E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇin'den 'petrol ticaretinde yuan kullanılsın' çağrısı---

Çin'den 'petrol ticaretinde yuan kullanılsın' çağrısı

Çin'den 'petrol ticaretinde yuan kullanılsın' çağrısı
10 Aralık 2022 - 17:46 borsagundem.com

Çin Devlet Başkan Şi, Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'nde Körfez ülkeleri ile yapılacak petrol ve gaz ticaretinde yuan kullanılması için çalışma başlatacaklarını açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği 3 günlük ziyarette Körfez ülkelerinden yapılacak petrol ve gaz ticaretinde yuan para biriminin kullanılması için çalışma yapacağını söyledi. Doların dünya ticaretindeki üstünlüğünü zayıflatmaya yönelik adım, Suudi Arabistan ile ABD arasında gerilimin arttığı bir döneme gelmesi dikkat çekti. 

Çin Devlet Başkanı Şi, 3 Günlük Suudi Arabistan ziyaretini tamamlayarak ülkesine döndü. Başkan Şi, programı kapsamında Suudi Arabistan-Çin Zirvesi, Çin-Körfez Zirvesi ve Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'ne katıldı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da dün, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yanı sıra Arap ülkelerinden liderlerin geniş katılımıyla Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi düzenlendi.

Euronews'in haberine göre, Suudi Prens Muhammed bin Selman ev sahipliğinde düzenlenen zirvede konuşan Başkan Şi, Körfez ülkeleri ile yapılacak petrol ve gaz ticaretinde yuan para biriminin kullanılması için çalışma başlatacaklarını vurguladı. Doların dünya ticaretindeki üstünlüğünü zayıflatacak teklif ABD ile Suudi Arabistan arasında insan hakları ve Rusya konularında yaşanan gerilimin ardından geldi. 

Prens Salman ziyareti 'Çin ile ilişkilerde tarihi yeni bir sayfa' olarak nitelerken, ABD Başkanı Joe Biden'ın beş ay önce yaptığı ziyarette Riyad'da daha küçük kapsamlı bir 'Arap Zirvesi' yapılmıştı. 

Zirvenin sonlanmasıyla yayımlanan Riyad Bildirisi'ne göre, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin desteklenmesi, taraflar arasında ortaklığın pekiştirilmesi ve bir sonraki zirvenin Pekin'de düzenlenmesi kararları alındı. 

Bildiride, Filistin meselesinin Orta Doğu'nun temel meselesi olduğu ve bu soruna iki devletli çözüm modeline binaen adil ve kalıcı çözüm bulunması gerektiği kaydedilmiş, Suriye, Libya ve Yemen'de yaşanan krizlere çözüm bulmak için uluslararası ve bölgesel düzeyde ortak hareket edilmesi gerektiği belirtilmişti.

 ABD: Suudi Arabistan'a ABD ile Çin arasında tercih yapmasını söylemiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ise Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Riyad yönetimiyle savunma, enerji ve teknoloji alanında yaptığı iş birliği anlaşmasına ilişkin, Suudi Arabistan'dan Çin ile ABD arasında seçim yapmasını istemeyeceklerini söyledi.

OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini azaltmasına öncülük ettiği gerekçesiyle Suudi Arabistan ile ilişkilerini gözden geçireceğini açıklayan ABD yönetimi, Riyad'ın Çin ile ilişkilerini yakından izliyor.

Günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruyu yanıtlayan Patel, taraf olmadıkları anlaşmalar konusunda kendilerine söz düşmediğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Ancak bu yönetimde bir şekilde vurguladığımız nokta, dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ABD ile Çin arasında seçim yapmalarını söylemiyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki ülkelere 'ABD ile başka herhangi bir ülke arasında seçim yapın.' demiyoruz. Yapmaya çalıştığımız şey ve amacımız, dünyanın her yerindeki ülkelere seçenekler sunmak ve ABD'yi ve kolektif olarak masaya getirebileceğimiz şeyi, yelpazedeki mevcut en çekici seçeneği seçmelerini sağlamaktır."

Suudi Arabistan: Çin'le işbirliği ABD'nin aleyhine değil

Çin ve Suudi Arabistan arasında kritik anlaşma

Petrol, OPEC+ ve Çin etkisiyle yeni haftada yükselişte

Amsterdam seks ve uyuşturucu için gelen turistleri engelleyecek

Çin yuanındaki güçlenmenin devam etmesi bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mtu 11 Aralık 2022 13:30

    biri de ruble diyecek, biz de tl diyoruz... en son dolarda anlaşırlar 

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ11 Aralık 2022 11:36

    BENCE ESKİDEN OLDUĞU GİBİ KARŞILIKSIZ VE SONSUZ PARA BASILMAMALI ALTIN KARŞILIĞI BASILMALI O ZAMAN DÜNYA DA  EKONOMİK KAOS OLMAZ.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ10 Aralık 2022 22:09

    EĞER YUAN KULLANIR İSE DOLAR GİT GİDE ÇÖKER.İYİ OLUR BENCE.BENCE HİÇ BİR PARA KENDİ HALİNDE OLMAMALI.TÜM PARALAR ALTIN KARŞILIĞINDA BASILMALI KABUL ETMEYEN ÜLKELERİN PARALARI ARTIK DÜNYA DA KULLANILMAMALIDIR.

  • Milliyetçi Vatandaş 10 Aralık 2022 20:13

    Gücünüz ve dolarınız zayıflacak.

  • Bir dost10 Aralık 2022 18:34

    !!??!!!! Emredersin komutanim....:)