E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa fiyatlamalarında stres azaldı---

Piyasa fiyatlamalarında stres azaldı

Piyasa fiyatlamalarında stres azaldı
12 Mart 2021 - 09:00 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel piyasalarda özellikle de hisse senetleri cephesinde risk iştahı yüksek seyir haftayı tamamlamaya hazırlandığımız 12 Mart işlemlerinde de devam ediyor. ABD’de tahvil faizlerindeki yükselişin şu an için son bulması ve nispeten %1.50 seviyelerinde sakinlemesi (10y) yatırımcıların yeniden hisse senetlerine yönelmelerine imkan tanıyor. Üstelik geride kalan 2 haftalık süreçte yaşanan hasar dikkate alındığında ortaya çıkan tahribatın telafisi olarak yine Hisse senetlerinin tercih edildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. ABD’de Başkan Biden tarafından 1.9 trilyon dolarlık yardım paketi imzalanırken, aşı cephesindeki gelişmeler de tüm hızıyla pozitif tarafta devam ediyor. Dün yapılan açıklamada, 1 Mayıs itibarıyla tüm eyaletlerin yetişkin Amerikalılara aşı randevusu vermek için hazır konumda olmasına yönelik emir verileceği belirtilirken, yeni yönetim ile birlikte aşılama çalışmalarındaki hızlanma dikkat çekici olmaya devam ediyor.

Piyasa fiyatlamalarındaki stresin azalış göstermesi ve kısmen EUR cephesindeki toparlanma ise Amerikan dolarının global çapta zayıflamasına imkan tanımakta. DXY 1 hafta düşüğü olan 91.36 seviyesini test ederken, FOMC toplantısı öncesinde olası 94.00 bölgesi eğilimi endişelerini de şimdilik bertaraf etti. Son bir not olarak da yerel varlıklardaki eğilimden söz etmek gerekiyor. Her ne kadar 11 Mart fiyatlamalarında hisse senetleri cephesi negatif ayrışmış ve lira günün ikinci yarısında kısmen oynak seyretmiş olsa da ülke risk primindeki %4.5’lik geri çekilmeyi önemsediğimizi belirtmek isteriz.

Spot fiyatlamalar bir yana CDS’in Mart ayı başlangıcı seviyelerine gerilemesini not düşmek ve devamındaki hareketi izlemek gerekiyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında %0.26 düzeyinde performans ile günü tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.54 oldu ve 1556 puan seviyesini işaret etti. 10y vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi +1bp ile %13.97 olurken, CDS kapanışı 316bp seviyesinden gerçekleşti.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %0.67, FTSE 100 %0.17, DAX %0.20 ve Rusya (RTS, USD) grubu %1.73 ile takip edildi.

Amerika kıtası işlemlerinde hisselere olan yüksek talep eğilimi devam etti. Nasdaq %2.52, S&P 500 %1.04 ve Dow Jones günü %0.58 ile tamamlarken, iyimserlik gelişmekte olan ülkeler nezdinde de devam etti. Bovespa %1.96, Merval ise %2.16 ile takip edildi.

Asya seansında haftanın son işlemleri genel olarak olumlu seyrediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %1.81, Hang Seng %-0.26, CSI 300 %0.12 ve KOSPI %1.48 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.4876 ile yuan değer kaybına işaret etmekte.

Yabancıların gözde hisseleri

 

Günün önemli şirket haberleri 12/03/2021

 

Ford Otosan ve Avivasa sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)