E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPırlanta mücevher yatırımcının dostu değil---

Pırlanta mücevher yatırımcının dostu değil

Pırlanta mücevher yatırımcının dostu değil
22 Haziran 2023 - 11:15 borsagundem.com

Elmas fiyatları Şubat 2022’deki son zirvesinden bu yana %18 değer kaybetti. Doğal pırlantayla ayırt edilemeyen laboratuvar pırlanta üretiminin gelişmesiyle bu düşüşün çok daha derinleşmesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pırlanta mücevherler kadınları mutlu etmenin en iyi yollarından biri olarak bilinir. Ancak elmas fiyatları yatırımcılarını aynı derecede mutlu etmiyor. Son birkaç aydır bu değerli taşların fiyatları ciddi bir düşüş gösterdi.

CNBC’nin haberine göre Küresel Ham Elmas Fiyat Endeksi Şubat 2022’deki tüm zamanların zirvesinden %18’lik bir düşüş gösterdi. Endeks yıl başından bu yana ise %6,5 geriledi. Piyasa uzmanları düşüşün bundan sonraki süreçte de devam edeceğini öngörüyor.

Haberde Paul Zmnisky Elmas Analitiği firmasının kurucu CEO’su Paul Zimnisky, “1 karatlık ortalamanın biraz üzerinde kalitedeki doğal elmasın fiyatı bir yıl önce 6.700 dolardı. Bugünse aynı elmas 5.300 dolara satılıyor” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kovid-19 pandemisi sırasında diğer değerli taşlarla birlikte yükselişe geçen elmas fiyatları geçen yılın başında zirveye ulaşmıştı. Ancak özellikle laboratuvarda üretilen elmasın popülerleşmesi ve pandemi sonrası ekonominin yeniden açılması fiyatlarda keskin düşüşlere sebep oldu.

CNBC haberinde, Geçen yılın şubat ayında yönetim danışmanlığı firması Bain & Company’nin konuyla ilgili raporunda, “Tüketiciler harcama yapmaya hazır. Hareketlenen sermaye piyasalarından ve ekonomik teşvik programlarından gelen nakit parayla doldular ve sevdikleri için anlamlı hediyeler için harcamaya istekliler” yorumunda bulunulmuştu.

İnsanların seyahat edemediği veya dışarıda yemek yiyemediği bir dönemde Angara Jewelry CEO’su Ankur Daga tüm bu paranın lüks ürünlere ve mücevherlere gittiğini söyledi. CEO’ya göre ekonomi tekrar açıldığında elmas fiyatlarının da gücü azalmaya başladı ve bugün görülen ‘sert düşüş’ sürecine girdi.

Sektör uzmanlarına göre insan yapımı elmaslardan kaynaklanan rekabetin devam etmesi, Çin ekonomisinin daha yavaş toparlanması ve makroekonomik zemindeki yavaşlık pazardaki düşüşün itici güçleri oldu.

Mükemmel bir alternatif

Uzmanlar artan sayıda tüketici grubunun laboratuvarda yetiştirilen elmaslara yöneldiğini belirtiyor. Daga konuyla ilgili açıklamasında, “Laboratuvarda yetiştirilen elmas satışlarının doğal elmaslara karşı payı artıyor. 2020'deki oran sadece %2,4 idi. 2023'ün başından bu yana ise halihazırda yüzde 9,3'e kadar çıktılar" dedi.

Laboratuvarda yetiştirilen elmaslar, doğal elmasların Dünya'nın mantosunda yüzlerce kilometre dövülmesini yeniden yaratan aşırı basınç ve ısıyı kullanılarak kontrollü bir ortamda tekrar elmas üretilmesini sağlıyor. Daga laboratuvar elmasının kimyasal, fiziksel ve optik olarak doğal elmaslarla özdeş olduklarını ve "mükemmel bir alternatif" olarak kabul edildiklerini söyledi. Ancak daha da önemlisi bu şekilde üretilen elmaslar çok daha ucuz.

Fiyat avantajı ve sağladığı kalite nedeniyle çok daha fazla sayıda insan nişan yüzüğü seçimi için laboratuvar elmaslarına güvenmeye başladı. CNBC haberinde örnek olarak 29 yaşındaki Singapurlu Jonathan Lok’un geçen yılın sonunda nişanlısına laboratuvarda yetiştirilen 0.76 karatlık elmas yüzükle evlenme teklif ettiği gösterildi.

