E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada kayıpları geri alma umudu---

Piyasada kayıpları geri alma umudu

Piyasada kayıpları geri alma umudu
04 Temmuz 2014 - 08:07 borsagundem.com

50 günlük hareketli ortalamadan destek almakta olan piyasa toparlanma sürecine girerek verdiği kayıpları geri alabilir

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"BU YÜZDEN SÜPER MARIO"
   
Dün, piyasa tüm engellere takıldığı bir gün geçirdi. Önce sabah açıklanan enflasyon beklentileri aşarken ardından ABD İstihdam Raporu çok güçlü kaydedildi. Tüm bunların ardından basın toplantısında "Süper Mario" lakaplı Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin soruları cevaplamaya başlamasıyla piyasalarda değer kazançları ortaya çıktı.
   
Aslında bunun Draghi ile pek hatta hiç ilgisi yok. Oynaklığın düşmesi (VIX = 10,32 MOVE = 56,89) risk iştahını desteklemeye devam etmekte. Güçlü veriye rağmen oynaklığın düşmesi ise piyasanın kendisini FED'in yönlendirmesine bırakmasıyla açıklanabilir. FED'in enflasyonist baskıları göz ardı eden para politikası tutumunun piyasada kabul gördüğü anlaşılıyor. Bundan sonra Temmuz ayı sonundaki FOMC karar metninde FED kullandığı dili bir miktar şahinleşebilir. Ardından Ağustos sonundaki Jackson Hole toplantılarında FED'in önümüzdeki döneme ilişkin benimseyeceği para politikasının teorik yapısı tartışılabilir ve Eylül ayı ortasındaki toplantıda hem kesinti sürecinin akıbeti netleşirken teorik altyapısı hazırlanan politika yaklaşımı da fiilen / pratik olarak uygulanmaya konabilir. Senaryo genel olarak risk-pozitif.   

Normal şartlarda ekonomik faaliyetteki canlanmayı istihdam artışı takip etse de (önce fazla mesai ardından yeni işe alımlar) içinden geçtiğimiz süreçte piyasa istihdamdaki artışın ekonomik faaliyeti canlandıracağına inanmakta. Büyümenin "varlığı" ABD borsalarının satın alınması için bir katalizör.
   
Diğer yandan istihdamdaki artışa karşın büyümenin sınırlı kalması verimlilik kaybına da işaret ediyor olabilir (daha çok çalışmaya karşı daha az üretim). ABD'de ekonomik tartışmalar "potansiyel büyüme" etrafında şekillenmeye başlamakta. FED'in Jackson Hole'da bu konuyu ele alması sürpriz olmaz. Her halükarda bu gelişmeler ABD'de faizlerin artacağına işaret ediyor. Bunun anlamı ise uzun süredir ifade etmekte olduğumuz gibi güçlenen Dolar! Dün de DXY 80,2 seviyesine toparlandı.   

Türkiye piyasalarında ise küresel risk iştahı kadar Orta Doğu'ya ilişkin belirsizlikleri azaltan faktörler de destek oldular. 50 günlük hareketli ortalamadan destek almakta olan piyasa toparlanma sürecine girerek verdiği kayıpları geri alabilir.
   
Ek olarak enflasyonun varlık fiyatları için "iyi" bir değişken olduğunu hatırda tutmak gerekiyor. Hem menkul hem de gayri-menkul varlıklar nominal fiyatlarla işlem gördükleri için enflasyona karşı en iyi korunma ("hedge") yöntemleri. Türkiye'de yüksek seyreden enflasyon hisse senetleri ve konut fiyatları için olumlu.
   
Enflasyon ise gıda fiyatlarında beklenen gerilemenin gerçekleşmemesiyle sene sonunda %8'in üzerinde tamamlanacak gibi gözükmekte. Yıl sonu enflasyon beklentimizi Ekim ayında zamların ölçülü gerçekleştirileceği yaklaşımıyla %8,3 oranına yükseltmekteyiz. Geçmiş yıllardaki gibi zam uygulamaları enflasyonu %9 oranına da yaklaştırabilir! Bunun temel olarak üç sebebi bulunmakta:
   
1. Fiyatlama Davranışı: Haziran ayında enflasyonun beklenen aylık gerilemesini gerçekleştirmemesi fiyatlama davranışlarına olumsuz etki edecektir. Fiyatların "kalıcı"lık etkisi yılın ilerleyen dönemlerindeki indirim olasılığını azaltmakta. TCMB'nin faiz indirimlerinde hızlı davranıyor olması da fiyatlama davranışlarına faydalı olmamakta.
   
2. Kur: Bu seviyelerde seyreden kur dez-enflasyon sürecine yeteri kadar yardımcı olamıyor. Sene sonu beklentilerinin 2,20 civarında şekillenmiş olması ve kurun güçlenmeyerek sürekli bu seviyelere hareket edebileceği algısına neden olması olası fiyat indirimlerini engellemekte. Benzeri şekilde TCMB'nin yıl sonunda kadar yapmasın beklediğimiz 75 baz puanlık indirim kuru güçlendirmek için şartlarızorlamakta.   

3. Gıda Fiyatları: Tahminlerin şaşmasının görünen nedeni meteorolojik koşullara bağlı tarım gelişmeleri olsa da arkada yatan dinamikleri göz ardı etmemek gerekiyor:
    a. Ramazan Ayı: Ramazan, gıda fiyatlarının arttığı bir dönem. Ramazan'ın 20 senede bir yaz aylarına denk gelmesi geçmiş veriyle çalışmalarda tahminlerin tutmamasına neden olmakta.
    b. Kuraklık ve Don: Meteorolojik gelişmeler enflasyon sepetinin yaklaşık dörtte birini oluşturan gıda fiyatları üzerinde önemli rol oynuyor. Sene başında görülen kuraklık ve ardından Mart sonunda yaşanan don mahsul üzerine etkili olduğu anlaşılıyor.
    c. Kur: Hem tarımda bir girdi faktörü olarak hem de ihracatta satış fiyatları açısından kur gıda fiyatları üzerine etkili olmakta. Az önce belirttiğimiz gibi kur tarafındaki gelişmeler dez-enflasyona yeteri kadar yardımcı olamıyor."
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)