E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde yön yukarı---

Petrolde yön yukarı

Petrolde yön yukarı
12 Aralık 2022 - 08:36 borsagundem.com

Petrol fiyatları yeni haftaya ABD petrolü açısından kritik bir hat olan Keystone hattının kapalı kalmaya devam etmesi ve Çin'deki talep görünümünün etkisiyle yukarı yönlü başladı.


Geçen hafta negatif bir hafta geçiren petrol fiyatları yeni haftaya toparlanma çabasıyla girdi.

ABD ham petrolü 71 doların üzerini görürken, Brent petrol de 76 doların üzerinden işlem gördü. Geçen hafta ABD ham petrolünde yüzde 11'e varan düşüş yaşanmıştı.

Yeni haftanın ilk işlemlerindeki pozitif atmosferin ardında ABD'deki kritik Keystone hattının kapalı kalmaya devam etmesi önemli rol oynadı. Kanada'dan ABD'ye günlük 600 bin varilden fazla petrol taşıyan Keystone boru hattı geçen hafta sızıntı nedeniyle durdurulmuştu. Hatta çalışmaların devam etmesi nedeniyle hafta başı itibariyle akış başlamadı.

Fiyatların yukarı yönlü hareketinde Çin'deki salgın önlemlerinin gevşetilmesi sonrasında oluşan talep görünümü de etkili olmaya devam ediyor.

Petrol piyasasında dikkatler G7 liderlerinin yapacağı toplantıda da olacak. Zirvede Rusya-Ukrayna savaşına yönelik gelişmelerin ele alınması öngörülüyor. Zirve öncesinde ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonla görüştü ve desteğin süreceği açıklamasında bulundu. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da katıldığı bir televizyon programında benzer mesajları verdi. Yellen Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulamasının ise şimdiye kadar iyi gittiğini belirtti.

OPEC Genel Sekreteri: OPEC+ piyasa istikrarının desteklenmesinde anlamlı bir rol oynuyor

OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, OPEC+ ittifakının piyasa istikrarının desteklenmesinde anlamlı bir rol oynamakta olduğunu söyledi. 

Al Ghais, OPEC+'nın oynadığı rolün büyüme ve kalkınma için zaruri olduğunu, enerji güvenliğinin sağlanması için gerekli yatırımların çekilmesine katkı verdiğini vurguladı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bir Salman da yaptığı açıklamada, karar alma süreçlerine OPEC+ üyesi her ülkenin katıldığını, son küresel gelişmelerin alınan kararların doğruluğunu kanıtladığını ifade etti.

Prens Abdulaziz, "Küçük veya büyük OPEC+ içinde yer alan tüm üretici ülkeler karar alma süreçlerine katılıyor. Sağlanan görüş birliğinin piyasa üzerinde pozitif etkileri var" dedi. 

TPAO'dan petrol arama ruhsatı başvurusu

 

8 ham petrol gemisi boğazlardan teyit mektubuyla geçti

 

Çin'den 'petrol ticaretinde yuan kullanılsın' çağrısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)