyaletler arasında ise Ohio, Florida, Kuzey Carolina, Virginia ve Pennsylvania yer almakta. Trump'ın özellikle Florida'da fazla oy alması, Clinton'ın Ohio, Michigan ve Pennsylvania'da üstünlük kurması gerekliliğini gündeme getirebilir. Bu sebeple bahsi geçen eyaletlerde oy durumunun netleşmesi piyasadaki volatiliteyi etkileyecektir. Clinton'ın seçimi önde tamamlaması dolar endeksinde yeni bir ralliyi başlatabilir. Endekste önce 98.00 ardından da 98.50 seviyelerinin testi gündeme gelebilir. Clinton'ın liderliği piyasalardaki risk iştahını artıracaktır. Trump'ın seçilmesi durumunda ise piyasalarda yeniden güvenli limanlara yakınlaşma görülebilir.

Sanayi Üretimi Eylül'de Daraldı
TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlara göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos ayına göre yüzde 3.8 azalırken, geçen yılın Eylül ayına göre ise yüzde 3.1 daralma gösterdi. Sektörel bazda baktığımızda, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 2.3 artarken, imalat sanayi sektörü yüzde 3.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 1.2 azaldı. Dayanıklı tüketim malı imalatı, ana sanayi grupları sınıflamasına göre yüzde 14.2 ile en yüksek azalışın olduğu kalem olarak öne çıkıyor.

Açıklanan sanayi üretimi rakamını değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknolojii Bakanı Faruk Özlü, bu görünümde özellikle ihracat pazarlarında yaşanan gelişmelerin belirleyici olduğunu söylerken, bu durumun iç pazardaki sınırlayıcı gelişmelerle birleşerek sanayi üretimini bir miktar aşağı çektiğini ifade etti. Döviz kurundaki dalgalanma, komşu ülkelerdeki güvenlik endişelerinin ticaret kanallarını daraltması ve ülke içindeki siyasi yansımaların tüketim ve yatırım harcamalarının ertelenmesine neden olduğunu söyleyen Özlü, üçüncü çeyrekteki bu yavaşlamaya karşın hükümetin uyguladığı ekonomik politikalarla son çeyrekte sanayi üretiminin sıçrama yapacağını savundu.

USDTRY
Kurda yeni rekor seviyeler görmeye devam ediyoruz. Sabah saatlerinde yurtiçinde açıklanan sanayi üretimi verisinin yüzde 3,1 azalması Türk Lirası adına olumsuz gelişme olarak öne çıktı. Ayrıca siyasi belirsizlikler ve jeopolitik risklerin yüksek olması dolar/tl'de yükselişi desteklemeye devam ediyor. Ancak bugün gerçek anlamda hareketliliği artıracak gelişme ABD başkanlık seçimleri olacak. Gece saattlerinde açıklanmaya başlayacak sonuçların gidişatına göre kurda hareketlilik oldukça yüksek olabilir. Teknik olarak ise yükseliş hareketinin bir süre daha devam edebileceğini görüyoruz. Bu durumda ilk direnç seviyesi bir önceki rekor olan 3,1850'de bulunurken, bu seviyenin aşılmasıyla birlikte yeni hedef 3,2000 seviyesi olabilir. Olası düşüş hareketinde ise 3,1650 ilk destek seviyesi olurken, aşılması durumunda 3,1480 desteğine geri çekilme görebiliriz.

EURUSD
Almanya'da sanayi üretimi Eylül ayında yüzde 1,8 daralarak son iki yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi ancak kurun odağında ABD başkanlık seçimleri var. Seçimlerde ise her ne kadar anketlere göre aradaki fark azalsa da seçim olasılıklarına baktığımız zaman Clinton'ın bariz üstünlüğü görülüyor. Kurda hareket şimdilik 1.1000 seviyesinin üstünde sakin seyrini koruyor. Açık bir Trump zaferi olmasa da seçim sonuçları eyalet bazında açıklanırken Trump'ın ön plana çıkması halinde 1,1140 seviyesinin üstünde 1,1200 - 1,1250 seviyeleri ggörülebilir. Clinton'ın seçim sonuçlarında üstünlük sağlaması durumunda Clinton hakkında açılan FBI soruşturması öncesi fiyat seviyelerine doğru hareket görülebilir. 1,0950 -1,0900 -1,0850 bu senaryoda destek olarak çalışabilecek önemli seviyeler.