Lok, “Laboratuvarda üretilen elmas madenden çıkarılan elmastan ayırt edilemiyor ve aynı fiyata daha büyük bir elmas alabiliyorsam, neden olmasın?” diyor. Lok ayrıca nişanlısının daha küçük bir elması istediğini ve yüzük için fahiş bir para harcamasını istemediğini de sözlerine ekledi.

Edahn Golan Elmas Araştırmaları ve Verileri CEO’su Edahn Golan laboratuvarda üretilen elmasların fiyatının sert bir düşüş gösterdiğini belirtiyor. Golan son üç yılda bu elmasların fiyatının %59 değer kaybettiğini söyledi.

Daga ise daha ucuz fiyatların, makinelerin insan yapımı elmas üretmede daha verimli hale gelmesinden kaynaklandığını söyleri. Sektör uzmanı, “Üç yıl önce doğal elmasın fiyatını %20 ila %30 daha düşük fiyatına laboratuvar elması alabiliyordunuz. Bugünse fiyatlar doğal elmasın fiyatının %75 ila %90 oranında daha düşük seviyesinde” dedi.

Laboratuvar elması sektörü enerji yoğunluklu olmasına karşın güneş enerjisi kullanımını artırarak maliyetleri zirve noktasından ciddi bir miktarda aşağıya çekti.

Daga’nın ayı piyasası senaryosuna göre doğal elmas fiyatlarının önümüzdeki 12 ay içerisinde mevcut fiyatlarından %20 ila %25 arasında değer kaybetmesini bekliyor. Bu da şubat ayı zirvesine göre %40’lık bir düşüşü ifade ediyor. Daga söz konusu beklentisinde yalnız değil.

Golan konuyla ilgili açıklamasında, “Fiyatlardaki düşüşlerin devam edebilmesi için alan var ve bu çok olası bir senaryo” dedi. Golan perakende tercihlerinde laboratuvar elmasının marjının %60’a yükseldiğini ve doğal elmasın %34’te kaldığını sözlerine ekledi.

Ancak fiyatlardaki düşüş işçilik maliyetleri nedeniyle ‘doğal bir zemine’ çarpabilir. Daga, "İşçilik maliyetleri hala artıyor ve işçilik hâlâ elmas üretmenin çok kritik bir parçası. Yani bir yerlerde doğal bir zemin var" dedi. Sektör uzmanı %25’lik bir düşüşün ardından doğal elmas fiyatlarının düz bir çizgiyi takip edeceğini öngörüyor.

Bain & Company'ye göre, elmas üretiminin orta pazar aşaması, elmasın değer zincirinin "en karmaşık" ve geniş kısmı olan mücevher haline getirilmeden önce kesilmesini ve parlatılması kısmını içeriyor.

Rus elmasları yaptırımların gölgesinde

Dünyanın en önde gelen elmas üreticisi Rusya’ya yönelik yaptırımların elmas fiyatlarında ciddi artışlara yol açması beklenmiyor. Mayıs ayının başlarında, G7 ekonomileri, Rus elmaslarına yaptırım uygulanması konusunda bir tartışma başlattı ve İngiltere, Rusya'nın devlet elmas şirketi Alrosa'ya yaptırım uygulanmasında öncülük etti.

Zimnisky, "Ruslar, ticaretteki aksaklığın ardından geçen yıl kaybedilen pazar payını geri almak amacıyla son aylarda elmas satışlarını artırdı" dedi.

Rusya dünyanın en büyük doğal elmas üreticisi konumunda. Ardından gelen ülkelerse Bostvana ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti.

Edahn'a göre, özellikle de büyük ithalatçılar Moskova’nın değerli taşlarını almaya devam ederse Rusya yaptırımlara rağmen elmaslarını satmakta sorun yaşamayacak. Sektör uzmanı, “Hindistan, BAE ve hatta AB ülkeleri gibi ülkeler ham elmas ithalatına yaptırım uygulamadı. Yani yine gerçek bir kıtlık yok” dedi.

Hindistan dünyanın en büyük elmas ithalatçısı konumunda. Arından gelen ülkelerse sırasıyla ABD, Hong Kong, Belçika ve BAE.

Ons altında 'Çin etkisi'

 

Avrupa'dan Rus elmasına takip sistemi

 

Laboratuvarda yeni bir elmas türü üretildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)