GBPUSD
Bugün açıklanan verilere göre İngiltere'de imalat üretiminin Eylül ayında yüzde 0,6 artış ile beklentileri aştığı görülüyor. 5 ayın zirvesini yapan imalat üretimi ilk aylardaki zayıflığa bağlı olarak 3. Çeyrekte yüzde 0,9 geriledi. Toplam sanayi üretimine baktığımızda ise yüzde 0,4 gerileme var. Enflasyon etkilerinin ise birçok üründe tüketiciye yansıması endişe yaratıyor. Kurda ise ABD başkanlık seçimleri öncesinde hareket 1,2400 bölgesinde konsolide olmuş vaziyette. Geçtiğimiz hafta piyasaların Clinton hakkında yeniden açılan FBI soruşturmasıyla yükselen Trump riski, anket sonuçları ve artan Clinton zaferi ihtimalleriyle şimdilik durulmuşa benziyor. Kurda yukarı yönlü harekette Trump'ın ön plana çıkması halinde 1,2550 seviyesinin üstüünde kalınması 1,2680 seviyesine doğru tırmanışı beraberinde getirebilir. Kurda geri çekilmelerde 1,2380 seviyesinin altında 1,2280 -1,2200 önemli destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

ALTIN
Uzun zamandır beklenen ABD başkanlık seçiminin sonuçları bu akşam açıklanıyor. Piyasanın gözü de kulağı da bu seçimde olacak. Buna bağlı olarak altın fiyatlarında da gün içerisinde sakin bir seyir olduğunu görüyoruz. Ancak gece saatlerinde ilk oy sonuçlarının gelmeye başlamasıyla birlikte hem piyasada hem değerli metalde volatilite üst seviyeye çıkacaktır. Olası Trump zaferinde değerli metalde güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talebin artmasıyla birlikte sert yükselişler yaşanabilir. Clinton'ın seçilmesi ise dolara olan talebi artıracağından altın fiyatlarında yön aşağıya dönebilir. Teknik olarak baktığımızda 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1278 dolar desteğine yakın seyir devam ediyor. Bu seviyenin aşılmasıyla birlikte kademeli olarak 1260 ve 1250 destek seviyelerine gerii çekilme söz konusu olabilir. Yükseliş hareketinde ise 1295 ve 1308 direnç seviyeleri takip edilmesi gereken seviyeler.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında bugün yatay bir görünüm hakim. 30 Kasım'da düzenlenecek toplantıya yönelik söylemlerin azaldığını görüyoruz. Son olarak OPEC Genel Sekreteri, ardı ardına yapılan üç görüşmenin de yapıcı geçtiğini ve OPEC toplantısından ortak bir karar çıkacağına yönelik beklentisini koruduğunu ifade etmişti. Bugün ise OPEC'in 2016 Dünya Petrol Görünümü Raporu yayımlandı. Raporda, 2040'ta fosil yakıtların küresel enerjideki payının yüzde 77'ye çıkacağını, fosil yakıtlar içerisinde doğalgazın yüzde 27 ile en yüksek paya sahip olması, petrolün yüzde 26'ya, kömürün ise yüzde 24'e gerilemesi bekleniyor. Raporda ayrıca, küresel petrol talebinin 2040 yılında günlük 109.4 milyon varile, OPEC'in ham petrol üretiminin ise 2040'ta günlük 41 milyon varile çıkması öngörülüyor. Öte yandan tüm piyasalarda olduğu gibi petrol piyasasında da gözler ABD Başkanlık Seçimleerinde olacak. Kısa vadede fiyatlamalar, doların mevcut seyrine göre şekillenecektir. Sonuçların dolarda kuvvetlenme yaratması durumunda petrol fiyatlarında düşüş, tam tersi durumda ise yükseliş görebiliriz. Teknik olarak ise 46 dolar seviyesi gün içi seyirde belirleyici olacaktır. 46 dolar aşağı yönlü geçilirse 45.50-45.30-45.00 seviyeleri görülebilir. 46 doların üzerindeki hareketlerde ise 46.30-46.60-47.00 seviyeleri takip edilebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)